Vaststelling bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Monnikenberg, verlening besluit hogere waarden en vaststelling Masterplan Monnikenberg

Logo Hilversum

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Hilversum in zijn vergadering van 27 september 2017 het bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg gewijzigd heeft vastgesteld. Het geactualiseerde Masterplan Monnikenberg is ook vastgesteld en het college van burgemeester en wethouders heeft hogere waarden op grond van de Wet geluidhinder verleend de realisatie van nieuwe woningen in het plangebied Monnikenberg.

Gewijzigde vaststelling b estemmings plan

Het ontwerpbestemmingsplan heeft in 2017 voor een periode van zes weken ter inzage gelegen en er zijn vier zienswijzen ontvangen. Op 27 september 2017 heeft de gemeenteraad besloten om dit bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. De zienswijzen hebben deels aanleiding gegeven tot een aanpassing van de verbeelding van het bestemmingsplan betreffende de geplande gebouwde parkeervoorziening voor o.a. het ziekenhuis. Ook de toelichting is hierop aangepast. Daarnaast zijn enkele ambtshalve wijzigingen doorgevoerd mede naar aanleiding van nieuwe onderzoeksresultaten, waaronder het onderdeel Natuur.

B esluit hogere grenswaarde

Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Nabijgelegen belangrijkste geluidsbronnen zijn de spoorlijn tussen Baarn en Hilversum en de rijksweg A27. Uit de berekeningen blijkt dat bij een aantal nieuwe woningen de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden. Daarom is een besluit hogere grenswaarden op grond van de Wet geluidhinder opgesteld. Tegen het ontwerpbesluit zijn 2 zienswijzen ingediend. Beide zienswijzen zijn door het college niet ontvankelijk verklaard en het college heeft de hogere waarden verleend. Tegen dit besluit tot vaststelling van hogere waarde is het nu mogelijk een beroepsschrift in te dienen.

Masterplan Monnikenberg

De samenwerkende partijen Monnikenberg hebben de afgelopen periode gewerkt aan een actualisatie van het Masterplan Monnikenberg. Het geactualiseerde Masterplan is te zien als een beeldkwaliteitsplan en dit plan wordt het wettelijk toetsingskader voor het maken van afwegingen door Welstand bij omgevingsvergunningaanvragen. Op 27 september 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met dit geactualiseerde Masterplan Monnikenberg als aanvulling op het gemeentelijk welstandbeleid zoals vastgelegd in de welstandnota.

Inzien

Op het stadskantoor

Het bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg, het besluit hogere waarden, het Masterplan Monnikenberg en de overige behorende stukken liggen vanaf vrijdag 20 oktober 2017 tot en met donderdag 30 november 2017 (zes weken) ter inzage bij de Burgerleeskamer in het Stadskantoor, Oude Enghweg 23 te Hilversum. Het Stadskantoor is iedere werkdag geopend tussen 08.30 – 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 – 19.30 uur. Tegen betaling kan een afschrift verstrekt worden van de stukken.

Digitaal

Het bestemmingsplan is ook in te zien via de website van de gemeente Hilversum, zie het onderdeel burgerleeskamer.

Het bestemmingsplan kan daarnaast ook worden ingezien via http://0402.roview.net of op de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kan het tabblad ‘Bestemmingsplannen’ worden gekozen, waarna het bestemmingsplan kan worden opgeroepen via het invullen van de locatie, de naam van het bestemmingsplan of het planid-nummer NL.IMRO.0402.18bp01monnikenberg-va01.

Beroep bestemmingsplan en hogere waarden

Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn 4 zienswijzen ingediend en tegen het ontwerpbesluit hogere waarden zijn 2 zienswijzen ingediend. Tegen de vaststelling van het bestemmingsplan en tegen de vaststelling van hogere waarden kan tijdens de periode van terinzagelegging gemotiveerd beroep bij de Raad van State worden ingesteld door:

  • Indieners van zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan en tegen het ontwerpbesluit hogere waarden.

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad danwel zijn zienswijze op het ontwerpbesluit hogere waarden bij het college van burgemeester en wethouders naar voren te brengen

  • een belanghebbende voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling in het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Indienen beroep

Het gemotiveerde beroepschrift moet gestuurd worden naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing (afdeling 2 van hoofdstuk 1). Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot verlening van hogere waarden treedt in werking de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de termijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist. Tegen het besluit tot vaststelling van het Masterplan Monnikenberg kunt u niet in beroep. Het Masterplan Monnikenberg treedt, als aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota, in werking met ingang van vrijdag 20 oktober 2017. Voor het inwinnen van informatie kan contact worden opgenomen met de heer Ruighaver, afd. Beleid en Ontwikkeling, te bereiken via telefoonnummer 035 269 2898.

Hilversum, 19 oktober 2017

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum

Naar boven