Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 oktober 2017, kenmerk 1235304-167953-WJZ, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met enkele aanpassingen in de bepalingen inzake de subsidie voor anonieme e-mental health

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 70a van de Zorgverzekeringswet;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 6.2.2 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Het derde lid, onderdeel d, is niet van toepassing op organisaties die in 2016 subsidie ontvingen op grond van de Kaderregeling VWS-subsidies met inachtneming van het Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 25 november 2014, houdende vaststelling van een beleidskader voor subsidiëring van anonieme e-mental health (Stcrt. 2014, 34385).

B

In artikel 6.2.4, vierde lid, wordt ‘€ 330’ vervangen door: € 337.

C

Artikel 6.2.8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdelen b en c, wordt ‘een opgave’ telkens vervangen door: een onderbouwde opgave.

2. Het derde lid vervalt.

D

Artikel 6.2.13 komt te luiden:

Artikel 6.2.13

Het Zorginstituut kan bij het besluit tot subsidieverlening ambtshalve voorschotten verlenen.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

  • 2. Artikel I, onderdeel A, werkt terug tot en met 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Zorginstituut Nederland verleent sinds 1 januari 2017 subsidies ten behoeve van de financiering van het aanbod van anonieme e-mental health. De basis hiervoor is artikel 70a van de Zorgverzekeringswet in samenhang met Hoofdstuk 6, paragraaf 2, van de Regeling zorgverzekering. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat de grondslag biedt voor de subsidiëring is aangekondigd dat er binnen twee jaar zou worden geëvalueerd. Deze evaluatie zal in 2018 plaatsvinden. Vooruitlopend op de evaluatie behoeft de regeling met ingang van 2018 enkele aanpassingen die met deze wijzigingsregeling zijn aangebracht.

Om er voor te zorgen dat de uitvoering beter aansluit bij de praktijk, worden twee knelpunten opgelost. Het betreft ten eerste de wijze van onderbouwing van de opgave van aantallen en kosten per interventie (artikel I, onderdeel C). Het is door de wijziging niet langer noodzakelijk dat de opgave wordt onderbouwd met aanvullende documenten. Het volstaat dat de onderbouwing is opgenomen in het aanvraagformulier. Ten tweede is de bevoegdheid tot het verlenen van voorschotten door het Zorginstituut vereenvoudigd (artikel I, onderdeel D). Het Zorginstituut kan daardoor bij de bevoorschotting meer rekening houden met de individuele liquiditeitsbehoefte van de subsidieontvanger.

Daarnaast is het zo dat alleen instellingen voor GGZ-zorg of verslavingszorg in aanmerking komen voor subsidie. Op grond van het Beleidskader anonieme e-mental health is echter ook subsidie verstrekt aan organisaties die geen instelling zijn voor GGZ-zorg of verslavingszorg. Bovendien is het zeer wel mogelijk dat de doelgroep van de subsidiëring van anomieme e-mental health naar aanleiding van de evaluatie wordt uitgebreid. Het is daarom wenselijk dat het Zorginstituut de subsidiëring van deze organisaties vooralsnog kan voortzetten. Daartoe is met terugwerkende kracht een overgangsmaatregel getroffen (artikel I, onderdeel A, en artikel II, lid 2).

Ten slotte is het subsidiebedrag per volledige interventie verhoogd als gevolg van de indexering voor 2018 (artikel I, onderdeel B).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven