Windplan Groen, Ministerie van Economische Zaken

Voornemen om een milieueffectrapport op te stellen

Van vrijdag 20 oktober 2017 tot en met donderdag 30 november 2017 ligt een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage voor Windplan Groen in de gemeenten Lelystad en Dronten. Het concept-NRD is de eerste formele stap om tot een inpassingsplan te komen. In deze notitie wordt ingegaan op nut en noodzaak van dit windpark en staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport. Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

Windkoepel Groen en de overheden werken aan de ontwikkeling van Windplan Groen. Het gaat om het saneren, opschalen en nieuw bouwen van windmolens in plangebied Windplan Groen (zie kaart). Het streven is dat er 300 tot 400 megawatt (MW) aan opgesteld vermogen windenergie komt te staan. Dit leidt tot het opwekken van 950 miljoen kilowattuur (kWh) groene stroom per jaar. Dat is evenveel als ruim 134.000 Nederlanders per jaar aan elektriciteit verbruiken en bespaart jaarlijks 500.000 ton CO2-uitstoot. Windplan Groen maakt deel uit van het Regioplan Windenergie Flevoland.

Waarom is dit project nodig?

Ons klimaat verandert en de aarde warmt op. Om dit tegen te gaan stapt Nederland over op duurzame energie; van fossiele bronnen zoals olie, kolen en aardgas naar schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Het kabinet heeft met bedrijven, provincies en milieuorganisaties in het Energieakkoord afspraken gemaakt om windparken op zee en op land aan te leggen. Het voorgenomen windpark Windplan Groen maakt hier deel van uit, en levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling om onze energievoorziening te verduurzamen.

De overstap naar duurzaam raakt ons allemaal. Onze huizen isoleren we beter, we koken minder op aardgas en rijden vaker elektrisch. Nu is het aandeel duurzame energie in Nederland circa 6% en tot 2023 stijgt dit naar 16%. Zo volgt uit afspraken in het Energieakkoord.

Het Ministerie van Economische Zaken draagt er samen met bedrijven, gemeenten en provincies aan bij dat dit op een betrouwbare, betaalbare en veilige manier gebeurt.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over Windplan Groen is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de locatie voor de windturbines wordt vastgelegd in een inpassingsplan. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd. De ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu stellen dit inpassingsplan vast.

Milieueffectrapport

Een milieueffectrapport brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Op deze wijze kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van 20 oktober 2017 tot en met donderdag 30 november 2017 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u de notitie in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op:

  • gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2, 8232 ZX Lelystad;

  • gemeente Dronten, De Rede 1, 8251 ER Dronten.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die de Minister van Economische Zaken samen met de initiatiefnemers en andere betrokkenen organiseert. Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • maandag 30 oktober 2017: Duurzaamheidswinkel, Stadhuisplein 51 te Lelystad;

  • woensdag 1 november 2017: Voorhof, Akkerhof 3 te Biddinghuizen;

  • dinsdag 7 november 2017: Open Hof, De Zuid 2 te Dronten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De informatieavond is van 19.00 uur tot 21.00 uur. Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn deskundige medewerkers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de notitie. U kunt hierbij denken aan:

  • Bent u het eens met de gekozen locaties voor de windturbines?

  • Worden de juiste milieueffecten onderzocht?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de notitie u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 20 oktober 2017 tot en met donderdag 30 november 2017. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Windplan Groen’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Windplan Groen

Postbus 248

2250 AE Voorschoten

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. U kunt ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten: (070) 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook aan verschillende andere betrokkenen voorgelegd, zoals gemeenten, provincies en adviseurs met een wettelijke taak. Daarnaast brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de (definitieve) Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie wordt het milieueffectrapport opgesteld. Dit milieueffectrapport vormt de onderbouwing voor het inpassingsplan en de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Het milieueffectrapport komt, samen met de ontwerpen van het inpassingsplan en de daarmee samenhangende besluiten, ter inzage te liggen. Later kunt u daar ook weer op reageren. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windplan Groen en alle bijbehorende stukken vindt u op: www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten: (070) 379 89 79.

Naar boven