Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 12 oktober 2017, nr. IENM/BSK-2017/244022, tot wijziging van de Regeling omwisseling niet-Nederlandse rijbewijzen in verband met de aanwijzing van bepaalde rijbewijzen uit Alberta

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 46, vijfde lid, van het Reglement rijbewijzen;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling omwisseling niet-Nederlandse rijbewijzen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 worden in de alfabetische opsomming ingevoegd:

Alberta (provincie):

class 5 (personenauto).

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘artikel 8, tweede lid, onderdeel b, van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965’ vervangen door ‘artikel 10e, tweede lid, onderdeel b, van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965’ en wordt ‘artikel 9, eerste lid’ vervangen door: artikel 10ea, eerste lid.

C

In artikel 2, tweede lid, wordt ‘de Minister van Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: de Minister van Infrastructuur en Milieu.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Algemeen

De in artikel I, onderdeel A, opgenomen aanvulling van artikel 1 van de Regeling omwisseling niet-Nederlandse rijbewijzen strekt ertoe omwisseling van rijbewijzen class 5, afgegeven door het daartoe bevoegde gezag in de Canadese provincie Alberta, tegen een Nederlands rijbewijs B mogelijk te maken.

Om voor omwisseling tegen een Nederlands rijbewijs in aanmerking te komen worden twee criteria gehanteerd:

  • a. het betrokken rijbewijs en de wijze van verkrijging daarvan dienen op grond van artikel 46, vijfde lid, van het Reglement rijbewijzen ten minste gelijkwaardig te zijn aan rijbewijzen en de wijze van verkrijging daarvan zoals voorzien in richtlijn nr. 2006/126/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs (PbEG L 403); en

  • b. de met de afgifte van rijbewijzen belaste autoriteiten in het betrokken land dienen bereid te zijn Nederlandse rijbewijzen om te wisselen (eis van reciprociteit).

Voor wat betreft de door provincie Alberta afgegeven rijbewijzen class 5, wordt aan deze beide criteria voldaan.

De aanpassing in artikel I, onderdeel B, ziet op het doorvoeren van twee onjuist geworden verwijzingen in artikel 2, eerste lid, naar het Uitvoeringsbesluit loonbelastingen 1965. Aanvankelijk zijn de artikelen 8 en 9 bij Besluit van 20 december 2000 tot aanpassing van enige uitvoeringsbesluiten1 vernummerd tot respectievelijk artikel 10f en 10g. Vervolgens is bij Besluit van 23 december 2010 tot wijziging van enige fiscale uitvoeringsbesluiten2 artikel 10f vernummerd tot artikel 10e en artikel 10g vernummerd tot artikel 10ea.

Administratieve lasten

De wijziging zal leiden tot een geringe besparing van de administratieve lasten voor de burgers: de betrokken aanvragers zullen immers niet langer opnieuw een theorie- en praktijkexamen voor de desbetreffende categorie behoeven aan te vragen en af te leggen. Een Eigen-Verklaringprocedure voor het verkrijgen van de verklaring van geschiktheid blijft ook bij omwisseling van een buitenlands rijbewijs nodig ter borging van de medische geschiktheid ten tijde van de omwisseling. Dit levert los van de tijdsbesparing per aanvraag minimaal een besparing van € 136,75 op (Engelstalig theorie-examen van € 36,75, een praktijkexamen van € 100,– zonder eventuele rijlessen). Omdat het niet bekend is om hoeveel omwisselingen het per jaar zal gaan, kan een totaalbedrag per jaar niet worden gegeven.

Er zijn geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Internetconsultatie

Afgezien is van internetconsultatie, omdat het hier regelgeving betreft zonder noemenswaardige gevolgen voor burgers, bedrijven en instellingen.

Vaste verandermomenten

Rekening is gehouden met de vaste verandermomenten en invoeringstermijnen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven