Regeling tot wijziging van de Verkeersregeling Defensie 2015

8 augustus 2017

Nr. BS2017019424

Directie Juridische Zaken; Cluster Wet- en Regelgeving

De Minister van Defensie;

Gelet op artikel 44 Grondwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Verkeersregeling Defensie 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 22 wordt:

1. in het eerste lid ‘De Defensie Uitleenorganisatie’ vervangen door: De Commandant Defensie Uitleen Organisatie;

2. in het tweede lid, ‘geel’ geschrapt.

B

Artikel 27, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Een bevoegdheid, behaald na gevolgde verplichte bijscholing, wordt geregistreerd in het personeelssysteem en aangetekend op het eventuele militair rijbewijs.

C

Het tweede lid van artikel 29 komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het eerste lid worden militaire voertuigen van de rijbewijscategorie C die een middenas-aanhangwagen voortbewegen, waarvan de toegestane maximum massa meer dan 750 kilogram maar niet meer dan 6.500 kilogram bedraagt, begrepen onder de rijbewijscategorie C indien de bevoegdheid daartoe op het militair rijbewijs is aangegeven met de aantekening ‘Cat C + MA max 6.500 kilogram’ of met de aantekening ‘Cat C + 15 kN’.

D

Bijlage 3 bij de Verkeersregeling Defensie 2015 wordt vervangen door Bijlage 3 Model militair registratiebewijs, die bij deze wijzigingsregeling als Bijlage 1 is gevoegd.

E

Bijlage 4 bij de Verkeersregeling Defensie 2015 wordt vervangen door Bijlage 4 Model militair rijbewijs, die bij deze wijzigingsregeling als Bijlage 2 is gevoegd.

F

Bijlage 5 bij de Verkeersregeling Defensie 2015 wordt vervangen door Bijlage 5 Model Aanvraagformulier Militair Rijbewijs (AMR), die bij deze wijzigingsregeling als Bijlage 3 is gevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 augustus 2017

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

BIJLAGE 1

Bijlage 3 Model militair registratiebewijs

Model militair registratiebewijs tot 1 september 2017

Model militair registratiebewijs per 1 september 2017

BIJLAGE 2

Bijlage 4 Model militair rijbewijs

Model militair rijbewijs tot 1 oktober 2014

Model militair rijbewijs per 1 oktober 2014

BIJLAGE 3

Bijlage 5 Model aanvraagformulier militair rijbewijs

Model aanvraagformulier militair rijbewijs per 1 september 2017

TOELICHTING

De Verkeersregeling Defensie 2015 (Stcrt. 2015, nr. 32411 en Stcrt. 2015, nr. 39438) bevat voorschriften en hoofdlijnen van procedures in verband met militair verkeer. Dit strekt zich uit van bepalingen over aanduiding op militaire voertuigen en het rijden in het buitenland tot het verkrijgen van een militair rijbewijs.

Artikelsgewijs

Artikel 22 is aangepast omdat het militair registratiebewijs niet meer geel is, maar wit.

Artikel 27 geeft de praktijk weer. Behaalde, aanvullende bevoegdheden worden opgenomen in het registratiesysteem. Indien degene die de aanvullende bevoegdheid heeft behaald in het bezit is van een militair rijbewijs, wordt de bevoegdheid ook op dat rijbewijs vermeld.

Artikel 29 is aangepast in verband met het volgende. Op dit moment vallen middenas-aanhangwagens met een gewicht tussen 750 en 6.000 kilogram onder rijbewijscategorie C. Dit komt overeen met de civiele categorie-indeling. Uit herijkingen is gebleken dat twee types van door Defensie gebruikte middenasaanhangwagens meer wegen dan de oorspronkelijk aangegeven 6.000 kilogram. Het extra gewicht bedraagt hooguit 500 kilogram. In verband met dit extra gewicht wordt de Verkeersregeling Defensie 2015 zo aangepast dat ook deze zwaardere middenasaanhangwagens vallen in de militaire rijbewijscategorie C. Hiermee maakt Defensie gebruik van de mogelijkheid om af te wijken van de civiele rijbewijs-eisen1. Doorgaans wordt van deze afwijkingsmogelijkheid zo min mogelijk gebruik gemaakt. In dit geval echter, acht Defensie afwijking gerechtvaardigd omdat de wijze waarop het voertuig wordt bestuurd, gelijk blijft en de (geringe) toename van het gewicht daarmee geen gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid.

Bijlage 3 (Model militair registratiebewijs) is aangepast zodat het tevens geldt als vrijstellingsbewijs ten aanzien van de Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. De vrijstelling vloeit voort uit het gegeven dat de Staat zich niet verzekert. Ook is gekozen voor wit, ten behoeve van het Rijks-Defensielogo.

Bijlage 4 (Model militair rijbewijs) betreft herstel van een omissie: in de vorige bijlage stond boven de afbeelding van Deel 2 ‘bevoegdhedenkaart’ aangegeven in plaats van ‘persoonsgegevens’.

Bijlage 5 (Aanvraagformulier militair rijbewijs) is een actualisering van het formulier, voornamelijk bestaand uit een vereenvoudigde vormgeving. Voorts is ook de achterkant van het formulier aan de bijlage toegevoegd.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert


X Noot
1

Artikel 4 Wegenverkeerswet en het Besluit van 15 december 1994, houdende uitvoering van artikel 4, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 inzake verkeersvoorschriften voor het militaire verkeer in gewone omstandigheden, Stb. 1994, 967.

Naar boven