VERKEERSBESLUIT GEMEENTE GENNEP

Logo Gennep

Wijzigen twee openbare parkeerplaatsen naar twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen op het Raadhuisplein in Ottersum.

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GENNEP:

Gelet op het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994;

Mede gelet op het ter zake bepaalde in het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV), de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), de Wegenwet (WW) en het (onder)mandaatbesluit van de gemeente Gennep;

Wettelijke grondslag

Op grond van artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Doelstelling en motivering

Het doel van dit verkeersbesluit is om het elektrisch rijden te stimuleren en om te voorzien in een behoefte vanwege het toenemende gebruik van elektrische voertuigen.

Met deze uitbreiding beschikt de gemeente Gennep na uitvoering van deze 2 oplaadpunten, in totaal over 8 openbare oplaadpunten. Ottersum heeft nog geen openbare oplaadpunten. Deze nieuwe oplaadpunten kunnen een stimulans zijn voor bewoners van Ottersum om een elektrisch voertuig te gaan rijden. En we bieden hiermee bezoekers/ toeristen die Ottersum bezoeken de mogelijkheid om hun voertuig, op een centraal gelegen parkeerplaats, op te laden.

Het elektrisch rijden past binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Gennep. Elektrisch rijden is duurzamer dan op benzine of diesel. De nieuwe laadpunten zijn voorzien van stroom uit windparken. Door elektrisch rijden te stimuleren dragen we bij aan een schonere en stillere omgeving.

Met deze nieuwe oplaadlocatie elektrische voertuigen wordt een doelmatig of zuinig energieverbruik bevorderd. (artikel 2, Wegenverkeerswet 1994, lid 3).

Overwegingen

Beheer en onderhoud

Het Raadhuisplein is eigendom van de gemeente Gennep en wordt volledig door de gemeente Gennep beheerd en onderhouden. De gemeente Gennep is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de inrichting en vormgeving van dit plein.

Het betreffende plein ligt binnen de bebouwde kom en wordt met name gebruikt door bewoners en bezoekers van de omliggende voorzieningen.

Verkeersmaatregel Raadhuisplein

Het wijzigen van twee openbare parkeerplaatsen naar twee parkeerplaatsen bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen.

Overleg

Het voorliggende verkeersbesluit is ter informatie en advisering voorgelegd aan de Politie basiseenheid Gennep op 21 juni 2017. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

Belangenafwegingen

De stichting DAG (Dorps Ambitie Groep) Ottersum is op 27 maart 2017 per brief geïnformeerd over dit besluit. Zij zijn accoord met de aanleg van twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Er zijn geen aanwijzingen dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld. Er blijven voldoende openbare parkeerplaatsen op het Raadhuisplein en in de directe omgeving beschikbaar.

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders:

Tot het wijzigen van twee openbare parkeerplaatsen naar twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen op het Raadhuisplein in Ottersum.

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt door plaatsing van verkeersbord nr. E08o met onderbord met pijlverwijzing naar beide vakken. De locatie is weergegeven op onderstaande situatietekening met nr. 08050174.

Rechtsbescherming

Wanneer u belanghebbende bent en u bent het niet eens met dit besluit, dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen bij: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep, Postbus 9003, 6590 HD Gennep. De termijn voor het indienen van het bezwaarschrift is zes weken en start met ingang van de dag, gelegen na de datum waarop dit besluit in de staatscourant is gepubliceerd. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening doen. Voorwaarde is wel dat u een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek moet u richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Bij het verzoekschrift dient u een afschrift van dit besluit te voegen. Voor het behandelen van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening bent u griffierechten verschuldigd. De rechtbank zal u na ontvangst van het verzoek hierover inlichten.

Zaaknr. 249713

Gennep, 21 juni 2017

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Gennep

Namens dezen

De beleidsmedewerker verkeerszaken

Ing. A.J. Knipping.

Naar boven