Verkeersbesluit 30 km-zone Willem Alexanderhof/Julianadorp OostBevoegdheid

Logo Den Helder

 

Kenmerk: AU17.05055 / Ruimte en Economie

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en

wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of

verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde

verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW is over het nemen van het verkeersbesluit overleg gepleegd met een Verkeersadviseur van

de politie Eenheid Noord-Holland, daartoe gemandateerd door de Korpschef van de politie. De politie heeft een positief

advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Motivering

Uitgangspunt bij de realisatie van de nieuwbouwwijk Willem Alexanderhof/Julianadorp Oost is dat dit een gebied wordt met vooral een verblijfsfunctie. De wegen worden hiervoor zodanig ingericht dat deze qua gebruik aansluiten bij dat verblijven. Hiertoe worden snelheidsremmende maatregelen aangebracht, zodat de snelheid ca. 30 km/uur bedraagt. Om aan te geven dat het hier gaat om een 30-km zone moeten ook verkeersborden worden geplaatst. Voor het plaatsen van de borden is een verkeersbesluit nodig; het college van B&W is bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

Overwegingen

Inmiddels is een klein deel van het nieuwbouwproject Willem Alexanderhof gerealiseerd: hier wonen inmiddels ook mensen. Op de korte termijn zal naar verwachting worden gestart met de realisatie van fase 4.1. In dat deelplan worden ook weer wegen aangelegd die het karakter krijgen van een verblijfsgebied.

Voor een veilige afwikkeling van het verkeer op de wegen in het plangebied Willem Alexanderhof/Julianadorp Oost en in het kader van de volgende belangen uit artikel 2 van de Wvw 1994 zijn maatregelen gewenst:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op het fietspad;

  • -

    het beschermen van de weggebruikers.

     

In dat kader is het logisch dat voor de bestaande en de nieuwe wegen binnen het plangebied de maximumsnelheid van 30 km wordt bepaald.

Besluit

 

  • 1.

    Het college van B&W besluit op grond van bovenvermelde overwegingen door het plaatsen van de borden A1 (zone met aanduiding 30) en A2 (zone met aanduiding einde 30), zoals bedoeld in bijlage I van het RVV 1990 op de Koningin Maximalaan ten westen van de kruising met de Zuiderhaaks alle wegen (bestaande en nieuw te realiseren) binnen het plangebied Willem Alexanderhof/Julianadorp Oost aan te wijzen als wegen waarvoor een maximale snelheid geldt of gaat gelden van 30 km per uur. Deze maatregel geldt in ieder geval voor de volgende wegen:

    - Koningsbrink;

    - Fakkelgras;

    - Koningin Maximalaan;

    - Prinses Amaliahof;

    - Prinses Alexiastraat;

    - Prinses Arianehof.

  • 2.

    Het college besluit daarnaast om dit besluit ter openbare kennis te brengen via officielebekendmakingen.nl.

     

     

Den Helder, 8 juni 2017

 

 

Burgemeester en Wethouders van Den Helder,

namens dezen,

de manager van de afdeling

Ruimte en Economie,

 

H. Kaag-van der Boon

 

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit heeft gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Het bezwaarschrift dient gedateerd en ondertekend te zijn.

Bij de president van de Arrondissementsrechtbank te Haarlem, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Naar boven