Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 21 juni 2017, nr. 2017-0000292885, houdende wijziging van Regeling aanwijzing TMG-functies in verband met toevoeging van de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de TMG

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 7, vierde lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1, onderdeel b, van de Regeling aanwijzing TMG-functies wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede ‘plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie bij Volksgezondheid, Welzijn en Sport’ wordt vervangen door: plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2. In de opsomming wordt onder ‘plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’ ingevoegd: plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

ARTIKEL II

De regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

TOELICHTING

1. Algemeen

De topmanagementgroep bij de Rijksoverheid (TMG) omvatte tot 1 januari 2017 de functies van secretaris-generaal, directeur-generaal, inspecteur-generaal, thesaurier-generaal, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ABDTOPconsultant en de directeuren van de planbureaus (het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving). Op 1 januari 2017 zijn alle functies op salarisschaal 18-niveau aan de TMG toegevoegd, tenzij:

  • het een plaatsvervangend directeur-generaal of plaatsvervangend inspecteur-generaal betreft,

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar geen lid is van de Bestuursraad, of

  • de functionaris een formatieve functie op salarisschaal 18 uitoefent maar niet eindverantwoordelijk is voor een ambtelijke dienst.

Deze uitbreiding is geformaliseerd in de Regeling aanwijzing TMG-functies (Stcrt. 2016, 61103) bij gelijktijdige wijziging van artikel 7, vierde lid, Algemeen Rijksambtenarenreglement (hierna: ARAR.1

Per 1 juli 2017 maken de functies van secretaris-generaal en directeur-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken deel uit van de topmanagementgroep.2 Het toevoegen van deze functies aan de TMG komt voort uit het Regeerakkoord 2012. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kent eveneens de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal. Deze functie wordt thans toegevoegd aangezien de functie voldoet aan de criteria op grond waarvan de functies op salarisschaal 18-niveau aan de TMG worden toegevoegd. Daarmee zijn alle leden van de bestuursraad van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangewezen als TMG-lid. Het is niet nodig om in de regeling de functies van secretaris-generaal en directeur-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op te nemen omdat zij in generieke zin zijn opgenomen onder artikel 1, onderdeel a, van de regeling.

Vanaf het moment van inwerkingtreding van de onderhavige regeling valt de plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse zaken niet langer onder het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken, maar onder het ARAR). Overeenkomstig de bestaande situatie voor de huidige TMG-leden, komt het werkgeverschap voor de plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken te liggen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorts wordt in de Regeling aanwijzing TMG-functies een wijziging van technische aard doorgevoerd. De TMG-functie van plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is per abuis beschreven als plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie bij Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit wordt thans gecorrigeerd.

2. Gevolgen voor de regeldruk

Deze regeling brengt geen regeldrukeffecten met zich.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017. Hiermee is voldaan aan de systematiek van de vaste verandermomenten bij invoering of wijziging van wet- en regelgeving. Wel is afgeweken van de daarbij gebruikelijk gehanteerde minimale invoeringstermijn van twee maanden, omdat de bekrachtiging van het Besluit van 30 mei 2017, houdende wijziging van het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken en het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 in verband met de toetreding van de ambtelijke leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot de topmanagementgroep (Stb. 2017, 277) moest worden afgewacht.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk


X Noot
1

Besluit van 15 november 2016, houdende wijziging van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 in verband met de uitbreiding van de topmanagementgroep en wijzigingen van de rechtspositie van de topmanagementgroep alsmede in verband met een wijziging van ondergeschikte aard Staatsblad (Stb. 2016, 445).

X Noot
2

Besluit van 30 mei 2017, houdende wijziging van het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken en het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 in verband met de toetreding van de ambtelijke leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot de topmanagementgroep (Stb. 2017, 277).

Naar boven