Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 22 april 2017, nr. WJZ/17024320, tot wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies en de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 in verband met de openstelling en wijziging van de module Subsidie kosten vaccinatie pluimvee ter bestrijding van salmonella

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Verordening (EU) nr. 652/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot vaststelling van bepalingen betreffende het beheer van de uitgaven in verband met de voedselketen, diergezondheid en dierenwelzijn, alsmede in verband met plantgezondheid en teeltmateriaal, tot wijziging van de Richtlijnen 98/56/EG, 2000/29/EG en 2008/90/EG van de Raad, de Verordeningen (EG) nr. 178/2002 (EG) nr. 882/2004 en (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van de Besluiten 66/399/EEG en 76/894/EEG en Beschikking 2009/470/EG van de Raad en de artikelen 2, tweede lid, 4, 5 en 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling nationale EZ-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Titel 2.8 vervalt.

B

Artikel 2.9.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van gevaccineerd pluimvee komt te luiden:

gevaccineerd pluimvee:

met toegelaten vaccin volledig gevaccineerd fokpluimvee, vermeerderingspluimvee voor de consumptie-ei-sector, volledig gevaccineerde leghennen of pluimvee dat daarvoor wordt opgefokt;

2. De definities van vaccinatie en vaccindoses vervallen.

C

Artikel 2.9.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘tegen Salmonella enteritidis of Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee’ vervangen door: tegen Salmonella enteritidis gevaccineerd pluimvee of tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee.

2. In het derde lid wordt de zinsnede ‘1 januari 2016 tot en met 31 december 2016’ vervangen door: 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017.

3. In het vierde lid wordt ‘1 januari 2016’ telkens vervangen door: 1 januari 2017.

D

In artikel 2.9.4, onderdeel c, vervalt de zinsnede ‘, alsmede het aantal vaccindoses dat is toegediend’.

E

In artikel 2.9.5, eerste lid, wordt ‘tegen Salmonella enteritidis of Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee’ vervangen door: tegen Salmonella enteritidis gevaccineerd pluimvee of tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee.

F

Artikel 2.9.6 komt te luiden:

Artikel 2.9.6. Hoogte subsidie

De subsidie bedraagt:

  • a. € 0,12 per stuks tegen Salmonella enteritidis gevaccineerd pluimvee;

  • b. € 0,19 per stuks tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee.

ARTIKEL II

De tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 wordt als volgt gewijzigd:

Onder de tweede rij met betrekking tot Titel 2.5: Borgstelling MKB-landbouwkredieten wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 2.9:

Subsidie kosten vaccinatie pluimvee ter bestrijding van salmonella

2.9.2

   

01-07-2017 t/m 15-01-2018

€ 4.920.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 22 april 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies en de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017. Met deze regeling wordt titel 2.9 (Subsidie kosten vaccinatie pluimvee ter bestrijding van salmonella) van de Regeling nationale EZ-subsidies gewijzigd en opengesteld. De subsidiemodule voor TSE bij schapen komt te vervallen.

Vaccinatie pluimvee ter bestrijding van salmonella

De subsidiemodule Subsidie kosten vaccinatie pluimvee ter bestrijding van salmonella dient ter uitvoering van het nationale programma ter bestrijding van salmonella bij pluimvee. Hiervoor is door de Europese Unie een financiële bijdrage ter beschikking gesteld. Dit programma is door de Europese Commissie goedgekeurd middels de Grant Decision approving national programmes and associated funding (SANTE/VP/2017/NL/S12.749876) van 1 februari 2017. Door openstelling van de module kunnen pluimveehouders ook in 2017 in aanmerking komen voor subsidie voor de aankoop van tegen Salmonella enteritidis gevaccineerd pluimvee of tegen Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium gevaccineerd pluimvee.

Er is een aantal wijzigingen in de subsidiemodule aangebracht.

Allereerst is in de definitie van ‘gevaccineerd pluimvee’ verduidelijkt dat het gaat om volledig gevaccineerd pluimvee. De definities van vaccinatie en vaccindoses zijn vervallen. De definitie van vaccindoses was niet langer nodig, omdat dit begrip in verband met overige wijzigingen in deze subsidiemodule niet langer voorkomt in de module. De definitie van vaccinatie bleek overbodig, nu de tekst van artikel 2.9.4 waarin dit begrip voorkomt voldoende duidelijk is.

Artikel 2.9.6 waarin de hoogte van de subsidie is opgenomen, is gewijzigd om beter aan te sluiten bij de Grant Decision en de financiële verantwoordingssystematiek van de Europese Commissie. De afgelopen jaren werd uitgegaan van een maximumbedrag per vaccindosis. Nu wordt uitgegaan van een standaardbedrag per stuks gevaccineerd pluimvee. Er kunnen twee soorten vaccins worden toegepast. Die vaccins verschillen in prijs en werkzaamheid. De pluimveehouder kan kiezen tussen een duurder en breder werkzaam vaccin (Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium), of een goedkoper en beperkter werkzaam vaccin (Salmonella enteritidis).

In verband met de wijziging van artikel 2.9.6 is ook artikel 2.9.4, onderdeel c, aangepast. Informatie over het aantal toegediende vaccindoses bij de aanvraag tot subsidievaststelling is overbodig geworden, nu subsidie per gevaccineerd dier verstrekt wordt. Wel geldt onverkort dat bij de aanvraag tot subsidievaststelling met bewijs dient te worden aangetoond dat vaccinatie overeenkomstig de toelatingsvoorwaarden van het betreffende vaccin is uitgevoerd. Dat betekent onder meer dat gevaccineerd dient te zijn overeenkomstig de vaccinatieschema’s die zijn opgenomen in de handelsvergunning van het vaccin, bedoeld in artikel 2.19, eerste lid, Wet dieren. Volledige vaccinatie is immers essentieel ter preventie van salmonella.

Deze subsidiemodule bevat staatssteun en wordt gerechtvaardigd door de Steunmaatregel SA.39008 (2014/N).

Genotypering TSE bij schapen

Met ingang van 1 juli 2017 is de subsidiemodule waarmee een tegemoetkoming werd gegeven in de kosten van genotypering ter bestrijding van TSE bij schapen vervallen. Naar schatting zou in 2017 in totaal niet meer dan € 15.000 aan deze subsidie worden uitgekeerd. Het aantal subsidieaanvragen is in recente jaren geleidelijk afgenomen en een toename wordt niet verwacht. Dientengevolge is de bijdrage die van de Europese Unie verkregen wordt beduidend minder dan de uitvoeringskosten die Nederland moet maken. Om die reden is besloten deze subsidiemodule te laten vervallen.

Regeldruk en inwerkingtreding

Deze wijzigingsregeling heeft geen effecten op de regeldruk.

Voor de datum van publicatie en inwerkingtreding, te weten 1 mei respectievelijk 1 juli, is aansluiting gezocht bij het vaste kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309).

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven