Vrijstelling burgermedegebruik militaire luchthaven Leeuwarden ten behoeve van Noordzee Helikopters Vlaanderen (SAR), Ministerie van Defensie

15 maart 2017

Nr. MLA/009/2017

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelezen het verzoek van Noordzee Helikopters Vlaanderen B.V. van 2 november 2016;

Gelet op artikel 10.13 van de Wet luchtvaart;

Besluit

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van het uitvoeren van vluchten in het kader van Search and Rescue (SAR) operaties in opdracht van de Minister van Infrastructuur en Milieu wordt aan Noordzee Helikopters Vlaanderen B.V. (NHV) tot wederopzegging vrijstelling verleend om in afwijking van de verbodsbepaling van artikel 10.13, eerste lid, van de Wet luchtvaart burgerlucht-vaartuigen op te doen stijgen van of te doen landen op de militaire luchthaven Leeuwarden op dagen en tijden dat deze luchthaven is opengesteld.

  • 2. In aanvulling op het eerste lid kan NHV buiten reguliere openstellingstijden gebruik maken van de militaire luchthaven Leeuwarden, mits wordt voldaan aan de voorwaarden als gesteld in artikel 28 van het Besluit militaire luchthavens.

Artikel 2

  • 1. Met de commandant van de militaire luchthaven Leeuwarden worden nadere afspraken gemaakt voor het betreden en het gebruik van de militaire luchthaven.

  • 2. De ontheffing wordt verleend onder de volgende aanvullende voorwaarden:

    • a. NHV dient aantoonbaar veilig gebruik te maken van de militaire luchthaven conform de voor het type operaties toepasselijke voorschriften van de Koninklijke Luchtmacht, alsmede de lokale voorschriften en procedures;

    • b. met de overige gebruikers die op soortgelijke wijze gebruik maken van de militaire luchthaven worden nadere afspraken gemaakt voor het gezamenlijk gebruik van de militaire luchthaven.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans Kolonel-vlieger

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienst-verlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Met ingang van 17 juni 2013 is het luchthavenbesluit Leeuwarden in werking getreden. Het starten van of landen op een militaire luchthaven met een burgerluchtvaartuig is op grond van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart verboden, zonder of in afwijking van een voor dat opstijgen of landen door de Minister van Defensie, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, verleende vergunning voor (structureel) burgermedegebruik, vrijstelling (onder andere op grond van algemeen maatschappelijk belang) of ontheffing (incidenteel medegebruik). Voorts is het burgerluchtverkeer dat gebruik maakt van een militaire luchthaven overeenkomstig de artikelen 17 en 18 van het Besluit militaire luchthavens (BML) onder meer gehouden om de aanwijzingen van de plaatselijke luchtverkeersleidingsdiensten en de commandant op te volgen.

Het burgermedegebruik van de militaire luchthaven Leeuwarden betreft met name beperkt recreatief burgerluchtverkeer. Daarnaast vindt burgermedegebruik plaats voor spoedeisende hulpverlening, waaronder donorvluchten en ambulancevluchten, en voor de uitoefening van politietaken als bedoeld in artikel 3 van de Politiewet 2012. Laatstgenoemde vormen van medegebruik op grond van algemeen maatschappelijk belang worden gerealiseerd via een vrijstelling op basis van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart.

In onderhavig geval wordt aan Noordzee Helikopters Vlaanderen B.V. (NHV) op verzoek vrijstelling verleend voor het uitvoeren van vluchten in het kader van Search and Rescue (SAR) operaties in opdracht van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van en naar de militaire luchthaven Leeuwarden. De militaire luchthaven Leeuwarden fungeert in deze als alternatieve luchthaven en het aantal vliegtuigbewegingen zal derhalve op jaarbasis verwaarloosbaar zijn. Het aantal vliegtuigbewegingen van burgermedegebruik op grond van een algemeen maatschappelijk belang wordt niet gelimiteerd, omdat het noodzakelijke karakter en de onvoorspelbaarheid van deze vorm van burgermedegebruik zich daartegen verzetten.

NHV kan behalve binnen openstellingstijden ook buiten openstellingstijden gebruik maken van de militaire luchthaven Leeuwarden, mits wordt voldaan aan de voorwaarden gesteld in artikel 28 van het BML. Zo dienen onder andere aanwijzingen van de commandant van de luchthaven ten aanzien van te gebruiken routes te worden opgevolgd en moet rekening worden gehouden met eventueel op of boven de luchthaven plaatsvindend recreatief luchtverkeer.

Naar boven