Verkeerssituatie rotonde Hoogeind-St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk.

Logo Breda

DV17VB0366 d.d. 22 februari 2017

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2016, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 28 juni 2016, van kracht geworden op 6 juli 2016, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

• Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

 

Is het gewenst om

De verkeerssituatie op de nieuwe rotonde op het kruispunt Hoogeind-St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk te regelen met verkeerstekens. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk-Hoogeind’ met tekeningnummer 300024, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

Motivering

Op het kruispunt Hoogeind-St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk wordt een rotonde aangelegd waardoor de verkeerssituatie wijzigt. Om deze verkeerssituatie te regelen moeten verkeerstekens worden geplaatst en markeringen worden aangebracht.

 

Rotonde

Op de rotonde wordt het bord D1, rotonde, verplichte rijrichting, geplaatst bij de vier aansluitingen. Verkeer op de rotonde heeft voorrang. Op het wegdek worden haaientanden aangebracht om deze voorrangssituatie aan te geven.

 

Aansluiting Hoogeind

Op de middengeleider wordt tweemaal het bord D2, gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft, geplaatst. Aan beide zijden van het Hoogeind ligt een verplicht fietspad hier wordt het bord G11, verplicht fietspad, en op het wegdek wordt de markering ‘fietser’ aangebracht. Voor de rotonde ligt een voetgangersoversteekplaats. Deze wordt met zwart-witte markeringen op het wegdek aangebracht. Verkeer op Hoogeind moet het verkeer op de rotonde en de voetgangersoversteekplaats voorrang verlenen. In verband hiermee wordt het bord B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, geplaatst en worden haaientanden aangebracht op het wegdek.

Ter hoogte van Hoogeind 197 ligt de entree van de 30 km zone. Hier wordt het bord A1(30)ZB, begin 30 km zone, en A2(30)ZB, einde 30 km zone, geplaatst.

 

Aansluiting Teteringsedijk (beide aansluitingen)

Op de middengeleider wordt tweemaal het bord D2, gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft, geplaatst. Aan beide zijden van de Teteringsedijk ligt een verplicht fietspad hier wordt het bord G11, verplicht fietspad, en op het wegdek wordt de markering ‘fietser’ aangebracht. Voor de rotonde ligt een voetgangersoversteekplaats. Deze wordt met zwart-witte markeringen op het wegdek aangebracht. Verkeer op de Teteringsedijk moet het verkeer op de rotonde en de voetgangersoversteekplaats voorrang verlenen. In verband hiermee wordt het bord B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, geplaatst en worden haaientanden aangebracht op het wegdek.

 

Aansluiting Sint Ignatiusstraat

Aan beide zijden van St. Ignatiusstraat ligt een verplicht fietspad hier wordt het bord G11, verplicht fietspad, en op het wegdek wordt de markering ‘fietser’ aangebracht. Voor de rotonde ligt een voetgangersoversteekplaats. Deze wordt met zwart-witte markeringen op het wegdek aangebracht. Verkeer op de St. Ignatiusstraat moet het verkeer op de rotonde en de voetgangersoversteekplaats voorrang verlenen. In verband hiermee wordt het bord B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, geplaatst en worden haaientanden aangebracht op het wegdek.

 

Een en ander zoals opgenomen op de bij dit besluit behorende tekening ‘St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk-Hoogeind’ met tekeningnummer 300024.

 

Belangenafweging

 

Het kruispunt Hoogheid-St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk wordt gereconstrueerd. Er wordt een rotonde aangelegd. Door de aanleg van een rotonde ontstaat een nieuwe verkeerssituatie. Om de verkeersveiligheid te waarborgen worden verkeerstekens geplaatst.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Breda.

 

Besluiten

I. In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Hoogeind-St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk de volgende verkeerstekens te plaatsen;

Op de rotonde;

- Het bord D1, rotonde, verplichte rijrichting, bij de vier aansluitingen.

- Verkeer op de rotonde heeft voorrang, op het wegdek worden haaientanden aangebracht.

Op de aansluiting Hoogeind

- Op de middengeleider wordt tweemaal het bord D2, gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

- Bij het verplichte fietspad op het Hoogeind wordt het bord G11, verplicht fietspad, en op het wegdek de markering ‘fietser’ aangebracht.

- Voor de rotonde ligt een voetgangersoversteekplaats. Deze wordt met zwart-witte markeringen op het wegdek aangebracht.

- Verkeer op het Hoogeind moet het verkeer op de rotonde en de voetgangersoversteekplaats voorrang verlenen. In verband hiermee wordt het bord B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, geplaatst en worden haaientanden aangebracht op het wegdek.

Op de aansluiting Teteringsedijk (beide aansluitingen);

- Op de middengeleider wordt tweemaal het bord D2, gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

- Bij het verplichte fietspad op de Teteringsedijk wordt het bord G11, verplicht fietspad, en op het wegdek de markering ‘fietser’ aangebracht.

- Voor de rotonde ligt een voetgangersoversteekplaats. Deze wordt met zwart-witte markeringen op het wegdek aangebracht.

- Verkeer op de Teteringsedijk moet het verkeer op de rotonde en de voetgangersoversteekplaats voorrang verlenen. In verband hiermee wordt het bord B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, geplaatst en worden haaientanden aangebracht op het wegdek.

Aansluiting Sint Ignatiusstraat;

- Bij het verplichte fietspad op de St. Ignatiusstraat wordt het bord G11, verplicht fietspad, en op het wegdek de markering ‘fietser’ aangebracht.

- Voor de rotonde ligt een voetgangersoversteekplaats. Deze wordt met zwart-witte markeringen op het wegdek aangebracht.

- Verkeer op de St. Ignatiusstraat moet het verkeer op de rotonde en de voetgangersoversteekplaats voorrang verlenen. In verband hiermee wordt het bord B6, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, geplaatst en worden haaientanden aangebracht op het wegdek.

 

II. Een en ander overeenkomstig tekening, ‘St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk-Hoogeind ’ met tekeningnummer 300024, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

III. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 22 februari 2017.

 

 

Breda, 22 februari 2017.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Mevr. M. van den Akker via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Verkeerssituatie rotonde Hoogeind-St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van di t besluit

Tekening ‘St. Ignatiusstraat-Teteringsedijk-Hoogeind ’ met tekeningnummer 300024.

 

Naar boven