Aanvaarding vergunningsaanvragendossier aanleg onderzeese elektriciteitskabel tussen Eemshaven (NL) en Endrup (DK), Ministerie van Economische Zaken

TenneT TSO B.V. is voornemens een elektriciteitskabel onder zee aan te leggen tussen Eemshaven (NL) en Endrup (Denemarken) samen met de Deense netbeheerder Energinet.dk (de COBRA-kabel). Deze kabel is noodzakelijk voor de uitwisseling van stroom tussen beide landen. Door de COBRA-kabel kan Nederland duurzame energie van Deense windparken importeren en kan in Nederland en in Denemarken efficiënter gebruik worden gemaakt van de beschikbare capaciteit om energie op te wekken.

Met deze kennisgeving informeren wij u over de procedure voor de aanleg van de kabel en laten wij u weten waar de benodigde informatie is te vinden.

Op 17 november 2016 heeft de Minister van Economische Zaken een vergunningaanvraag Natuurbeschermingswet voor de derde fase van dit project van TenneT ontvangen. Het betreft een verzoek voor aanpassing van de reeds verleende vergunning Natuurbeschermingswet. Op 29 november 2016 heeft de Minister van Economische Zaken vastgesteld dat de informatie die nodig is om inhoudelijk op de vergunningaanvraag te kunnen beslissen, aanwezig is.

Besluit over benodigde informatie voor vergunningverlening

De aanleg van de COBRA-kabel valt onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit houdt in dat de Minister van Economische Zaken de vergunningverlening voor het project coördineert.

Wat gebeurt hierna?

Het ontwerpbesluit op de vergunningaanvraag zal begin december 2016 ter inzage worden gelegd. U wordt dan in de gelegenheid gesteld om te reageren door middel van een zienswijze.

Informatie inzien?

Het besluit van de Minister kunt u inzien op: www.bureau-energieprojecten.nl. Via deze website en www.tennet.eu/nl/nl/net-projecten/internationale-verbindingen/cobracable.html vindt u verder uitgebreide informatie. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen, dan kunt u bellen met het Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven