Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 september 2016, nr. VO/1009394, houdende wijziging van de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs in verband met het van toepassing verklaren van de examenprogramma’s vwo, havo en vmbo op de examens in Caribisch Nederland

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 6 van het Eindexamenbesluit VO BES;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs wordt na artikel 1 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a. Omhangbepaling

Deze regeling is mede gebaseerd op artikel 6 van het Eindexamenbesluit VO BES.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Na de transitie van Saba, Sint Eustatius en Bonaire tot openbare lichamen van Nederland op 10 oktober 2010 was er sprake van een overgang van het examensysteem zoals neergelegd in de Landsverordening voortgezet onderwijs, naar de nieuwe systematiek van de Wet voortgezet onderwijs BES (WVO BES). Het nieuwe systeem werd met ingang van 1 augustus van het eerste schooljaar na de transitie (lees: 1 augustus 2011) van toepassing op het eerste leerjaar van scholen voor voortgezet onderwijs. Dit betekent dat de eerste examens in Caribisch Nederland conform de WVO BES voor het vmbo in schooljaar 2014/2015 en voor het havo in schooljaar 2015/2016 hebben plaatsgevonden. De eerste vwo-examens in Caribisch Nederland conform de WVO BES vinden plaats in schooljaar 2016/2017. In dit proces is uit het oog verloren dat er voor Caribisch Nederland (juridisch gezien) tot nog toe geen invulling is gegeven aan de grondslag voor het vaststellen van de examenprogramma’s. Materieel gezien zijn bij examens in Caribisch Nederland volgens de WVO BES de examenprogramma’s gehanteerd die ook gelden voor de examens die op grond van de WVO zijn afgenomen in het Europese deel van Nederland. Met deze regeling wordt de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs ook van toepassing verklaard voor de examens op de scholen voor voortgezet onderwijs op Bonaire en Sint Eustatius.

Op de enige school voor voortgezet onderwijs op Saba is Engels de instructie- en examentaal. Op deze school wordt het Engelstalige examen van de Caribbean Examinations Council (CXC) afgenomen. De Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs is op grond van het Tijdelijk besluit Saba Comprehensive School en Gwendoline van Puttenschool BES niet van toepassing op Saba.

Voor de school voor voortgezet onderwijs in Sint Eustatius is de toepassing van de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs beperkt in de tijd. Sint-Eustatius is per 1 augustus 2015, met ingang van schooljaar 2015-2016 voor de leerlingen in het eerste leerjaar, overgegaan op Engels als instructietaal. Daarmee wordt de inrichting in het onderwijs gebaseerd op een in de Caribische regio gebruikt examenprogramma en de daarbij behorende inrichting van het onderwijs, het zogenaamde CXC.1 Dit betekent dat voor het vmbo de laatste volledige examens op basis van de examenprogramma’s in de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs plaatsvinden in het schooljaar 2018–2019 en voor havo in 2019–2020. Voor degene die in deze jaren zakken zullen in het daaropvolgende schooljaar (voor het vmbo 2019–2020, voor havo 2020–2021) de laatste examens op basis van deze examenprogramma’s plaatsvinden.

Inmiddels hebben de eerste leerlingen in Caribisch Nederland hun examens afgelegd op basis van de WVO BES. Materieel gezien was de Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs voor deze leerlingen van toepassing. In Caribisch Nederland worden dezelfde examens afgenomen als in het Europese deel van Nederland. Met deze wijzigingsregeling worden de examenprogramma’s ook formeel van kracht verklaard in Caribisch Nederland. Derhalve werkt deze regeling terug tot en met 1 augustus 2013.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker


X Noot
1

Op grond van artikel II van het Besluit van 29 juni 2015 tot wijziging van het Tijdelijk besluit Saba Comprehensive School BES in verband met het invoeren van Engelstalig onderwijs aan de Gwendoline van Puttenschool op Sint Eustatius (Stb. 2015, 274).

Naar boven