Regeling tot wijziging Regeling commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee

12 augustus 2016

Nr: BS 2016012900

Directie Juridische Zaken Cluster Wet- en regelgeving

De Minister van Defensie,

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1, onder d, wordt na ‘het insluiten van personen’ toegevoegd: , waaronder de detentieplaatsen die worden gebruikt voor kortdurend verblijf en de voertuigen waarmee ingeslotenen worden vervoerd.

B

In artikel 2, tweede lid, wordt na ‘die door de beheerder’ toegevoegd: op basis van een open sollicitatieprocedure.

C

In artikel 6, onder a, wordt na ‘van de vrijheidsbeneming in’ toegevoegd: alle.

D

In artikel 7, zevende lid, wordt ‘en de betreffende districtscommandant van de Koninklijke Marechaussee’ vervangen door: en de betreffende brigadecommandant van de Koninklijke Marechaussee.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2016. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 30 september 2016, treedt het besluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant en werkt het besluit terug tot en met 1 oktober 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 12 augustus 2016

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

TOELICHTING

Sinds 2008 houdt de Commissie van Toezicht Detentieplaatsen KMar (hierna: de Commissie) toezicht op de wijze van tenuitvoerlegging van vrijheidsbeneming in detentieplaatsen in gebruik en beheer bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). De Commissie bekijkt of de daarop betrekking hebbende voorschriften worden nageleefd. Ook geeft de Commissie de beheerder ter zake gevraagd en ongevraagd aanbevelingen.

De Regeling commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee (hierna: de Regeling) wordt zodanig gewijzigd dat de leden -zoals in de Regeling toezicht arrestantenzorg politie- aan de hand van een open sollicitatieprocedure worden benoemd. Dit bevordert een transparante manier van werven en objectieve en onafhankelijke oordeelsvorming van de commissieleden.

Uit rapportages van de Commissie volgt dat ruimtes die voor kortere verblijven (tot zes uur) worden gebruikt -bijvoorbeeld de ophoudruimtes op Schiphol Plaza- vanwege intensief gebruik geregeld verbetering behoeven, zoals het repareren van sanitaire voorzieningen. Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van alle detentieplaatsen dienen onderzoeken van de Commissie ook die ruimtes te bestrijken. Het onderzoeksterrein van de Commissie wordt daarnaast uitgebreid tot vervoermiddelen ten behoeve van het vervoer van ingeslotenen, meest arrestanten. Ook dit is conform de Regeling arrestantenzorg politie. Het voorgaande staat nu uitdrukkelijk in de Regeling opgenomen. Hiermee wordt uiting gegeven aan het belang dat de Nederlandse regering hecht aan de internationaalrechtelijke verplichting tot humane behandeling van personen die tegen hun wil worden vastgehouden.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven