Regeling van de Minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 19 augustus 2016, nr. MBO/1049274, houdende wijziging van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2.3.1, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1 behorende bij de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie wordt als volgt gewijzigd:

1. In rij 3 van de tabel wordt in de laatste kolom aan het slot toegevoegd: , Uitgeest.

2. In rij 8 van de tabel vervalt in de laatste kolom: Uitgeest,.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap M. Bussemaker

TOELICHTING

ALGEMEEN

Met de wet van 9 juli 2014 (Stb. 2014, 288) is een specifieke uitkering met betrekking tot de middelen voor overige educatie opgenomen in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) in plaats van in de Wet participatiebudget.

Voornoemde wet bepaalt dat voor de vervulling van hun educatietaak de colleges van burgemeester en wethouders samenwerken binnen bij ministeriële regeling vastgestelde regio’s. Met de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie van 30 september 2014, nr. MBO/653498, zijn de regio’s vastgesteld en is voor elke regio een contactgemeente aangewezen. De contactgemeente is het aanspreekpunt voor het Rijk, legt verantwoording af over de besteding van middelen voor educatie en is als eerste verantwoordelijk voor het verzorgen van een passend educatieaanbod in de regio.

De keuze voor de regio’s is met voornoemde regeling gevallen op de 35 arbeidsmarktregio’s zoals die vermeld waren in bijlage 3 van het Besluit werkgebieden UWV 2014.

Met deze keuze is voortgebouwd op de bestaande regio-indeling in het kader van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en het regionaal beleid gericht op arbeidsparticipatie. De volwasseneneducatie richt zich onder meer op arbeidsinschakeling en maatschappelijke participatie. Deze onderwerpen sluiten aan bij de taken van de regio ten aanzien van educatie. Om die reden heb ik geoordeeld dat een regio-indeling voor het educatieaanbod op basis van de arbeidsmarktregio’s zodoende goed aansluit bij de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt in het kader van participatie. Door het educatieaanbod op het niveau van de arbeidsmarktregio te organiseren, ontstaan de voorwaarden voor een samenhangend regionaal beleid gericht op participatie, duurzame arbeidsinzetbaarheid en zelfredzaamheid. Door aan te sluiten bij de bestaande overlegstructuur van de arbeidsmarktregio’s wordt bovendien onnodige extra bureaucratie en bestuurlijke drukte die gepaard gaat met het inrichten van nieuwe samenwerkingsverbanden voorkomen.

De arbeidsmarktregio’s zijn daarnaast van een schaalniveau dat goed aansluit bij de voorwaarden om educatieaanbod op regionaal niveau doelmatig en doeltreffend te organiseren: een schaalniveau dat enerzijds groot genoeg is om efficiëntievoordelen en synergievoordelen te behalen bij het regionaal organiseren van formeel educatieaanbod, bijvoorbeeld door regionale opleidingencentra of private taalaanbieders met diploma-erkenning; en anderzijds een schaalniveau dat het mogelijk maakt om laagdrempelig, non-formeel aanbod te organiseren dicht bij de doelgroep.

De gemeente Uitgeest is met de contactgemeenten Haarlem en Alkmaar overeengekomen dat zij met ingang van 1 januari 2017 uittreedt uit de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en toetreedt tot de regio Noord-Holland Noord. Met onderhavige wijziging van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie wordt – gelet op voormelde doelstelling dat de regio’s educatie overeenkomen met de arbeidsmarktregio’s – de vaststelling van de regio’s educatie in lijn gebracht met deze wijziging.

Administratieve lasten

Onderhavige regeling leidt niet tot een toename van de administratieve lasten, omdat met de regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

ARTIKELSGEWIJS

Artikel I

Met dit artikel wordt bijlage 1 behorende bij de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie gewijzigd. De wijziging in de bijlage ziet op het verwijderen van de gemeente Uitgeest bij de regio Zuid-Kennemerland en het toevoegen van diezelfde gemeente bij de regio Noord-Holland Noord.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap M. Bussemaker

Naar boven