Metaal en Techniek

Metaalbewerkingsbedrijf

Opleidings- en Ontwikkelingsfonds 2016/2019

Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 augustus 2016 tot wijziging van het besluit tot algemeen verbindendverklaring van bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst voor het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Metaalbewerkingsbedrijf

UAW Nr. 11785

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Gelezen het verzoek van de Stichting Vakraad Metaal & Techniek namens partijen bij bovengenoemde collectieve arbeidsovereenkomst, strekkende tot algemeen verbindendverklaring van gewijzigde bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst;

Partijen ter ener zijde: de Nederlandse organisatie van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal (Koninklijke Metaalunie), de Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen (NVvM), de Vereniging van ondernemingen in de Galvano-technische industrie NGO-SBG, de Vereniging Graveren Sign (VGS), de Vereniging van Rolluiken-, Markiezen- en Zonweringsbedrijven (Romazo);

Partijen ter andere zijde: FNV, CNV Vakmensen en De Unie, Vakbond voor industrie en dienstverlening.

Gelet op de artikelen 2, 4 en 5 van de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten;

Besluit:

Dictum I

Het besluit tot algemeen verbindendverklaring van bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst voor het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Metaalbewerkingsbedrijf1 wordt met inachtneming van dictum II als volgt gewijzigd:

A

De onder dictum I opgenomen bepalingen worden als volgt gewijzigd:

Artikel 6 komt te luiden:

‘Artikel 6 Werkingssfeer

  • 1. In deze CAO wordt onder ‘Metaal en Techniek’ verstaan de navolgende takken van bedrijf: het carrosseriebedrijf, de goud- en zilvernijverheid, het isolatiebedrijf, het metaalbewerkingsbedrijf of het technisch installatiebedrijf.

  • 2. Onder ‘werkgever in de Metaal en Techniek’ wordt in deze CAO verstaan de werkgever bij wie het aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers die betrokken zijn bij de werkzaamheden zoals uitgeoefend in de in het eerste lid genoemde takken van bedrijf (binnen de Metaal en Techniek), groter is dan het aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers die betrokken zijn bij werkzaamheden zoals uitgeoefend in enige andere afzondelijke bedrijfstak, (buiten de Metaal en Techniek) blijvende bij de hiervoren omschreven vergelijking de economische functie van elk der werkzaamheden buiten beschouwing.

  • 3. Onder ‘werkgever in de bedrijfstak’ wordt in deze CAO verstaan de ‘werkgever in de Metaal en Techniek’ bij wie het aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers, die betrokken zijn bij de werkzaamheden zoals genoemd in lid 4, groter is dan het aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers die betrokken zijn bij werkzaamheden zoals uitgeoefend in enige andere afzonderlijke bedrijfstak in (binnen) de Metaal en Techniek.

    In geval het aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers die betrokken zijn bij werkzaamheden zoals uitgeoefend in enige afzonderlijke bedrijfstak in (binnen) de Metaal en Techniek gelijk is aan het aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers die betrokken zijn bij werkzaamheden zoals uitgeoefend in enige andere afzonderlijke bedrijfstak in (binnen) de Metaal en Techniek, geeft de hoogte van de loonsommen van de betrokken werknemers in de maand januari de doorslag.

  • 4. Deze overeenkomst geldt voor werkgevers in de bedrijfstak en werknemers in de tak van bedrijf van het be- en/of verwerken van metaal, waaronder onder meer wordt verstaan:

    • a. het 3D-printen, aanleggen, assembleren, construeren, demonteren, draaien, emailleren, extruderen forceren, frezen, gieten, herstellen, honen, kotteren, lasercladden, (laser-)lassen, leppen, monteren, onderhouden (waaronder onder meer preventief), ontwerpen2, ontwikkelen3 persen, pletten, samensmelten, slopen, smeden, snijden, trekken, vervaardigen, (vonk-)verspanen, walsen, zagen van metaal (waaronder o.m. te verstaan: aluminium, blik, brons, koper, lood, messing, staal, tin, ijzer, zink, en legeringen of composities hiervan) of van metalen voorwerpen, alles in de ruimste zin van het woord, zoals: apparaten, appendages, automaten, automobielen, beelden, benzinepompen, beregeningsinstallaties, bliksemafleiders, blikwaren, bouten, brandkasten, bruggen, buizen, capsules, containers niet zijnde carrosserieën, draad, draadnagels, drijfwerk, elektroden, gaas, gemotoriseerde rijwielen, gereedschappen, haarden, instrumenten (waaronder optische apparaten), jalouzieën, kachels, ketels kinderwagens, klinknagels, knopen, kroonkurken, machines, matrassen, matrijzen, meters (o.a. gas-, elektriciteits-, water- en taximeters), meubelen, moeren, motoren, motorrijwielen, muziekinstrumenten, onderdelen, ovens, ramen, reservoirs, rolhekken, rollend materiaal, rolluiken, rijwielen, schaatsen, schepen (alle vaartuigen hoe ook genaamd en van welke aard ook), schroeven, schuif- en sierhekken, sluitingen, stempels, stoomketels, tanks, toestellen, tuben, uurwerken, werktuigen (waaronder mede begrepen kracht- en arbeidswerktuigen, landbouwmachines, -tractoren en -werktuigen) en zonweringen;

    • b. het monitoren4, ontwerpen5, ontwikkelen6, vervaardigen van apparaten, installaties, stoffen, toestellen, voorwerpen e.d., ongeacht de aard van het materiaal, die elektrische energie of haar componenten afgeven, bewaren, gebruiken, meten, omzetten, overbrengen, schakelen, transformeren, verbruiken, verdelen, voortbrengen of waarneembaar maken, zoals produkten dienende tot het meten, muteren, schakelen, transformeren en voortbrengen van elektrisch arbeidsvermogen; elektromotoren, elektrische huishoudelijke en industriële toestellen met en zonder elektrische beweegkracht, elektrische ovens, fornuizen, apparatuur voor het elektrisch lassen en accumulatoren; produkten dienende tot het ondergronds transport van elektrisch arbeidsvermogen (grondkabel), en geïsoleerde draad;

      installatiemateriaal, waaronder smeltveiligheden;

      apparaten en instrumenten op het gebied van telefonie, telegrafie en andere telecommunicatiedoeleinden;verlichting, gasontladingsbuizen voor hoge en lage spanningen en elektronenbuizen;

      droge batterijen;

      radio-, radar-, televisie-, zend-, ontvang- en van alle overige elektronische apparatuur, daaronder begrepen elektro-medische toestellen en instrumenten en computers.

    • c. het staalblazen en/of gritstralen van metalen voorwerpen;

    • d. het verzinken en/of vertinnen, voorzover dit niet langs galvanotechnische weg geschiedt.

    • e. Tot de onder a t/m d vermelde tak van bedrijf behoren alleen ondernemingen waarin, rekening houdende met het in die bedrijfstak geldende normale aantal arbeidsuren, in de regel gedurende minder dan 1.200 uren per week door bij die onderneming in dienst zijnde werknemers werkzaamheden worden verricht.

    • f. Een onderneming die in verband met het aantal arbeidsuren van haar werknemers behoort tot de onder a t/m d vermelde tak van bedrijf, behoort, indien het bedoelde aantal arbeidsuren per week in die onderneming, rekening houdende met het in de bedrijfstak geldende normale aantal arbeidsuren, gedurende een ononderbroken periode van onderscheidenlijk 3, 2 of 1 jaar, te rekenen vanaf 1 januari van enig jaar, ten minste heeft bedragen onderscheidelijk 1.200, 2.000 of 3.000, na afloop van die periode met inachtneming van het hierna in sub g bepaalde, tot de metaalindustrie.

    • g. De in sub f bedoelde onderneming behoort tot de metaalindustrie met ingang van de eerste dag van het eerstvolgende kalenderjaar aanvangende na afloop van de in sub f genoemde perioden.

    • h. Ondernemingen waarvan de bedrijfsuitoefening uitsluitend of in hoofdzaak behoort tot de onder a t/m d vermelde takken van bedrijf waarop het tot l januari 1985 geldende criterium van het aantal werknemers van toepassing is en die zijn ingeschreven bij de Sector Metaal en Technische Bedrijfstakken (voorheen Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid) doch waarbij op of voor genoemde datum gelet op dat criterium aansluiting bij de Sector Metaalindustrie of Sector Elektrotechnische Industrie (voorheen te zamen de Bedrijfsvereniging voor de Metaalindustrie en Electrotechnische Industrie) had moeten plaatsvinden, blijven behoren tot het metaalbewerkingsbedrijf.

    • i. In geval van rechtsopvolging van een onderneming als hiervoor in sub f en h bedoeld, wordt voor de toepassing van het in sub f en h bepaalde aangenomen dat sprake is van eenzelfde aansluiting.

    • j. Indien een onderneming als bedoeld in sub h, in het kader van het bepaalde bij of krachtens de Regeling Wfsv (Wet financiering sociale verzekeringen) van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Financiën van 2 december 2005, Directie Sociale Verzekeringen, Nr. SV/F&W/05/96420, gepubliceerd in de Staatscourant nummer 242 van 13 december 2005, overgaat naar de Sector Metaalindustrie of Sector Elektrotechnische Industrie (voorheen te zamen de Bedrijfsvereniging voor de Metaalindustrie en Electrotechnische Industrie) behoort die onderneming met ingang van dezelfde datum tot de metaalindustrie.

    • k. De Commissie Werkingssfeer7 ziet toe op de toepassing van de met betrekking tot de indeling en de overgang van ondernemingen in sub e t/m j gestelde regelen.

    • l. Ongeacht het aantal arbeidsuren gedurende welke in de regel per week door bij die ondernemingen in dienst zijnde werknemers werkzaamheden worden verricht, behoren niet tot de Metaal en Techniek ondernemingen, waarin uitsluitend of in hoofdzaak een of meer van de volgende bedrijven worden uitgeoefend:

      • a. het walsen van staal;

      • b. het ijzer- en staalgietersbedrijf;

      • c. het vervaardigen en/of herstellen van vliegtuigen;

      • d. het vervaardigen en/of herstellen van liften.

    Onder vervaardigen dient in het voorafgaande eveneens te worden verstaan het assembleren, monteren en samenstellen uit van derden betrokken onderdelen.

  • 5. Deze overeenkomst geldt mede voor werkgevers in de bedrijfstak en werknemers in de tak van het galvano-technisch bedrijf, waaronder wordt verstaan:

    het door middel van op elektrochemische of op andere wijze aanbrengen van metaalneerslag op voorwerpen, het oxyderen of het polijsten van metalen.

  • 6. Deze overeenkomst geldt mede voor werkgevers in de bedrijfstak en werknemers in de tak van het hand- en machinegraveerbedrijf, waaronder wordt verstaan het bedrijf van het graveren in metaal of andere stoffen.

  • 7. Deze overeenkomst geldt mede voor werkgevers in de bedrijfstak en werknemers in de tak van het modelmakersbedrijf, waaronder wordt verstaan: het vervaardigen, repareren en wijzigen van gietmodellen, vormplaten en coquilles.

  • 8. Deze overeenkomst geldt mede voor werkgevers in de bedrijfstak en werknemers in de tak van bedrijf van het lakken, moffelen, slijpen en/of polijsten van metaal, het aanbrengen van coatings van kunststoffen op metaal; het herstellen van naaimachines; het vervaardigen en/of herstellen van roeiboten, kleine zeilboten, kano’s, schepen (alle vaartuigen hoe ook genaamd en van welke aard ook) van hout.

  • 10. Deze overeenkomst geldt, indien lid 4 van dit artikel niet van toepassing is, mede voor werkgevers in de bedrijfstak en werknemers in de tak van het bedrijf van het rol-luiken-, markiezen- en zonweringsbedrijf, waaronder wordt verstaan:

    het ontwerpen8, ontwikkelen9, aanbrengen, assembleren, herstellen, leasen, opbergen, verhandelen, verhuren, vervaardigen van binnenzonwering en/of buitenzonwering en/of afsluitingen, ongeacht de bestemming en/of het gebruiksdoel.

    Ten deze wordt verstaan onder:

    binnenzonwering:

    Binnen het gebouw, woning, bedrijfspand, winkel en/of enige andere localiteit, ongeacht de aard, bestemming en/of gebruiksdoel, aan te brengen voorzieningen al dan niet uitsluitend ter wering van zon- en/of daglicht, ter verfraaiing van het inte-rieur, ter afsluiting en/of afscherming, ter decoratie, ter verhoging van de privacy zoals:

    • a. zonwerende gordijnen vervaardigd uit natuurlijke vezels of kunststofvezels, al dan niet op de rugzijde voorzien van reflecterend materiaal;

    • b. vouwgordijnen vervaardigd uit natuurlijke vezels of kunststofvezels, al dan niet op de rugzijde voorzien van reflecterend materiaal;

    • c. rolgordijnen, al dan niet op de rugzijde voorzien van reflecterend materiaal;

    • d. horizontale jaloezieën gevormd door kantelbare lamellen vervaardigd van aluminium en/of enig ander materiaal;

    • e. verticale jaloezieën gevormd door kantelbare lamellen van ongeacht welk materiaal;

    • f. zonwerende foliën, etalage-foliën, veiligheidsfoliën, glascoatings;

    • g. jaloezieën en/of andere voorzieningen tussen dubbele beglazing.

    buitenzonwering:

    Buiten het gebouw, woning, bedrijfspand, winkel en/of enige andere localiteit, ongeacht de aard, bestemming en/of gebruiksdoel, aan te brengen voorzieningen al dan niet uitsluitend ter wering van zon- en/of daglicht, ter afscherming en/of afsluiting, ter verhoging van de privacy, ter verfraaiing van het exterieur, ter be-veiliging, zoals:

    • a. markiezen, al dan niet beweegbaar en al dan niet voorzien van een raamwerk en kap van enig materiaal, bekleed met materiaal van welke aard ook;

    • b. horizontaal beweegbare schermen, voorzien van enigerlei armconstructie en een doekrol van enig materiaal en voorzien van katoendoek, synthetisch doek en/of doek van enig ander materiaal;

    • c. verticaal beweegbare schermen bewegende langs zijgeleiders, vervaardigd uit enig materiaal;

    • d. rolluiken, al dan niet dubbelwandig, al dan niet opengestanst, al dan niet – volledig – doorzichtig, bestaande uit profielen van enig materiaal die op enigerlei wijze ten opzichte van elkaar scharnieren;

    • e. niet beweegbare zonneluifels, gemonteerd aan vaste dragers;

    • f. terrasoverkappingen, al dan niet beweegbaar.

    afsluitingen:

    Al die middelen die hetzij binnen hetzij buiten het gebouw, woning, bedrijfspand, winkel en/of enige andere localiteit, ongeacht de aard, bestemming en/of gebruiksdoel worden aangewend, al dan niet uitsluitend ter verduistering, afscherming en/of afsluiting, beveiliging in de ruimste zin des woords, separatie, compartimentering, zoals:

    • a. verduisteringsgordijnen hetzij oprolbaar, hetzij schuifbaar;

    • b. vouwdeuren en vouwwanden al dan niet voorzien van geluids-isolatie;

    • c. rolhekken, verticaal oprolbaar en samengesteld uit rond of plat materiaal van welke aard dan ook en/of uit aanééngeschoven strippen en/of plaatjes van enig materiaal;

    • d. schuifhekken, naar de zijkant wegschuifbaar en vervaardigd uit aluminium of staal en/of enig ander materiaal;

    • e. rolluiken, al dan niet dubbelwandig, al dan niet opengestanst, al dan niet – volledig – doorzichtig, bestaande uit profielen van enig materiaal die op enigerlei wijze ten opzichte van elkaar scharnieren;

    • f. horren al dan niet oprolbaar en/of hordeuren al dan niet oprolbaar of schuifbaar;

    • g. voorzetluiken en voorzethekken, vervaardigd uit hout, aluminium en/of enig ander materiaal.

    Deze CAO is niet van toepassing op de werkgever die voldoet aan de volgende cumulatieve vereisten:

    • a. de bedrijfsactiviteiten van de werkgever bestaan uitsluitend uit het ter beschikking stellen van arbeidskrachten als bedoeld in artikel 7:690 BW én

    • b. het aantal overeengekomen arbeidsuren van de bij deze werkgever in dienst zijnde werknemers die betrokken zijn bij de werkzaamheden zoals uitgeoefend in de in artikel 6 lid 1 genoemde takken van bedrijf bedraagt minder dan 75% van het totaal aantal overeengekomen arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers, dat wil zeggen dat tenminste 25% van het aantal arbeidsuren van de in dienst zijnde werknemers betrekking heeft op werkzaamheden uitgeoefend in enige andere tak van bedrijf dan in artikel 6 lid 1 genoemd én

    • c. de werkgever voor 15% of meer van het totale premieplichtige loon op jaarbasis werknemers ter beschikking stelt van derden op basis van uitzendovereenkomsten met uitzendbeding als bedoeld in artikel 7: 691 lid 2 B.W., zoals laatstelijk nader gedefinieerd in Bijlage 1, behorend bij artikel 5.2 van de Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Financiën van 2 december 2005, Directie Sociale Verzekeringen, Nr. SV/F&W/05/96420, ter uitvoering van de Wet financiering sociale verzekeringen (Regeling Wfsv), gepubliceerd in de Staatscourant nummer 242 van 13 december 2005. De werkgever heeft aan dit criterium voldaan indien en zover dit door de uitvoeringsinstelling (Belastingdienst), die voor de sociale verzekeringen is belast met het indelen van ondernemingen bij sectoren, als zodanig is vastgesteld, én

    • d. de werkgever is geen onderdeel van een concern dat rechtstreeks of door algemeen verbindend verklaring gebonden is aan de CAO van een der bedrijfstakken zoals genoemd in artikel 6 lid 1 én

    • e. de werkgever is geen paritair afgesproken arbeidspool én

    • f. de werkgever viel op 1 december 1999 niet onder de (algemeen verbindend verklaarde bepalingen van de) CAO Vervroegd Uittreden Metaal en Technische Bedrijfstakken.

    Voor de toepassing van de onderdelen a. en b. blijven buiten beschouwing de werknemers, c.q. het aantal arbeidsuren van werknemers, wier functie geheel ten dienste staat aan de bedrijfsactiviteit ‘ter beschikking stellen’ zoals administratie en bemiddeling.’

BIJDRAGEREGLEMENT VAN DE STICHTING OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELINGSFONDS VOOR HET METAALBEWERKINGSBEDRIJF

DEFINITIES

Artikel 1 komt te luiden:

‘Artikel 1

In dit reglement wordt verstaan onder:

werkgever:

de werkgever in de bedrijfstak als bedoeld in artikel 6 lid 3 van de CAO Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Metaalbewerkingsbedrijf dan wel de werkgever in wiens onderneming werkzaamheden worden verricht die in relatie staan tot de bedrijfstak als omschreven in lid 4 van artikel 6 van voormelde CAO en die op grond daarvan – na voorafgaand verzoek en onder te stellen voorwaarden – toegelaten wordt deel te nemen in de regelingen van de onderhavige stichting.

werknemer:

degene die in dienst van de werkgever tegen loon arbeid verricht, met uitzondering van:

  • a. bestuurders van naamloze vennootschappen of van besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, die als zodanig zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;

  • b. degene die op 1 januari van het jaar, waarover de bijdrage verschuldigd is, de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;

  • c. personen die geen eigenlijke bedrijfsarbeid verrichten en wier dienstverband tevens een tijdelijk karakter draagt en/of geen volledige normale dagtaak meebrengt;

  • d. stagiair(e)s.

jaarsalaris:
  • a. bij salarisbetaling per maand 12,96 maal het voor de betrokken werknemer vastgestelde salaris over de maand januari van het jaar waarop de bijdrage betrekking heeft;

  • b. bij salarisbetaling per vier-weken-periode 14,09 maal het voor de betrokken werknemer vastgestelde salaris over de tweede vier-weken-periode van het jaar waarop de bijdrage betrekking heeft waarbij het percentage waarmee de salarissen na 1 januari van dat jaar zijn verhoogd krachtens CAO-afspraken in de Metaal en Techniek, buiten beschouwing blijft;

Indien het dienstverband in de loop van een jaar wordt beëindigd dan wel wordt aangevangen, wordt het jaarsalaris berekend met inachtneming van de duur van de periode van het dienstverband in dat jaar.

Indien het inkomen mede is gebaseerd op provisie, wordt bij de bepaling van het jaarsalaris bovendien meegerekend de op jaarbasis herleide provisie welke in het voorafgaande kalenderjaar bij dezelfde werkgever is verdiend, onafhankelijk van de datum van uitbetaling van deze provisie. Bovendien worden, voorzover van toepassing, bij de bepaling van het jaarsalaris mede in aanmerking genomen de navolgende elementen: loon in natura voorzover gekwantificeerd aangegeven in de loonstaten van de werkgever, toeslagen op grond van een overheidsbesluit, verdiensten op grond van een, in de onderneming geldend, beloningssysteem (tarief, meritrating e.d.) en ploegentoeslag, alsmede een, naar de periode waarover het loon werd genoten, evenredig gedeelte van elke met de werkgever schriftelijk overeengekomen vaste jaarlijkse uitkering onder welke benaming ook, zoals 13e maand, vaste eindejaarsuitkering, gegarandeerde tantième, e.d.

Vergoedingen terzake van overwerk, reisuren, onkosten, alsmede gratificaties, winstdelingsregelingen en soortgelijke emolumenten blijven buiten beschouwing, terwijl de vakantiebijslag in de hierboven onder a en b bedoelde factoren geacht worden te zijn verwerkt. Tot het jaarsalaris behoort niet de overhevelingstoeslag.

loonsom:

het totaal van de jaarsalarissen van alle bij de werkgever in dienst zijnde werknemers.

bedrijfspensioenfonds:

de stichting ‘Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek’, gevestigd te ’s-Gravenhage.

vrijwillige bijdrage:

een bijdrage van een werkgever anders dan bedoeld in artikel 2 van dit reglement.’

UITKERINGSREGLEMENT VAN DE STICHTING OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELINGSFONDS VOOR HET METAALBEWERKINGSBEDRIJF

DEFINITIES

Artikel 1 komt te luiden:

‘Artikel 1

In dit reglement wordt verstaan onder:

werkgever:

de werkgever in de bedrijfstak als bedoeld in artikel 6 lid 3 van de CAO Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Metaalbewerkingsbedrijf dan wel de werkgever in wiens onderneming werkzaamheden worden verricht die in relatie staan tot de bedrijfstak als omschreven in lid 4 van artikel 6 van voormelde CAO en die op grond daarvan – na voorafgaand verzoek en onder te stellen voorwaarden – toegelaten wordt deel te nemen in de regelingen van de onderhavige stichting.

werknemer:

degene die in dienst van de werkgever tegen loon arbeid verricht, met uitzondering van:

  • a. bestuurders van naamloze vennootschappen of van besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, die als zodanig zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;

  • b. degene die op 1 januari van het jaar, waarover de bijdrage verschuldigd is, de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;

  • c. personen die geen eigenlijke bedrijfsarbeid verrichten en wier dienstverband tevens een tijdelijk karakter draagt en/of geen volledige normale dagtaak meebrengt;

  • d. stagiair(e)s.

de leerling:

degene die ofwel ten minste gemiddeld twee dagen per week bij de werkgever in dienst is en met wie ten overstaan van een landelijk opleidingsorgaan, door de werkgever een praktijkovereenkomst (POK) als bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) is afgesloten, dan wel die – volgend een opleiding gericht op een beroep in de metaalbewerking aan een regionale school –, ter ondersteuning van het opdoen van praktijkvaardigheid, al dan niet op grond van een arbeidsovereenkomst, – na 1 juli 1997 uitsluitend op grond van een arbeidsovereenkomst – werkzaam is bij een werkgever zulks voor de duur van de opleiding, dan wel die met instemming van het bestuur wordt opgeleid in een samenwerkingsverband van werkgevers, en met wie een vorengenoemde POK is afgesloten.’

B

Dictum IV wordt als volgt gewijzigd en komt te luiden:

‘Dictum IV

Op grond van een daartoe strekkend verzoek van cao-partijen is dit besluit niet van toepassing op artikel 6, lid 8, de woorden:

‘het vervaardigen en/of herstellen van roeiboten, kleine zeilboten, kano’s, schepen (alle vaartuigen hoe ook genaamd en van welke aard ook) van hout’, indien en voor zover dit vervaardigen en/of herstellen plaatsvindt door werkgevers en werknemers op wie (de algemeen verbindend verklaarde bepalingen van) de CAO voor de Houten en Kunststoffen Jachtbouw van toepassing is, met uitzondering van de werkgevers en werknemers in vorenbedoelde tak van bedrijf die op 24 februari 1994 reeds vielen onder de algemeen verbindend verklaarde bepalingen van de CAO.’

Dictum II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en heeft geen terugwerkende kracht.

’s-Gravenhage, 22 augustus 2016

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, De directeur UitvoeringstakenArbeidsvoorwaardenwetgeving, M.H.M. van der Goes


X Noot
2

Ontwerpen en/of ontwikkelen wordt alleen dan tot de werkingssfeer geacht te behoren indien en voor zo ver dit plaatsvindt ten dienste van een of meer overige zelf te verrichten activiteiten als in de leden 4a en 4b en 10 omschreven.

Onder ontwerpen, ontwikkelen wordt verstaan, uitgaande van een programma van eisen, het omzetten van dit programma in een technische specificatie, waaronder mede wordt verstaan schets, blauwdruk of prototype, enz.

X Noot
3

Ontwerpen en/of ontwikkelen wordt alleen dan tot de werkingssfeer geacht te behoren indien en voor zo ver dit plaatsvindt ten dienste van een of meer overige zelf te verrichten activiteiten als in de leden 4a en 4b en 10 omschreven.

Onder ontwerpen, ontwikkelen wordt verstaan, uitgaande van een programma van eisen, het omzetten van dit programma in een technische specificatie, waaronder mede wordt verstaan schets, blauwdruk of prototype, enz.

X Noot
4

Onder ‘monitoren’ wordt verstaan het (al dan niet op afstand) beïnvloeden, controleren en/of onderhouden (waaronder onder meer preventief) van de werking van de door de werknemer(s) van werkgever vervaardigde hierboven genoemde producten.

X Noot
5

Ontwerpen en/of ontwikkelen wordt alleen dan tot de werkingssfeer geacht te behoren indien en voor zo ver dit plaatsvindt ten dienste van een of meer overige zelf te verrichten activiteiten als in de leden 4a en 4b en 10 omschreven.

Onder ontwerpen, ontwikkelen wordt verstaan, uitgaande van een programma van eisen, het omzetten van dit programma in een technische specificatie, waaronder mede wordt verstaan schets, blauwdruk of prototype, enz.

X Noot
6

Ontwerpen en/of ontwikkelen wordt alleen dan tot de werkingssfeer geacht te behoren indien en voor zo ver dit plaatsvindt ten dienste van een of meer overige zelf te verrichten activiteiten als in de leden 4a en 4b en 10 omschreven.

Onder ontwerpen, ontwikkelen wordt verstaan, uitgaande van een programma van eisen, het omzetten van dit programma in een technische specificatie, waaronder mede wordt verstaan schets, blauwdruk of prototype, enz.

X Noot
7

De Commissie Werkingssfeer is samengesteld door de Stichting Raad van Overleg in de Metalektro en de

Stichting Vakraad Metaal en Techniek

Het secretariaat van de Commissie Werkingssfeer is gevestigd: Postbus 93235, 2509 AE Den Haag, telefoon 070-3160325.

In de Commissie hebben tevens zitting het Bedrijfspensioenfonds voor de Metalektro en het Pensioenfonds Metaal en Techniek.

X Noot
8

Ontwerpen en/of ontwikkelen wordt alleen dan tot de werkingssfeer geacht te behoren indien en voor zo ver dit plaatsvindt ten dienste van een of meer overige zelf te verrichten activiteiten als in de leden 4a en 4b en 10 omschreven.

Onder ontwerpen, ontwikkelen wordt verstaan, uitgaande van een programma van eisen, het omzetten van dit programma in een technische specificatie, waaronder mede wordt verstaan schets, blauwdruk of prototype, enz.

X Noot
9

Ontwerpen en/of ontwikkelen wordt alleen dan tot de werkingssfeer geacht te behoren indien en voor zo ver dit plaatsvindt ten dienste van een of meer overige zelf te verrichten activiteiten als in de leden 4a en 4b en 10 omschreven.

Onder ontwerpen, ontwikkelen wordt verstaan, uitgaande van een programma van eisen, het omzetten van dit programma in een technische specificatie, waaronder mede wordt verstaan schets, blauwdruk of prototype, enz.

Naar boven