Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 14 juli 2016, kenmerk ACM/DC/2016/203939, houdende de vaststelling van de voorwaarden als bedoeld in artikel 54, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 22, eerste lid, van de Gaswet, inzake de aanpassing van het standaardjaarverbruik gas vanwege de beëindiging van de tijdelijke volumeherleidingsfactor

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 55 van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 23 van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Informatiecode elektriciteit en gas wordt gewijzigd als volgt:

Na artikel 5.4.1.2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5.4.1.2a

Behoudens het bepaalde in B3.4.7 past de netbeheerder op 1 januari 2017 eenmalig het standaardjaarverbruik aan voor alle gasaansluitingen van de profielcategorieën G1A en G2A, door het bestaande standaardjaarverbruik te delen door 1,008027.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het is geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 juli 2016

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: J.G. Vegter bestuurslid

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na bekendmaking beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA, ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

I. Samenvatting

Als rechtstreeks uitvloeisel van een eerder besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt de Informatiecode elektriciteit en gas gewijzigd om te regelen dat op 1 januari 2017 de standaardjaarverbruiken voor gas van kleinverbruikers worden aangepast.

II. Achtergrond

Gas heeft bij hogere temperatuur een groter volume, waardoor de hoeveelheid energie per volume-eenheid afneemt. Daarom is het van belang om bij het meten van gasverbruik rekening te houden met de omgevingstemperatuur van de gasmeter.

Om die reden heeft ACM in haar besluit van 8 oktober 2013 (kenmerk ACM/DJZ/2013/204402) in de Informatiecode elektriciteit en gas (hierna: Informatiecode) een zogeheten volumeherleidingsfactor vastgesteld voor de bepaling van het gasverbruik van kleinverbruikers. Deze factor wordt gebruikt om administratief het gemeten gasverbruik te corrigeren door rekening te houden met de gemiddelde omgevingstemperatuur van de gasmeter (15oC). Dit maakt dat de kleinverbruiker gemiddeld nauwkeuriger voor zijn gasverbruik gefactureerd wordt.

De volumeherleidingsfactor is in het bovengenoemde besluit bepaald op 0,97624 en als de invoeringsdatum is 1 januari 2015 vastgesteld. Tegelijk is bepaald dat op die datum ook de standaardjaarverbruiken van alle kleinverbruikers met dezelfde factor gecorrigeerd worden. Zo blijven de hoogte van het standaardjaarverbruik en de meterstanden met elkaar in verhouding.

In het ACM-besluit van 14 december 2014 (kenmerk ACM/DE/2014/207089) is vastgelegd dat voor de periode 1 januari 2015 tot en met 31 december 2016 een tijdelijke volumeherleidingsfactor geldt. Deze tijdelijke factor is bepaald op 0,98408, waarna per 1 januari 2017 de oorspronkelijk vastgestelde factor 0,97624 weer van kracht wordt.

III. Motivering van het besluit

In dit besluit herstelt ACM een omissie in het besluit van 14 december 2014. Daarin werd onder andere geregeld dat op 1 januari 2015 de standaardjaarverbruiken gas van kleinverbruikers aangepast werden op basis van de tijdelijk ingevoerde volumeherleidingsfactor. In het desbetreffende besluit is daarentegen het terug aanpassen van de standaardjaarverbruiken op 1 januari 2017 niet opgenomen. Dit heeft nadelige consequenties voor de kleinverbruikers van gas.

Het standaardjaarverbruik van een kleinverbruiker is gedefinieerd als zijn verwachte gasverbruik in een jaar met gemiddelde klimaatcondities. Het is daarmee de best mogelijke schatting voor het gasverbruik in de komende twaalf maanden in situaties waarin geen andere gegevens beschikbaar zijn. Standaardjaarverbruiken van kleinverbruikers van gas worden onder meer gebruikt voor:

  • 1. het bepalen van de maandelijkse voorschotbedragen

  • 2. het berekenen van een meterstand als er geen meetgegevens bekend zijn

  • 3. het vaststellen van de profielcategorie waarin de kleinverbruiker valt (G1A of G2A)

  • 4. het vaststellen van het capaciteitstarief dat de kleinverbruiker in rekening wordt gebracht

Deze vier zaken hebben invloed op de hoogte van het maandelijkse voorschotbedrag en op de hoogte van de jaarafrekening van de kleinverbruiker. Een zo nauwkeurig mogelijke vaststelling van het standaardjaarverbruik is daarom in het belang van de kleinverbruiker. Dit besluit draagt hier aan bij door het verlopen van de tijdelijke volumeherleidingsfactor te verwerken in het standaardjaarverbruik.

Het besluit voegt een artikel toe aan de Informatiecode. Daarin wordt bepaald dat op 1 januari 2017 voor alle gasaansluitingen van kleinverbruikers het bestaande standaardjaarverbruik gedeeld moet worden door 1,008027. Deze factor volgt uit het ongedaan maken van de vermenigvuldiging van de standaardjaarverbruiken met de tijdelijke factor 0,98408 en het uitvoeren van de vermenigvuldiging met de factor 0,97624 zoals vastgesteld in het ACM-besluit van 8 oktober 2013.

ACM heeft in haar overweging de kosten meegenomen die de netbeheerders moeten maken om de standaardjaarverbruiken aan te passen. ACM is van mening dat deze kosten niet zodanig zijn dat zij opwegen tegen het belang van de kleinverbruikers van gas.

IV. Procedure

Omdat de codewijziging een rechtstreeks uitvloeisel is van het eerdere ACM-besluit, heeft ACM ambtshalve een ontwerp van het besluit opgesteld (artikel 25, eerste lid, van de Gaswet). Op de voorbereiding van dit besluit is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing (uniforme openbare voorbereidingsprocedure).

ACM heeft het ontwerpbesluit twaalf weken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. Van de terinzagelegging is kennis gegeven in de Staatscourant van 4 april 2016. ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen twaalf weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken, op grond van artikel 25, tweede lid, van de Gaswet.

Er zijn geen zienswijzen ontvangen door ACM.

Deze codewijziging bevat geen technische voorschriften zoals bedoeld in de Notificatierichtlijn en betreft geen dienst zoals bedoeld in de Dienstenrichtlijn, omdat er alleen een correctie op standaardjaarverbruiken in wordt geregeld. Om die reden hoeft dit besluit niet in ontwerp ter notificatie te worden aangeboden.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: J.G. Vegter bestuurslid

Naar boven