Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 25 juni 2016, nr. WJZ/16056521, houdende wijziging van de Regeling uitvoering CITES-verdrag BES (aanwijzing douane als toezichthouder CITES-BES)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 16, eerste lid, van de Wet grondslagen natuurbeheer- en bescherming BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling uitvoering CITES-verdrag BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1 wordt een nieuw artikel gevoegd, luidende:

Artikel 1a

Deze regeling is mede gebaseerd op artikel 16 van de wet.

B

In artikel 4 wordt ‘het Rijks Service Centrum’ vervangen door: de Rijksdienst Caribisch Nederland.

C

Na artikel 5 wordt een nieuw artikel gevoegd, luidende:

Artikel 5a

Als toezichthouder als bedoeld in artikel 16, eerste lid, van de wet wordt, wat betreft het toezicht op de naleving van het bij of krachtens artikel 7a en 7b van de wet bepaalde, aangewezen de inspecteur, bedoeld in artikel 1.1, onderdeel h, van de Douane en Accijnswet BES.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 juni 2016

Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

Met de onderhavige wijziging van de Regeling uitvoering CITES-verdrag BES wordt de douane aangewezen als toezichthouder (Artikel I, onderdeel C) op grond van de Wet grondslagen natuurbeheer- en bescherming BES (hierna: de wet). De aanwijzing ziet op het toezicht op de naleving van het op 3 maart 1973 te Washington gesloten Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantsoorten, met bijlagen (Trb. 1975, 23), kortweg het CITES-verdrag. De verboden uit dit verdrag zijn opgenomen in artikel 7a en 7b van de wet.

De douane voert dit toezicht van oudsher uit aan de grens van de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Als gevolg van de staatkundige herstructurering op 10 oktober 2010 en de daaraan gerelateerde wijzigingen in de wetgeving was er onduidelijkheid ontstaan over de juridische grondslag voor de uitvoering van het toezicht door douaneambtenaren. Om die onduidelijkheid weg te nemen, wordt de aanwijzing van de douane via deze regeling opnieuw vastgelegd.

Met de wijziging in artikel I, onderdeel B, wordt een verbetering aangebracht. In artikel 4 van de Regeling uitvoering CITES-verdrag BES werd nog verwezen naar een oude benaming van de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven