Beschikking van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende aanwijzing van een tijdelijk gebied met beperkingen voor de luchtvaartvertoning te Noordwijk, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Datum: 21 juni 2016

Nummer: ILT-2016/43861

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen de aanvraag van het Da Vinci Comité van 9 mei 2016, contactpersoon: de heer A.C. Groeneveld, adres: Postbus 33, 2200 AA Noordwijk, tel.: 06 54780752, e-mail: acg@davincicomite.nl;

Overwegende dat vanwege een reële kans op een botsing tussen het (recreatieve) luchtverkeer dat langs de kustroute vliegt en deelnemers aan de luchtvaartvertoning te Noordwijk het instellen van een tijdelijke maatregel gerechtvaardigd is;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzondere luchtverkeersactiviteiten tijdens de luchtvaartvertoning ‘Noordwijk 150 jaar badplaats’ te Noordwijk wordt als tijdelijk gebied met beperkingen aangewezen het gebied Noordwijk met de volgende begrenzingen (zie figuur):

  • lateraal: van 52°09'55.00"N – 004°23'24.42"E in een rechte lijn naar 52°18'52.25"N – 004°30'35.70"E, in een cirkelboog met een straal van 5 nautische mijlen met als middelpunt 52°14'24.00"N – 004°27'00.00"E tegen de wijzers van de klok terug naar 52°09'55.00"N – 004°23'24.42"E, vanaf de grond tot 765 meter boven gemiddeld zeeniveau (2500 voet AMSL);

  • op vrijdag 24 juni 2016 van 15.30 uur tot 17.30 uur plaatselijke tijd en

  • op zaterdag 25 juni 2016 van 13.15 uur tot 14.00 uur plaatselijke tijd en van 15.30 uur tot 19.00 uur plaatselijke tijd.

    Figuur: Tijdelijk gebied met beperkingen Noordwijk

    Figuur: Tijdelijk gebied met beperkingen Noordwijk

Artikel 2

In het tijdelijke gebied met beperkingen Noordwijk gelden de volgende regels:

  • a. De vluchten binnen dit gebied worden uitgevoerd als een gecontroleerde VFR-vlucht.

  • b. De voorschriften en beperkingen behorende bij luchtruim klasse A, zoals beschreven in paragraaf SERA.6001 en Appendix 4 van de bijlage bij verordening (EU) nr. 923/2012 voor vliegen in de Schiphol TMA 1 zijn, met uitzondering van het voorschrift een IFR-vlucht uit te voeren, onverminderd van kracht.

  • c. Voor vluchten in de Schiphol TMA 1 geldt dat de vliegzichtvoorschriften voor klasse A onverminderd van kracht zijn; voor vluchten die vrij blijven van de Schiphol TMA 1 gelden de vliegzichtvoorschriften zoals voorgeschreven voor klasse G-luchtruim.

  • d. De luchthaveninformatieverstrekker verstrekt de volgende informatie aan deelnemers of anderen:

    • informatie omtrent windrichting en windsterkte;

    • informatie omtrent omstandigheden die het gebruik van het tijdelijke gebied met beperkingen kunnen beperken.

  • e. Voor het verplichte radiocontact tussen luchtverkeer en luchthaveninformatieverstrekker/havenmeester wordt de frequentie 129.300 MHz gebruikt.

  • f. Het gebied is alleen toegankelijk voor deelnemers aan de vertoning, maar:

    • luchtvaartuigen van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart;

    • luchtvaartuigen die worden ingezet voor zoek- en reddingsacties;

    • helikopters voor HEMS-vluchten, hebben ook toegang tot het gebied ná coördinatie met LVNL.

  • g. Eén uur vóór aanvang en direct ná afloop van de luchtvaartvertoning neemt de luchthaveninformatieverstrekker contact op met met de Operationele Helpdesk van de LVNL (tel.: 020 406 2201) voor coördinatie in verband met het luchtverkeer van de luchtvaartvertoning.

  • h. De luchthaveninformatieverstrekker verstrekt bij het eerste contact met de Operationele Helpdesk van de LVNL het telefoonnummer waarop hij gedurende de luchtvaartvertoning te allen tijde bereikbaar is.

Artikel 3

Het handelen in strijd met deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 4

De operationele inhoud van deze beschikking wordt bekendgemaakt per NOTAM door LVNL.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 24 juni 2016 en vervalt met ingang van 26 juni 2016, tenzij deze vroegtijdig wordt ingetrokken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

TOELICHTING

Ter bescherming van het luchtverkeer dat deelneemt aan de luchtvaartvertoning te Noordwijk en het overige luchtverkeer dat gebruikmaakt van de VFR-corridor langs de kust, wordt een tijdelijk gebied met beperkingen aangewezen.

Vanwege de ligging van het vertoningsgebied voor de kust van Noordwijk ten opzichte van de corridor die door VFR-verkeer wordt gebruikt langs de kust, bestaat er een reële kans op risicovolle situaties. Door het luchtruim tijdens de vertoning tijdelijk te beperken voor overig VFR-verkeer wordt het risico op botsingen geminimaliseerd. Om het VFR-verkeer toch een mogelijkheid te bieden om via de kust van Noord- naar Zuid-Nederland en vice versa te komen strekt het tijdelijke gebied met beperkingen zich uit tot 1 nautische mijl landinwaarts.

Het handelen in strijd met de regels, gesteld in deze beschikking, is een strafbaar feit. Ingevolge artikel 11.9, tweede lid, van de Wet luchtvaart, gaat het hier om overtredingen.

Naar boven