Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Margraten in verband met Memorial Day 2016

13 mei 2016

Nr. MLA/060/2016

De Minister van Defensie,

Handelend in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelezen het verzoek van het Bureau Air Display & Support van het Commando Luchtstrijdkrachten;

Gelet op de artikelen 9 en 19, derde lid, van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ter bescherming van de militaire luchtvaartuigen die deelnemen aan de flypast ten behoeve van Memorial Day 2016 op de militaire begraafplaats in Margraten, wordt als tijdelijk gebied met beperkingen (TGB) aangewezen een gebied begrensd door de volgende coördinaten en hoogten: 50°51’47”N 005°45’09”E, 50°49’13”N 005°58’27”E, 50°45’30”N 005°56’39”E en 50°48’04”N 005°43’22”E, van grondniveau tot een hoogte van 3000 voet AMSL, hierna te noemen TGB Margraten (zie figuur).

  • 2. Aan de gezagvoerders van de luchtvaartuigen die deelnemen aan de flypast op zondag 29 mei 2016 ter gelegenheid van Memorial Day 2016 wordt ontheffing verleend van het verbod, genoemd in paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012, om een VFR-vlucht uit te voeren beneden de minimum VFR-vlieghoogte, boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden daaronder begrepen, dan wel boven mensenverzamelingen, gedurende de daglichtperiode.

    Figuur: TGB Margraten

    Figuur: TGB Margraten

Artikel 2

Het TGB Margraten wordt ingesteld op zondag 29 mei 2016 van 16:00 uur tot 17:00 uur lokale tijd. Tot het moment van daadwerkelijke activering door de supervisor LVL van AOCS NM wordt het gebied gelegen binnen de begrenzing van de Maastricht TMA gebruikt door regulier IFR-luchtverkeer onder controle van de LVL van Maastricht-Aachen Airport.

Artikel 3

Voor het gebruik van het TGB Margraten gelden de volgende beperkingen:

  • a. het uitvoeren van andere dan bij de flypast betrokken vluchten in het TGB is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van de betrokken luchtverkeersleiding (LVL);

  • b. voor het uitvoeren van vluchten binnen het TGB is toestemming vereist van LVL Maastricht-Aachen Airport; aan de opdrachten gegeven door of namens LVL Maastricht-Aachen Airport dient te allen tijde te worden voldaan;

  • c. de flypast dient te worden uitgevoerd op een hoogte van minimaal 500 voet AGL; de ontheffing voor het vliegen op 500 voet AGL geldt alleen voor dat deel van de vlucht dat voor het doel van de vlucht noodzakelijk is;

  • d. de route voor de flypast wordt zodanig gekozen dat zo min mogelijk geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

Artikel 4

Handelen in strijd met artikel 3, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 30 mei 2016.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, L.W.T. Hermens Kolonel

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op zondag 29 mei 2016 wordt op de militaire begraafplaats in Margraten de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid in het kader van Memorial Day gehouden. Een deel van de ceremonie bestaat uit het uitvoeren van een missing man formatie door vier F-16 jachtvliegtuigen. Een van de jachtvliegtuigen klimt daarbij boven de locatie van de militaire begraafplaats uit de formatie naar 9000 voet. Ter bescherming van deze speciale formatievlucht is een tijdelijk gebied met beperkingen ingesteld.

Ingevolge artikel 1.4 van de Wet luchtvaart wordt het tijdelijke gebied met beperkingen ingesteld in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu omdat de uitoefening van het burgerluchtverkeer door het tijdelijke gebied met beperkingen wordt beperkt. In paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012 is het verbod opgenomen een VFR-vlucht uit te voeren beneden de minimumvlieghoogtes. Op basis van artikel 19, derde lid, van het Besluit luchtverkeer 2014 kan ontheffing worden verleend van dit verbod.

Naar boven