Besluit tot intrekking van de Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes

De Stichting Autoriteit Financiële Markten,

Besluit:

Artikel 1

De navolgende beleidsregel wordt ingetrokken:

-Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes.

Artikel 2

Dit is een besluit in de zin van artikel 1:3, vierde lid, van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Artikel 3

De bekendmaking van dit besluit geschiedt door plaatsing in de Staatscourant.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de datum van publicatie in de Staatscourant.

Artikel 5

Dit besluit kan worden aangehaald als Besluit intrekking Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes.

Amsterdam, 17 mei 2016

M.W.L. van Vroonhoven, bestuursvoorzitter

G.J. Everts, bestuurslid

TOELICHTING

Met de inwerkingtreding van Implementatiewet wijziging richtlijn transparantie op 29 januari 2016, zijn houders van financiële instrumenten of andere contracten waarvan het economische effect vergelijkbaar is met het houden van aandelen en rechten op het verwerven van aandelen, voortaan verplicht meldingen te doen van substantiële wijzigingen in (potentiële) stemmen. Deze nieuwe verplichting is het gevolg van de Richtlijn tot wijziging van de richtlijn transparantie 2013/50/EU (hierna: ‘Richtlijn’). Zij komt bovenop de in Nederland reeds sinds 2012 geldende verplichting voor genoemde houders om melding te doen van substantiële wijzigingen in (potentiële) aandelen. Beide meldingen zullen in de meeste gevallen samenlopen en derhalve gelijktijdig in één meldingsbericht aan de toezichthouder verzonden worden.

In de Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/761 van de Europese Commissie van 17 december 2014 (hierna: ‘Verordening’), die naar aanleiding van de Richtlijn is vastgesteld, is de methodiek voor het berekenen van stemmen nauwgezet bepaald. De methodiek voor het berekenen van stemmen die de Verordening voorschrijft, is vrijwel gelijkluidend aan de methodiek die de onderhavige Beleidsregel uit 2012 reeds voorschreef ten aanzien van het berekenen van aandelen en wijkt slechts op mineure punten af. Het naast elkaar bestaan van enerzijds de Verordening voor de berekening van stemmen en anderzijds de licht afwijkende Beleidsregel voor de berekening van aandelen is onwenselijk. Het ligt voor de hand om voor de berekeningswijze van aandelen exact dezelfde methodiek te hanteren als de Verordening hanteert voor de berekeningswijze van stemmen. Analoge toepassing van de Verordening is voor meldende partijen bovendien overzichtelijker en eenvoudiger. In de herziene Leidraad voor aandeelhouders zal de AFM hier op wijzen. De Beleidsregel wordt aldus overbodig en kan worden ingetrokken.

Naar boven