Ontheffing medegebruik militaire luchthaven Leeuwarden ten behoeve van Luchtmachtdagen 2016

13 mei 2016

Nr. MLA/073/2016

De Minister van Defensie

Gelezen de opdracht van de Commandant Luchtstrijdkrachten tot het organiseren van de Luchtmachtdagen 2016;

Gelet op artikel 10.13, eerste lid, van de Wet luchtvaart;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Besluit:

Artikel 1

Aan de gezagvoerders van alle civiele luchtvaartuigen waarvan de gegevens betreffende het type en het registratienummer door middel van een questionnaire zijn aangemeld en die deelnemen aan het evenement ‘Luchtmachtdagen 2016’ te Leeuwarden, wordt voor de periode van dinsdag 7 juni 2016 tot en met maandag 13 juni 2016 ontheffing verleend om in afwijking van het verbod van artikel 10.13, eerste lid,van de Wet luchtvaart burgerluchtvaartuigen op te doen stijgen van of te doen landen op de militaire luchthaven Leeuwarden.

Artikel 2

In het belang van de uitvoering van de militaire taak kan de commandant van de militaire luchthaven Leeuwarden aanwijzingen geven aan de in artikel 1 bedoelde gezagvoerders omtrent het gebruik van de militaire luchthaven.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 14 juni 2016.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans, Kolonel-vlieger.

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Om de Nederlandse samenleving een beeld te geven van de manier waarop het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) zijn personeel en middelen inzet, organiseert het CLSK de ‘Luchtmachtdagen’. Tijdens deze Luchtmachtdagen stelt het CLSK de poorten van een van zijn vliegbases open voor publiek. De Luchtmachtdagen 2016 worden gehouden op de vliegbasis Leeuwarden. Het programma tijdens deze dagen bestaat uit een grondgebonden tentoonstelling en een vliegprogramma. In de tentoonstelling en het vliegprogramma tonen burger- en militaire gezagvoerders hun luchtvaartuigen. Voor het medegebruik van de militaire luchthaven Leeuwarden is voor de civiele luchtvaartuigen die deelnemen aan het evenement, een ontheffing van het verbod van artikel 10.13, eerste lid, van de Wet luchtvaart noodzakelijk.

Naar boven