Bekendmaking van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 december 2015, 2015-0000285254, tot wijziging van de bedragen, genoemd in de artikelen 1d en 1i van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen voor het jaar 2016

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 1d, derde lid, en 1i, tweede lid, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen;

Maakt bekend:

ARTIKEL I

Het minimum overeengekomen loon per maand, genoemd in artikel 1d, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, waartoe niet wordt gerekend de door de werkgever te betalen vakantiebijslag, wordt voor 2016 vastgesteld op:

  • a. € 3.108,–, indien de kennismigrant de leeftijd van dertig jaar niet heeft bereikt;

  • b. € 4.240,–, indien de kennismigrant dertig jaar of ouder is, en

  • c. € 2.228,–, indien de kennismigrant binnen een jaar voorafgaand aan de tewerkstelling een geaccrediteerde opleiding aan een hoger onderwijsinstelling in Nederland heeft afgerond.

ARTIKEL II

Het minimum vaste brutoloon per maand, genoemd in artikel 1i, eerste lid, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, waartoe niet wordt gerekend de door de werkgever te betalen vakantiebijslag, dat de vreemdeling die houder is van een door de Minister van Veiligheid en Justitie afgegeven Europese blauwe kaart, dan wel van een geldige machtiging tot voorlopig verblijf als bedoeld in dat artikel 1i, eerste lid, aanhef, ontvangt, wordt voor 2016 vastgesteld op € 4.968,–.

Deze bekendmaking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 december 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, de Directeur Arbeidsverhoudingen, M.P. Flier

TOELICHTING

Jaarlijks met ingang van 1 januari worden op grond van artikel 1d, derde lid, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen de bedragen van het loon, genoemd in het eerste lid, onderdeel a, van dat artikel, dat tenminste moet worden betaald om als kennismigrant in Nederland tewerkgesteld te kunnen worden, gewijzigd aan de hand van het percentage waarmee het indexcijfer van de CAO-lonen over de maand oktober daaraan voorafgaand zoals gepubliceerd door het CBS, afwijkt van het indexcijfer waarop de laatste vaststelling van de bedragen is gebaseerd. Op basis van de CBS gegevens worden de bedragen met ingang van 1 januari 2016 met 1,22% verhoogd. De maandbedragen zijn exclusief vakantiebijslag.

Op grond van artikel 1i, tweede lid, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen wordt het brutoloon dat tenminste moet worden betaald aan vreemdelingen die houder zijn van een Europese blauwe kaart dan wel van een geldige machtiging tot voorlopig verblijf als bedoeld in artikel 1i, eerste lid, aanhef, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen, met het zelfde percentage gewijzigd. Ook dit bedrag is exclusief vakantiebijslag.

Den Haag, 7 december 2015

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, de Directeur Arbeidsverhoudingen, M.P. Flier

Naar boven