Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 18 augustus 2015, 15115580, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen 2015)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening nr. (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Luxan Mollentabletten (8717N) ter bescherming van de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en de overige wortel- en knolgewassen.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing bij naleving van de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen, doch uiterlijk op 15 december 2015.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: (Tijdelijke vrijstelling voor het gewasbeschermingsmiddel Luxan Mollentabletten ter bescherming van de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen 2015).

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op onze website: mijn.rvo.nl. Of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE: WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT EN GEBRUIKSAANWIJZING LUXAN MOLLENTABLETTEN (8717N)

Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als veldmuizenbestrijdingsmiddel door middel van begassing (fumigatie, pleksgewijs) in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.0, Ctgb juni 2011) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden.

Toepassingsgebied

Te bestrijden organisme

Dosering (middel) per toepassing

Veiligheidstermijn

wintergranen

Veldmuizen1

1–2 tabletten per 3–5 m gang op lichte grond

1–2 tabletten per 8–10 m gang op andere grondsoorten

graszaadteelt

aardappelen

koolgewassen

wortelgewassen

overige wortel- en knolgewassen

1 veldmuizen: (Microtus arvalis)

Overige toepassingsvoorwaarden:

Het middel mag uitsluitend beroeps- en bedrijfsmatig voorhanden of in voorraad worden gehouden door:

  • de handel;

  • de personen die in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding die is afgegeven of verlengd door de Minister van Economische Zaken of een andere bevoegde autoriteit;

  • ondernemers van bedrijven en/of hoofdverantwoordelijken voor een instelling waar een beheerder in dienst is die beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding.

De toepassing van het middel Luxan Mollentabletten is uitsluitend toegestaan in:

  • de provincie Friesland, uitgezonderd de Friese Waddeneilanden.

  • de provincie Groningen, uitsluitend in het gebied ten noorden van de A7.

  • de provincie Flevoland, uitsluitend de gemeentes Noordoostpolder en Urk.

Het middel mag uitsluitend worden toegepast door personen die in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelratten bestrijding dat is afgegeven door Bureau Erkenningen in opdracht van de Minister van Economische Zaken. Tevens geldt dat de toepasser dient te beschikken over een verklaring van een deskundige dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen en dat toepassing noodzakelijk is. Deze deskundige is in staat om vast te stellen of de schade in het gewas wordt veroorzaakt door veldmuizen. Uitgezonderd als deskundige zijn: de eigenaar van het perceel en de toepasser op het betreffende perceel.

Luxan Mollentabletten wordt uitsluitend door de leverancier aan de toepasser geleverd, na overlegging van een verklaring van een hierboven genoemde deskundige.

Er dient een afstand van 10 meter tot woon- en verblijfsruimten voor mensen en dieren in acht te worden genomen.

De concentratie van fosfine buiten de gevarenzone moet lager zijn dan 0,01 ppm. Andere personen dan de gebruiker mogen pas opnieuw worden toegelaten, als toestemming wordt gegeven en de concentratie van fosfine lager is dan 0,01 ppm (of 0,014 mg/m3).

Toepassing is uitsluitend toegestaan in veldmuisgangen.

Toepassing mag uitsluitend worden uitgevoerd met een geschikt doseerapparaat.

Een geopende verpakking dient in één keer te worden opgebruikt.

Om vogels en zoogdieren te beschermen dienen de veldmuisgangen goed afgesloten te worden en mogen geen tabletten op het grondoppervlak blijven liggen.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt in 2015 tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Luxan Mollentabletten, ter bescherming van de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen tegen veldmuizen.

Gevaar

Momenteel treedt schade door veldmuizen op in percelen graszaad en wintergranen met name op de kleigronden in het noorden van Friesland. De verwachting is dat de schade zich bij gunstige weersomstandigheden uitbreidt naar regio’s in het noorden van Groningen en de Noordoostpolder (Flevoland). Als na de oogst van deze gewassen de voedselbronnen opraken, zullen de veldmuizen migreren naar nabijgelegen percelen. Nieuwe voedselbronnen zijn de nog te oogsten gewassen aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige knol- en wortelgewassen. Daarnaast kunnen de in het najaar te zaaien wintergranen en graszaadgewassen voor teeltjaar 2016 en nog te planten koolgewassen worden aangetast.

De schade kan oplopen tot 100% opbrengstverlies in het geval van zwaar aangetaste percelen. De veldmuis is in het gebied waar het middel wordt vrijgesteld is een bedreiging voor de landbouwtechnische doelmatige geïntegreerde teelt van wintergranen, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen.

Alternatieven

Preventieve maatregelen en niet-chemische maatregelen zijn niet afdoende. Chemische alternatieven zijn niet beschikbaar. Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van wintergranen, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen is daarom met het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen niet mogelijk.

Bijzondere omstandigheden

In 2015 wordt onderzoek uitgevoerd waarbij gekeken wordt naar de achtergronden, omvang, schade, maatregelen en effecten van de muizenplaag in delen van Friesland in 2014–2015. De resultaten van dit onderzoek zijn eind 2015 beschikbaar en zal een strategie en maatregelen omvatten om herhaling van ernstige muizenplagen in grasland te voorkomen.

Indien muizenplagen in de toekomst in grasland kunnen worden beheerst, is het aannemelijk dat dit eveneens zal leiden tot beheersing van veldmuizen in aardappelen, koolgewassen, wortelen, overige knol- en wortelgewassen en evenals nieuw te zaaien wintergranen en graszaadgewassen. De aanvraag voldoet aan de eis van bijzondere omstandigheden. Belanghebbenden leveren inspanningen om te komen tot een oplossing. Er is perspectief voor een beheersstrategie van veldmuizen in het gebied waar het middel wordt vrijgesteld waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het College constateert dat het nemen van risicoreducerende maatregelen slechts beperkt mogelijk is en derhalve het risico in onvoldoende mate kan worden gereduceerd. Ondanks deze constatering wordt met het oog op de beperkte duur en omvang van de beoogde toepassing de toepassing acceptabel geacht. Gezien het risico en met het oog op de beperkte duur en omvang van de beoogde toepassing adviseert het College een vrijstelling ex artikel 38 Wgb van het gewasbeschermingsmiddel Luxan mollentabletten, met als werkzame stof aluminiumfosfide, ter bestrijding van veldmuizen in de teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en de groep overige wortel- en knolgewassen te verlenen.

Dit advies is gebaseerd op de verwachting dat het middel niet grootschalig zal worden gebruikt, maar slechts in uiterste noodzaak. Het College adviseert dan ook om, gelet op het feit dat grootschalig en langdurig gebruik niet zonder gevaren is, het gebruik goed te monitoren en alternatieven te zoeken voor dit middel.

De overwegingen

Een vrijstelling in de hierboven genoemde regio is gewenst, omdat zonder de vrijstelling van het middel Luxan Mollentabletten veldmuizen in de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en de overige wortel- en knolgewassen aldaar, op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen is. Hierdoor wordt de landbouwtechnische doelmatig onbedekte teelt van bovengenoemde gewassen onrendabel.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Luxan Mollentabletten ter bescherming van de onbedekte teelt van wintergraan, graszaad, aardappelen, koolgewassen, wortelen en overige wortel- en knolgewassen tegen veldmuizen.

Als voorwaarde voor deze vrijstelling dient de sector binnen drie maanden na afloop van de vrijstellingsperiode een monitoringsrapportage.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen, doch uiterlijk op 15 december 2015. Conform de Verordening (EG) nr. 1107/2009) vindt notificatie van de vrijstelling naar de EU plaats.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven