Verkeersbesluit inzake tijdelijke verkeersomleiding bij de Boppewei te De Westereen in verband met de realisatie van het kunstwerk bij de Falomster Feart in het kader van de aanleg van de Centrale As.
Logo Dantumadiel
Gemeente Dantumadiel
Overwegingen ten aanzien van het besluit
 
Dat op grond van het bepaalde in artikel 37 BABW een verkeersbesluit genomen moet worden voor het in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijk plaatsen van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke verkeersmaatregelen, indien de omstandigheden die tot tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden.
 
Motivering
 
Uit het oogpunt van :
het verzekeren van de veiligheid op de weg het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan  
Is het gewenst om
ten behoeve van de aanleg van het kunstwerk bij de Falomster Feart en de aanliggende delen van de Centrale As Noord een verkeersbesluit te nemen voor een tijdelijke omleiding van voetgangers en fietsers bij de Boppewei te De Westereen en dit aan te geven door het plaatsen van de verkeersborden A150, J16, J37 en onderborden “overstekende fietsers en in/uitrit werkverkeer”  één en ander zoals weergegeven op bijgevoegde tekening nummer CAN2-500-8000-TEK-VKM-011. Voor het plaatsen van bord A150 is een verkeersbesluit vereist. 
Doelstelling
Voor de bouw van het kunstwerk De Falom en de aanliggende delen van de Centrale As Noord is een werkterrein en een bouwweg noodzakelijk. De bouwweg komt uit op de Boppewei en kruist het aan de Boppewei grenzende fietspad. Het in- en uitrijden van bouwverkeer vanaf de bouwweg naar de Boppewei en vice versa kan gevaar opleveren voor fietsers. Fietsers en voetgangers dienen tijdelijk gebruik te maken van de omleiding via bestaande infrastructuur aan de zuidzijde van de Boppewei. De doelstelling van onderhavige maatregel is derhalve de veiligheid van voetgangers en fietsers langs de Boppewei tijdens de bouwwerkzaamheden te kunnen garanderen.
Belangenafweging
De extra af te leggen afstand is minimaal, dit betreft het tweemaal oversteken van de Boppewei. Het gemotoriseerde verkeer ondervindt geen hinder van de omleiding. Door het nemen van een tijdelijke verkeersmaatregel kan er efficiënt en veilig worden gewerkt.
Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen belangen. De tijdelijke omleidingroute leidt niet tot onevenredige hinder of overlast voor betrokkenen.
Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.
 
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeerscoördinator Politie Noord-Nederland, Team Noord-Oost Fryslân.
 
BESLUIT
 
  • 1.
    over te gaan tot het instellen van een tijdelijke omleiding voor fietsers en voetgangers ter hoogte van het perceel Boppewei 17 te De Westereen;
  • 2.
    de in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen uit te voeren zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en daar onlosmakelijk deel van uitmakende situatietekening met kenmerk CAN2500-8000-TEK-VKM-011
  • 3.
    dit besluit te publiceren op de voor de gemeente gebruikelijke wijze.
 
Damwald, 9 september 2014

College gemeente Dantumadiel

K.S. Heldoorn, burgemeester

B.T.T. Schat, gemeentesecretaris

 
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekend gemaakt, een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen.
Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Dantumadiel, Postbus 22, 9104 ZG Damwâld.
 
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:
  • 1.
    de naam en het adres van de indiener
  • 2.
    de dagtekening
  • 3.
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • 4.
    de gronden van het bezwaar.
 
Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit (zie artikel 6:16 van de Awb).
 
Bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven. 
Afschriften
Een afschrift van het verkeersbesluit is verzonden aan de politie Friesland.
 
Naar boven