Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau Veilige Vecht: dijkversterking Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle

Gedeputeerde Staten van Overijssel maken op verzoek van het Waterschap Drents Overijsselse Delta bekend dat de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het project Veilige Vecht is opgesteld en ter inzage ligt. Met het project Veilige Vecht wil het waterschap de Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle versterken.

Het project

De Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle voldoen niet aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid. De Vechtdijken moeten worden versterkt om het gebied achter de dijken te beschermen tegen overstromingen. Het plangebied aan de noordzijde van de Vecht begint bij het gemeentehuis in Dalfsen en eindigt bij de gemeentegrens Zwolle-Zwartewaterland tussen Haerst en Genne (dijktraject 9-1 van hectometerpaal 10,2 tot 27,1). Aan de zuidzijde van de Vecht begint het plangebied bij de Rechterensedijk en eindigt bij de monding van het Zwartewater bij Langenholte (dijktraject 53-3 van hectometerpaal 95,3 tot 112,6). De breedte van het plangebied betreft voor beide dijktrajecten het gebied vanaf de oever van de Vecht tot circa 100 meter binnendijks.

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de opdracht gekregen om de Vechtdijken te versterken. Dit project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Om de milieueffecten volwaardig te laten meewegen bij de besluitvorming over het project Veilige Vecht wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De NRD is de eerste stap van de procedure voor de milieueffectenrapportage. De NRD beschrijft welke varianten voor dijkversterking (de kansrijke alternatieven) verder onderzocht gaan worden en met welk detailniveau. Daarnaast staat er in hoe het waterschap de effecten onderzoekt van de mogelijke alternatieven en van de voorkeursvariant. De NRD beschrijft de kaders van de onderzoeksmethodiek voor het MER. Voor dit project wordt een projectplan Waterwet of een projectbesluit op grond van de Omgevingswet opgesteld (afhankelijk van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet).

Terinzagelegging

U kunt de NRD inzien van 16 juni 2022 tot en met 27 juli 2022 tijdens kantooruren op de volgende locatie(s):

Instantie

Locatie

Aanmelden (als eerst afspraak gemaakt)

Provincie Overijssel

Luttenbergstraat 2, Zwolle

Balie provinciehuis

Contactpersoon: M. Bethlehem

Waterschap Drents Overijsselse Delta

Dokter van Deenweg 186, Zwolle

Balie waterschapskantoor

Contactpersoon: I. Zandink

Daarnaast is de NRD digitaal beschikbaar via de provinciale website www.overijssel.nl/loket/ter-inzage en op de website van het Waterschap Drents Overijsselse Delta: veiligevecht.wdodelta.nl

Inspraak

Heeft u suggesties voor de alternatieven of opmerkingen op de aanpak van het onderzoek? Worden de juiste milieuthema’s onderzocht? Laat het aan het bevoegd gezag (Provincie Overijssel) weten door het indienen van een zogenaamde zienswijze op deze Notitie Reikwijdte en Detailniveau. U kunt vanaf 16 juni 2022 tot en met 27 juli 2022 op de volgende manieren reageren:

- Digitaal via hwbp@overijssel.nl onder vermelding van ‘Project Veilige Vecht’. Omdat u het inhoudelijke antwoord per post toegezonden krijgt, dient u in de e-mail ook uw naam en postadres te vermelden.

- Per post via het volgende adres:

Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel

t.a.v. mevrouw M. Bethlehem

O.v.v. Project Veilige Vecht

Postbus 10078

8000 GB Zwolle

- Mondeling: Een zienswijze/reactie kan ook mondeling ingediend worden. Om gebruik te maken van deze mogelijkheid dient u binnen de periode van ter inzagelegging contact op te nemen met mevrouw M. Bethlehem via telefoonnummer 038 - 499 88 99, zodat hiervoor een afspraak gemaakt kan worden. Van een mondelinge zienswijze wordt een bondig verslag gemaakt.

- Tijdens informatiebijeenkomsten van het project Veilige Vecht kunnen projectteamleden u helpen om een reactie te geven of zienswijze in te dienen bij de provincie. Exacte data en locaties zijn te vinden op: veiligevecht.wdodelta.nl.

De NRD wordt ook voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en relevante bestuursorganen, alsmede aan de Commissie m.e.r..

Vervolg

De ingediende reacties worden samen met de reacties van andere overheden en adviseurs betrokken bij het advies dat wij aan het waterschap geven over de inhoud van het MER. In de Nota van Antwoord zullen we aangeven wat we met uw reacties hebben gedaan. Deze Nota wordt ten tijde van de ter inzage legging van het MER (geanonimiseerd) gedeeld met iedereen die een reactie heeft gegeven. De Nota van Antwoord wordt ook ter inzage gelegd bij het opgestelde MER.

Inlichtingen

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met Inge Zandink, adviseur omgeving Project Veilige Vecht van Waterschap Drents Overijsselse Delta, telefoonnummer 088 - 233 12 00.

Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij mevrouw M. Bethlehem van de provincie Overijssel, telefoonnummer 038 - 499 88 99.

Naar boven