Bekendmaking vaststelling en goedkeuring projectplan Waterwet, ontgrondingenvergunning en besluiten Wnb project dijkversterking Stadsdijken te Zwolle

Gedeputeerde Staten van Overijssel maken, mede namens het Waterschap Drents Overijsselse Delta bekend dat het projectplan Waterwet is vastgesteld en goedgekeurd, de ontgrondingenvergunning, de Wnb vergunning en de ontheffing Wnb soorten zijn verleend.

Het project

Veilige dijken zijn van groot belang voor het beschermen van het achterland tegen hoog water in de rivieren. De Stadsdijken beschermen de stad Zwolle en het achterland tegen overstroming vanuit de IJssel-delta. De Stadsdijken van Zwolle maken onderdeel uit van dijkring 53 en liggen langs de oostoever van het Zwolle-IJsselkanaal en het Zwarte Water, van de Spooldersluis tot aan de monding van de Vecht. In 2015 is geconstateerd dat 7,5 kilometer binnen het traject van 8,7 kilometer van de primaire waterkeringen, niet voldoet aan de huidige eisen voor waterveiligheid. Daarbij is ook rekening gehouden met de verwachting dat de waterstanden als gevolg van klimaatverandering in de toekomst hoger worden, en dat extreem weer vaker zal voorkomen. De veiligheidsopgave van deze 7,5 kilometer dijk bestaat uit het op voldoende sterkte brengen door de dijk voldoende hoog en stabiel te maken en bovendien ongewenste kwelwaterstromen onder de dijk tegen te gaan (een mechanisme dat bekend staat als “piping”).

Om het ontwerpproces te stroomlijnen is de dijk opgedeeld in 5 kenmerkende deelgebieden en 19 deeltrajecten. Voor elk deeltraject is een passend ontwerp gemaakt. Naast de afgekeurde delen van de primaire kering zijn er 5 kunstwerken als onvoldoende beoordeeld; 3 coupures, een gemaal en inlaat Westerveld.

De ontwerpopgave bestaat voor een belangrijk deel uit het inpassen van de veiligheidsopgave in de krappe ruimte die hiervoor beschikbaar is in de stad Zwolle.

Gecoördineerde projectprocedure Projectplan Waterwet

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van het project Dijkversterking Stadsdijken Zwolle te Zwolle wordt de provinciale coördinatieregeling op grond van de Waterwet (artikel 5.8, Waterwet) toegepast. De bedoeling van de provinciale coördinatie is om de voorbereiding en bekendmaking van de voor de uitvoering van dit project benodigde besluiten op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te laten plaatsvinden.

Definitieve besluiten

De volgende definitieve besluiten met bijlagen liggen vanaf donderdag 21 april 2022 tot en met woensdag 1 juni 2022 voor iedereen ter inzage:

- Goedkeuringsbesluit provincie Overijssel op het projectplan Waterwet Stadsdijken Zwolle

- Projectplan Waterwet Stadsdijken Zwolle (Waterschap Drents Overijsselse Delta) inclusief bijlagen waaronder het MER en de aanvulling op het MER.

- Vergunning Wet natuurbescherming gebiedsbescherming (provincie Overijssel)

- Ontheffing Wet natuurbescherming soortenbescherming met bijlagen (provincie Overijssel)

- Ontgrondingenvergunning (provincie Overijssel).

Voor dit project is een MER opgesteld waarover de Commissie m.e.r. een advies heeft uitgebracht. Door initiatiefnemer is een aanvulling op het MER geschreven naar aanleiding van het advies van de commissie m.e.r.

Hoe, waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

De definitieve besluiten zijn in te zien vanaf donderdag 21 april 2022 tot en met woensdag 1 juni 2022. Dit kan op de volgende locaties.

Instantie

Locatie

Aanmelden (als eerst afspraak gemaakt)

Provincie Overijssel

Luttenbergstraat 2, Zwolle

Balie provinciehuis

Contactpersoon: M. Bethlehem

Waterschap Drents Overijsselse Delta

Dokter van Deenweg 186, Zwolle

Balie waterschapshuis

Contactpersoon: E. de Bruijn

U wordt verzocht een afspraak te maken om de stukken in te zien. U kunt daarvoor een afspraak maken met M. Bethlehem (038 - 499 88 99).

Online bekijken

U kunt het goedkeuringsbesluit, het projectplan Waterwet (inclusief MER en andere bijlagen), de vergunning en ontheffing Wet natuurbescherming en de ontgrondingenvergunning inzien in het provinciaal blad via de publicatie op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/. U kunt de stukken tevens inzien op https://www.overijssel.nl/loket/ter-inzage/.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met heer E. de Bruijn, omgevingsmanager Stadsdijken Zwolle te Zwolle van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, telefoonnummer 088 - 233 12 00.

Voor vragen over de besluiten en/of de procedure kunt u terecht bij mevrouw M. Bethlehem van de provincie Overijssel, telefoonnummer 038 - 499 88 99.

Instellen beroep

Beroep kan worden ingesteld van donderdag 21 april 2022 tot en met woensdag 1 juni 2022 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het goedkeuringsbesluit van het projectplan Waterwet en de overige besluiten.

Beroep tegen de besluiten staat open voor:

- een ieder die een zienswijze heeft ingediend, en

- belanghebbenden (ongeacht of zij een zienswijze indienden).

 

Het beroep kan worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval de volgende informatie te bevatten:

• naam en adres;

• de dagtekening;

• een omschrijving van het besluit waartegen het beroep gericht is; en

• de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen.

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/. Hiervoor is een DigiD vereist.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op de procedure van het projectplan Waterwet. Dit betekent dat:

• de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

• de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld;

• de Raad van State in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over eventueel ingestelde beroepen.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet. De besluiten treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Als dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treden de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist. Het verzoek om een voorlopige voorziening kan worden gericht aan:

Raad van State

T.a.v. de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Griffierecht

Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op www.raadvanstate.nl.

Naar boven