Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025

Op 8 februari 2022 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig vastgesteld. De provincie wil weten wat u van het beleid dat daarin is opgenomen vindt. Daarom ligt het ontwerp programma 6 weken ter inzage, zodat iedereen daarop kan reageren. Graag informeren we u hoe u het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig kunt inzien en hoe u erop kunt reageren.

Wat is het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025?

Het ontwerp programma is een programma zoals bedoeld in de Omgevingswet. Het is een uitwerking van de Omgevingsvisie. Het programma vervangt het milieudeel van het Bodem, Water en Milieuplan 2016-2021.

Aandacht voor een gezonde en veilige leefomgeving is belangrijk in een provincie waarin het steeds drukker wordt. Daarom staat het thema Gezond en Veilig centraal in het omgevingsbeleid van de provincie Utrecht.

Het doel van het programma is het bevorderen en het beschermen van een gezonde leefomgeving. Hierbij kijkt de provincie naar de kansen om een gezonde en veilige leefomgeving te realiseren en de negatieve effecten hierop te beperken. Zo kan de inrichting van de leefomgeving mensen stimuleren om meer te bewegen en kunnen negatieve effecten zoals geluidhinder worden tegengegaan. Dit is zeker van belang bij grote opgaven zoals woningbouw, klimaatadaptatie, energietransitie en mobiliteitstransitie. Dit ontwerp Omgevingswetprogramma is tot stand gekomen door middel van participatie.

Ter inzage

Het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025 ligt vanaf 22 februari 2022 tot en met 4 april 2022 ter inzage.

Een papieren versie van het ontwerp programma inzien

U kunt een papieren versie van het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025 in deze periode inzien op het Provinciehuis, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht, op werkdagen, tijdens kantooruren. In verband met coronamaatregelen kan dat alleen op afspraak (via 030 258 9111).

Online inzien van het ontwerp programma

U kunt het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025 online inzien als pdf via https://www.provincie-utrecht.nl/loket/ter-inzage.

Hoe kunt U zienswijzen indienen?

Van 22 februari 2022 tot en met 4 april 2022 kan iedereen zienswijzen indienen op het Ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025 bij Gedeputeerde Staten. Dit kan op de volgende manieren:

  • 1.

    Online via een ‘zienswijze-formulier’

    Het zienswijze-formulier vindt u op www.provincie-utrecht.nl/loket/ter-inzage.

  • 2.

    Digitaal via e-mail

    Stuur uw zienswijze per e-mail aan: gezondenveilig@provincie-utrecht.nl. Vermeld bij uw zienswijze: uw aanhef (bijv. de heer of mevrouw), voorletter(s), achternaam, adres, postcode en woonplaats en uw e-mailadres.

  • 3.

    Schriftelijk via een brief

    Richt uw brief aan Gedeputeerde Staten van Utrecht, t.a.v. de heer H. van de Ven, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Vermeld bij uw zienswijze: uw aanhef (bijv. de heer of mevrouw), voorletter(s), achternaam, adres, postcode en woonplaats en zo mogelijk uw e-mailadres.

  • 4.

    Mondeling

    Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via 030 258 91 11.

Wij verzoeken u om de zienswijze zo beknopt en concreet mogelijk te formuleren. Geef daarbij aan op welk onderdeel van het ontwerp programma (hoofdstuk, paragraaf, onderwerp) uw zienswijze betrekking heeft en wat uw motivering is. Hiermee zorgt u ervoor, dat u een zo concreet mogelijk antwoord krijgt op uw zienswijze. Indieners van zienswijzen hebben de mogelijkheid om deze ook mondeling kenbaar te maken aan Provinciale Staten. Dat kan op 9 maart 2022 als het ontwerp Omgevingswetprogramma Gezond en Veilig 2022-2025 geagendeerd is voor de Statencommissie Milieu en Mobiliteit.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Naar verwachting zullen Gedeputeerde Staten eind mei 2022 het programma Gezond en Veilig definitief vaststellen. Daarbij zullen zij de ontvangen zienswijze betrekken. Een zienswijze kan dus leiden tot aanpassing van het ontwerp. De reactie van Gedeputeerde Staten op de ontvangen zienswijze wordt verwoord in een Nota van Beantwoording. Ook deze nota zal dan worden vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Kort na deze vaststelling ontvangen diegenen die een zienswijze hebben ingediend de Nota van Beantwoording. Omdat een programma alleen bindend is voor Gedeputeerde Staten, is het niet mogelijk om beroep in te dienen tegen het besluit tot vaststelling.

Heeft u nog vragen? 

Mocht u nog vragen hebben over deze bekendmaking of een geprint exemplaar willen opvragen, dan kunt u contact opnemen via e-mail: gezondenveilig@provincie-utrecht.nl.

Naar boven