N346; ontwerp-verkeersbesluit realisatie rotonde op kruispunt Almenseweg

ONTWERP-VERKEERSBESLUIT zaaknummer 2021-006930 , 20 mei 2021

 

Aanleiding

De provinciale weg de N346 vormt een verbinding tussen Zutphen, Lochem en de Almenseweg. Het kruispunt N346-Almenseweg is een kruispunt van een gebiedsontsluitingsweg en erftoegangswegen, buiten de bebouwde kom.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn voornemens om een verkeersbesluit te nemen, voor het realiseren van een rotonde op het kruispunt N346-Almenseweg bij kilometer 8,800 tussen Zutphen en Lochem. Het kruispunt is door de provincie Gelderland aangemerkt als verkeersveiligheidsknelpunt. Ondanks dat het kruispunt in 2017 gereconstrueerd is, wordt het kruispunt nog steeds als (objectief) verkeersonveilig ervaren. Uit een verkennend onderzoek komt naar voren dat een rotonde de oplossing is die vanuit het principe Duurzaam Veilig de voorkeur heeft.

 

Als wegbeheerder van de N346 is de provincie Geldeland verplicht om voor de beoogde maatregel op dit traject een verkeersbesluit te nemen.

 

 

Beleidskader

Wettelijke grondslag

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit is genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden- en verbeteren van- de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeenten Zutphen, Lochem en Bronckhorst, vervoersmaatschappij Arriva en met de korpschef van de Politie Eenheid Oost-Nederland, district Noord en Oost-Gelderland.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

De provincie neemt maatregelen op de N346 op het kruispunt met de Almenseweg ter hoogte van kilometer 8,800.

In 2017 is het kruispunt voorzien van brede middengeleiders. Brede middengeleiders zorgen ervoor dat voor (brom)fietsers een gefaseerde oversteek mogelijk is, en zij niet meer in één beweging die rijstroken moeten passeren, zoals in de oude situatie. Ondanks de aanpassingen aan het kruispunt blijven ongevallen plaatsvinden op het kruispunt, zonder dat daar een direct aanwijsbare oorzaak voor is. Na een evaluatie van de ongevallen, zijn een aantal aanvullende aanpassingen doorgevoerd aan het kruispunt, waaronder de verplaatsing van de verkeersborden om het zicht te optimaliseren. Ondanks de reconstructie van het kruispunt N346-Almenseweg, gebeuren er nog steeds veel (bijna) ongevallen, waardoor in 2019 een verkennend onderzoek is uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat weggebruikers die op de N346 rijden, nauwelijks snelheid verminderen bij het naderen van het kruispunt. Het verschil in snelheid met weggebruikers vanaf Almenseweg is daardoor groot. Het grote verschil in snelheid op de wegen, maakt de situatie gevoelig voor inschattingsfouten door bestuurders vanaf de Almenseweg. Het onderzoek concludeert dat een rotonde de oplossing is die vanuit Duurzaam Veilig en verkeerskundig gezien de voorkeur heeft.

 

De provincie is van plan een rotonde te realiseren op het kruispunt N346-Almenseweg. Een rotonde is een verkeersveilige oplossing, doordat de conflictpunten in aantal afnemen en uit elkaar getrokken worden, waardoor de verkeerssituatie overzichtelijker wordt. De lange rechtstand van dit wegvak van de N346 wordt met een rotonde doorbroken, en werkt daarom attentieverhogend. Daarnaast ligt de gereden snelheid op de rotonde lager, langzaam verkeer kan makkelijker oversteken en de situatie wordt overzichtelijker voor alle weggebruikers. De maatregel bevordert daarom de algehele verkeersveiligheid op het kruispunt.

 

Voornemen

Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn van plan om voor de provinciale weg N346 tussen Zutphen en Lochem bij kilometer 8,800 het volgende verkeersbesluit te nemen:

I. door het plaatsen van de borden B6 uit bijlage I van het RVV 1990 en door het aanbrengen van haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990 vóór de rotonde, bestuurders te verplichten om voorrang te verlenen aan bestuurders op de rotende, bij km 8,800;

 

II. door het plaatsen van de borden B6 uit bijlage I van het RVV 1990 en door het aanbrengen van haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV aan te geven dat bestuurders op het (brom-)fietspad voorrang dienen te verlenen aan het overige verkeer, bij kilometer 8,800;

 

III. door het plaatsen van de borden model D1 uit bijlage I van het RVV 1990, een verplichte rijrichting op de rotonde in te stellen, bij kilometer 8,800;

 

IV. door het plaatsen van de borden model D2 uit bijlage I van het RVV 1990, een verplichte rijrichting rechts langs de middengeleiders op de rotonde in te stellen, bij kilometer 8,800;

 

V. door het plaatsen van de borden G12A uit bijlage I van het RVV 1990, het vrijliggende fietspad om de rotonde aan te wijzen als verplicht (brom)fietspad bij kilometer 8,800;

 

 

Ter inzage

Een link naar het ontwerp-verkeersbesluit is vanaf 27 mei 2021 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->verkeer en vervoer->overzicht van alle provinciale wegen->N346; Zutphen-Lochem).

De tekst van het ontwerp-verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt zaaknummer 2021-006930 dan als zoekopdracht ingeven.

Tevens ligt een kopie van het ontwerp-verkeersbesluit van 27 mei 2021 tot en met 8 juni 2021 ter inzage in het gemeentehuis van de gemeenten Zutphen, Lochem en Bronckhorst.

 

Ten gevolge van actuele COVID-19-maatregelen is fysieke inzage op het gemeentehuis wellicht niet of slechts beperkt mogelijk. Neemt u in dat geval contact op met M.J. Pijnappels via het Provincieloket via 026-359 9999 voor meer informatie en ondersteuning.

 

Inbrengen zienswijze

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van de bekendmaking een mening in de vorm van een zienswijze bekend maken inzake het voorgenomen ontwerp verkeersbesluit. De zienswijze kan schriftelijk of mondeling worden ingebracht. De schriftelijke zienswijze dient te worden gezonden aan:

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Afdeling Beheer en Onderhoud Wegen

T.a.v. mevrouw M.J. Pijnappels

Postbus 9090

6800 GX Arnhem

 

Indienen kan ook digitaal via post@gelderland.nl

 

Op de enveloppe/ in het e-mail onderwerp dient duidelijk “zaaknummer 2021-006930 – N346 rotonde Almenseweg” vermeld te worden. Voor het geven van een mondelinge reactie kunt u binnen vijf weken na de dag van bekendmaking een afspraak maken via het Provincieloket met mevrouw M.J. Pijnappels, telefoon 026-359 9999. Ook voor een toelichting op het ontwerp verkeersbesluit kunt u bij haar terecht.

 

Naar boven