Provincie Overijssel, Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau Natura 2000 externe maatregelen Engbertsdijksvenen

Gedeputeerde Staten hebben op 11 mei 2021 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de externe maatregelen Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen vastgesteld.

Aanleiding: Herstellen en versterken kwetsbare natuur in Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen

Engbertsdijksvenen is in 2009 aangewezen als Natura 2000-gebied. Er zijn nu minder verschillende soorten planten en dieren in de Engbertsdijksvenen dan vroeger. Dit komt omdat er teveel stikstof in het gebied is. Unieke soorten, zoals veenmossen, geoorde fuut en kraanvogel, hebben moeite om er te overleven. Bovendien werd het gebied waar ze kunnen leven in de afgelopen jaren steeds kleiner.

In en rondom Engbertsdijksvenen nemen wij maatregelen om deze kwetsbare natuur te herstellen en te verbeteren. We herstellen het hoogveen. Zo blijft het landschap bewaard dat in de loop van de geschiedenis door mensen is gemaakt. Een belangrijke voorwaarde om het hoogveen duurzaam te bewaren, is dat er genoeg water in het gebied is. Dat kan door het vasthouden van het regenwater en het verhogen van de grondwaterstand.

Anticiperend op de Omgevingswet: Provinciaal Inpassingsplan of Projectbesluit

Om de herstelmaatregelen binnen het bestaande natuurgebied Engbertsdijksvenen (interne maatregelen) uit te kunnen voeren hebben Provinciale Staten op 23 september 2020 een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vastgesteld. Momenteel wordt een PIP voorbereid voor de externe maatregelen. De externe maatregelen betreffen de maatregelen buiten het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen en de uitwerkingsgebieden binnen de Natura 2000-begrenzing.

Het is mogelijk dat dit PIP opgesteld gaat worden als een projectbesluit zoals bedoeld in de Omgevingswet (zonder voorkeursbeslissing). De verwachting is dat per 1 januari 2022 de nieuwe Omgevingswet in werking treedt. Daarom wordt bij dit project alvast in de geest van de Omgevingswet gewerkt en is deze kennisgeving van de NRD tevens te beschouwen als kennisgeving van het voornemen en participatie conform de Omgevingswet.

Op dit moment is nog niet duidelijk of het plan voor de externe maatregelen Engbertsdijksvenen voor of na de inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage gelegd wordt. Het is namelijk mogelijk dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog wordt uitgesteld. Waarin deze publicatie ‘PIP’ staat geschreven, kan daarom ook ‘projectbesluit’ gelezen worden.

Het gebiedsproces en participatie

Het (externe) gebiedsproces (dat onder de Omgevingswet ‘de verkenning’ heet) voor de inrichting rondom het natuurgebied Engbertsdijksvenen (externe maatregelen) loopt al geruime tijd. In 2019 is het beheerplan gewijzigd vastgesteld door Gedeputeerde Staten. De maatregelen uit het beheerplan worden in het externe gebiedsproces nader uitgewerkt. Tijdens deze uitwerking is er afstemming met de directe omwonenden en diverse partijen en belanghebbenden. Hierover wordt u geregeld geïnformeerd door middel van nieuwsbrieven, informatiebijeenkomsten en kennisgevingen.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Voor het PIP externe maatregelen Engbertsdijksvenen is het opstellen van een Milieueffectrapport (MER) noodzakelijk vanwege bestemmingswijzigingen (van agrarisch naar natuur) en voorgenomen ontgravingen. Een milieueffectrapport (MER) brengt de gevolgen voor het milieu in kaart, voordat er een besluit wordt genomen over de uitvoering van maatregelen of plannen. Aan het begin van deze m.e.r.-procedure wordt een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld.

Een NRD is een zogenaamde ‘voorfase voor het MER’ en beschrijft op welke wijze het MER wordt opgesteld. Inhoudelijke keuzes worden in een NRD nog niet gemaakt.

De start van de planologische procedure, middels de NRD, is besproken in de Bestuurlijke Adviescommissie (BAC). Vanuit de BAC zijn er geen bezwaren gemaakt op de vaststelling van de NRD. De NRD is vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 mei 2021 en ligt ter inzage van 25 mei tot en met 5 juli 2021. Een ieder kan in deze periode een zienswijze indienen op de NRD. De NRD is toegezonden aan diverse overlegpartners.

Zienswijze indienen tegen de NRD

Heeft u suggesties voor alternatieven, of heeft u opmerkingen op de aanpak? Uw reactie wordt betrokken bij de verdere planvorming en meegenomen bij de inventarisatie van mogelijke oplossingen. Alle ingekomen reacties worden beantwoord en vastgelegd in een Reactienota en zo nodig verwerkt in het PIP en/of het MER.

In de periode van 25 mei tot en met 5 juli 2021 is de NRD via www.overijssel.nl/loket/ter-inzage digitaal beschikbaar, en (alleen op afspraak) als inkijkexemplaar op:

- Gemeentehuis Twenterand, Manitobaplein 1, 7671 GS VRIEZENVEEN

- Het provinciehuis van Overijssel, Luttenbergstraat 2, 8012 EE ZWOLLE

Gedurende de periode van terinzagelegging kan een ieder via Natura2000PIP@overijssel.nl een zienswijze op de NRD indienen onder vermelding van ‘NRD Engbertsdijksvenen externe maatregelen, nummer 6208555’. Het is ook mogelijk om schriftelijk uw reactie in te dienen bij:

Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel

T.a.v. de heer C. Ortelee

O.v.v. ‘NRD Engbertsdijksvenen externe maatregelen, nummer 6208555’

Postbus 10078, 8000 GB Zwolle

Vervolg

Na de verdere planvorming, het uitvoeren van eventueel benodigd onderzoek, het opstellen van het MER en de verwerking van de zienswijzen op de NRD stellen wij naar verwachting eind 2021 of begin 2022 het MER en het Ontwerp PIP vast. De eventuele zienswijzen op het ontwerp-PIP en het MER worden verwerkt in het definitieve PIP en MER dat te zijner tijd ter besluitvorming aan Provinciale Staten wordt aangeboden.

Meer informatie?

Tijdens de periode van de terinzagelegging van de NRD organiseren wij een digitale informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden (via Zoom). Tijdens de bijeenkomst wordt de NRD inhoudelijk nader toegelicht, krijgt u meer informatie over het proces, de juridische procedure en kunt u vragen stellen.

Datum: 10 juni 2021

Tijd: Sessie 1: 16.00 – 17.30 uur / Sessie 2: 19.30 – 21.00 uur

U bent hiervoor van harte uitgenodigd. U dient zich wel vooraf aan te melden per mail. Dit kan via het e-mailadres natura2000PIP@overijssel.nl. Wij verzoeken u ook om aan te geven aan welke sessie u wilt deelnemen (middag of avond) en met hoeveel personen.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 4 juni 2021. Na aanmelding ontvangt u uiterlijk dinsdag 8 juni 2021 een email met de inlog-gegevens om deel te kunnen nemen aan de informatiebijeenkomst.

Contact

Voor vragen over de procedure of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer C. Ortelee, c.ortelee@overijssel.nl, 038 499 79 15.

Voor inhoudelijke vragen of vragen over het gebiedsproces kunt u terecht bij de projectleider voor Engbertsdijksvenen, de heer Carry van der Wal, c.vd.wal@overijssel.nl, (06) 41 64 12 90.

Meer weten? Kijk op www.overijssel.nl/natura2000

Naar boven