Kennisgeving inzake vaststelling provinciaal inpassingsplan “Opwaardering Maaslijn”

 

Algemeen

Gelet op het bepaalde in artikel 3.8, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening maken Gedeputeerde Staten van Limburg bekend dat Provinciale Staten van Limburg op 12 november 2021 met toepassing van artikel 3.26 van de Wet ruimtelijke ordening het provinciaal inpassingsplan “Opwaardering Maaslijn” gewijzigd hebben vastgesteld ten opzichte van het ontwerp-inpassingsplan. De wijzigingen zijn opgenomen in de “Staat van Wijzigingen” behorende bij het inpassingsplan “Opwaardering Maaslijn”.

De Maaslijn is de (grotendeels) enkelsporige treinverbinding Nijmegen – Venlo – Roermond. De Maaslijn verbindt economische centra in het oosten en zuiden van Nederland en loopt door de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Het project “Opwaardering Maaslijn” heeft als doel om op baanvak Nijmegen – Venlo – Roermond een robuuste dienstregeling uit te kunnen voeren en bij te dragen aan verduurzaming. Hiervoor vindt onder andere een volledige elektrificatie van de Maaslijn plaats, waarvoor onderstations en bovenleidingen moeten worden gerealiseerd. Ook wordt op een aantal locaties het huidige enkelspoor verdubbeld. Om de maatregelen ruimtelijk mogelijk te maken stellen de provincies Noord-Brabant en Limburg een provinciaal inpassingsplan vast. Voor de realisatie van de maatregelen in de provincie Gelderland is dit niet nodig. Het plangebied voor het inpassingsplan van de Provincie Limburg ligt in de gemeenten Mook en Middelaar, Venray, Horst aan de Maas, Venlo, Beesel en Roermond. Het plangebied behelst het gebied waar de fysieke maatregelen ten behoeve van het project “Opwaardering Maaslijn” zijn voorzien. De plangrenzen van het inpassingsplan zijn bepaald door: - de ligging van de bestaande spoorbaan; - het ruimtebeslag van de te realiseren spoormaatregelen; - het ruimtebeslag die voor het mitigeren of compenseren van (milieu)effecten noodzakelijk zijn; - aansluiting op vigerende aangrenzende bestemmingsgrenzen en kadastrale grenzen.

Inzage stukken Het vaststellingsbesluit en het provinciaal inpassingsplan met bijbehorende stukken liggen voor een ieder analoog ter inzage met ingang van vrijdag 26 november 2021 tot en met donderdag 7 januari 2022 in:

 

  • -

    in het Gouvernement aan de Maas, Limburglaan 10, 6229 GA te Maastricht op werkdagen van 08.30-12.00 uur en van 13.00-16.30 uur;

  • -

    in de gemeentehuizen van:

    • o

      Roermond, Stadskantoor Roermond, Kazerneplein 7, 6041 TG te Roermond;

    • o

      Beesel, Raadhuisplein 1, 5953 AL te Reuver;

    • o

      Venlo, Stadskantoor Hanzeplaats 1, 5912 AT te Venlo (op afspraak)

    • o

      Venray, Raadhuisstraat 1, 5801 MB te Venray;

    • o

      Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6, 5961 ES te Horst;

    • o

      Mook en Middelaar Raadhuisplein 6, 6585 AP te Mook.

      op de aldaar gebruikelijke wijze en tijden en binnen de daar geldende COVID-19-maatregelen.

 

Alle stukken zijn ook digitaal te raadplegen via www.limburg.nl/maaslijn en via www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer: NL.IMRO.9931.PIPMaaslijn-VG01 

Beroep

Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden. Ook niet-belanghebbenden kunnen beroep instellen, mits zij binnen de in de wet gestelde termijn van zes weken een zienswijze naar voren hebben gebracht tegen het ontwerp-inpassingsplan.

Het besluit tot vaststelling wijzigt het provinciaal inpassingsplan ten opzichte van het ontwerp-inpassingsplan. Door eenieder kan ook tegen deze wijzigingen, opgenomen in voormelde “Staat van wijzigingen” beroep worden ingesteld.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken. Deze beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd.

Eventuele beroepen dienen te worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/. Hiervoor is een DigiD vereist.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de redenen van het beroep (motivering).

Op dit besluit tot vaststelling van bovenvermeld inpassingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Voor de beroepsprocedure betekent dit onder andere dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Tevens wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend.

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als u een beroepschrift heeft ingediend, dan kunt u tevens de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht).

Verzoekschriften dienen te worden gericht aan:

Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Als u een beroepschrift indient bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken wij u vriendelijk om een afschrift van dit beroepschrift te versturen naar:

College van Gedeputeerde Staten van Limburg

T.a.v. Dhr. J.L.O. Boss

Postbus 5700,

6202 MA Maastricht

onder vermelding van: “afschrift beroepschrift inpassingsplan Opwaardering Maaslijn”

Meer informatie over het instellen van beroep treft u aan op www.raadvanstate.nl . Klik op ‘Publicaties’ en daarna op ‘Brochures’.

Inwerkingtreding

Ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit tot vaststelling van het provinciaal inpassingsplan in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet inwerking totdat op dat verzoek is beslist.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de ter inzage liggende documenten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer J.L.O. Boss, tel. (043) 389 7805, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling.

Naar boven