Kennisgeving van het uitvoeren van een verkenning, de wijze van participatie en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het milieueffectrapport (MER) voor de Boezembemaling Overwaard

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken bekend dat zij voor het opstellen van het milieueffectrapport (MER) voor de boezembemaling Overwaard een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) hebben ontvangen van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Rivierenland. Het Waterschap Rivierenland gaat voor de boezembemaling een verkenning uitvoeren.

Van donderdag 30 april 2020 tot en met woensdag 27 mei 2020 ligt de NRD ter inzage en kunt u een zienswijze naar voren brengen. In deze kennisgeving leest u hoe u dat doet.

Aanleiding voor de nieuwe boezembemaling Overwaard

Waterschap Rivierenland gaat het boezemwatersysteem in de Alblasserwaard anders inrichten. Dit is nodig door de gevolgen van klimaatverandering, de bodemdaling in dit gebied, kades die niet meer voldoen en boezempeilen die steeds moeilijker beheersbaar zijn. Tevens zijn in het verleden onlogische afwateringen ontstaan. Voor al deze uitdagingen is aan de hand van een visie voor 2050 door het waterschap een toekomstbeeld opgesteld met meerdere watersysteemmaatregelen. Een van die maatregelen is een nieuwe indeling van het gebied van de Overwaard en Nederwaard, waardoor één of twee nieuwe boezemgemalen in de Overwaard nodig zijn. Waterschap Rivierenland bereidt een plan voor deze nieuwe boezembemaling van de Overwaard voor. Het maken van dit plan duurt tot ongeveer 2023. Het is de bedoeling om in 2026 klaar te zijn met de uitvoering van de nieuwe boezembemaling Overwaard.

Procedure

Bij de besluitvorming wordt rekening gehouden met de Omgevingswet die naar verwachting in 2021 in werking treedt. Voor de nieuwe boezembemaling wordt een projectbesluit conform de Omgevingswet vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Rivierenland. Het projectbesluit is onderworpen aan goedkeuring door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Bij de voorbereiding van het projectbesluit wordt een MER opgesteld. Gedeputeerde Staten zijn bevoegd gezag voor het MER.

Het MER wordt in twee fasen opgesteld. Het MER Fase 1 presenteert milieu-informatie, dat mede de basis vormt waarop een locatiebesluit voor het boezemgemaal kan worden vastgesteld: komt er een nieuw boezemgemaal in Hardinxveld en/of in Groot-Ammers. Het MER Fase 1 wordt samen met het ontwerp-locatiebesluit ter inzage gelegd, waarbij een ieder een zienswijze naar voren kan brengen. Vervolgens wordt het locatiebesluit vastgesteld in 2021. Het locatiebesluit betreft een bestuurlijke voorkeur en is niet een voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet.

In het MER Fase 2 wordt de ruimtelijke inpassing van de locatie van het nieuwe boezemgemaal nader uitgewerkt en beoordeeld, ten behoeve van het vaststellen van de ligging en inpassing van de definitieve locatie van het boezemgemaal en het tracé van het boezemkanaal. Het MER Fase 2 wordt tegelijkertijd met het ontwerp-projectbesluit ter inzage gelegd, waarbij opnieuw voor een ieder een zienswijze mogelijk is.

Tegen de latere goedkeuring van het projectbesluit kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Dit kan alleen als u in de voorafgaande procedure gebruikt gemaakt heeft van de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Als eerste stap in de procedure is een NRD opgesteld. In de NRD zijn de doelen toegelicht, is beschreven welke alternatieven in de verdere verkenning uitgewerkt gaan worden en welke effectonderzoeken uitgevoerd gaan worden. Tevens zijn in de NRD en in het daarbij gevoegde participatieplan de mogelijkheden voor participatie beschreven.

Uw zienswijze is welkom

Een ieder kan van donderdag 30 april 2020 tot en met woensdag 27 mei 2020 een zienswijze naar voren brengen over de NRD. Uw zienswijze kan gaan over alle onderdelen van het project. Wij stellen het op prijs als u daarbij in ieder geval ingaat op de volgende vragen:

  • 1

    In hoeverre zijn er oplossingen over het hoofd gezien? Mogelijke oplossingen voor de opgave kunt u in uw zienswijze voordragen. In de NRD zijn uitgangspunten en ontwerpprincipes opgenomen voor het redelijkerwijs in beschouwing nemen van oplossingen.

  • 2

    Welke andere te onderzoeken effecten moeten in het milieueffectrapport meegenomen worden?

  • 3

    Welke zaken mist u in de opzet voor de wijze van participatie?

Een zienswijze naar voren brengen kan op de volgende manieren:

Digitaal

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal via het emailadres van mevrouw M.L. Stokhof-Hassing van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid; ml.stokhof@ozhz.nl

Mondeling

Voor een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevrouw M.L. Stokhof-Hassing voor het maken van een afspraak, telefoon 078 - 770 2988.

Post

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

p/a Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid,

t.a.v. mevrouw M.L. Stokhof-Hassing

Postbus 550

3300 AN Dordrecht

 

Wij verzoeken u te vermelden: “zienswijze NRD Boezembemaling Overwaard”

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau bekijken

De NRD ligt van donderdag 30 april 2020 tot en met woensdag 27 mei 2020 ter inzage op de volgende locaties:

1. Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Johan de Witstraat 140, 3311 KJ Dordrecht

2. Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1, 4003 BX Tiel

3. Gemeente Molenlanden, Groeneweg 33, 4223 ME Hoornaar

4. Gemeente Hardinxveld-Giessendam, Raadhuisplein 1, 3370 AD Hardinxveld-Giessendam

Door de maatregelen in verband met het Corona-virus gelden afwijkende en beperkte openingstijden. Indien u de NRD op papier wilt inzien, verzoeken wij u om die reden telefonisch contact op te nemen met mevrouw M.L. Stokhof-Hassing, telefoonnummer 078 – 770 2988.

Tevens kan de NRD gedurende de inzagetermijn worden ingezien op de website van het waterschap www.wsrl.nl/A5H.

Eveneens door de maatregelen in verband met het Corona-virus kan Waterschap Rivierenland geen informatiebijeenkomst organiseren. Het waterschap organiseert wel een digitale presentatie met een toelichting op het project en de NRD. Deze digitale presentatie kunt u online bekijken via www.wsrl.nl/A5H. Daarnaast houdt het waterschap telefonische spreekuren. Kijk voor de tijdstippen van deze spreekuren in de nieuwsbrief of raadpleeg de website van het waterschap www.wsrl.nl/A5H

Vervolg

De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd een advies uit te brengen over de NRD en de ingediende zienswijzen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zullen hierna een advies over reikwijdte en detailniveau vaststellen waaraan het MER zal moeten voldoen. De zienswijzen worden samengevat en beantwoord in een nota van antwoord. Deze wordt als bijlage bij advies van gedeputeerde staten over de reikwijdte en detailniveau opgenomen. Indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

Informatie

Vragen over de procedure?

Mevrouw M.L. Stokhof-Hassing, ml.stokhof@ozhz.nl , telefoon 078 – 770 2988

De heer A. Koopal, a.koopal@wsrl.nl , telefoon (0344) 64 93 59 of 06 270 618 21

Meer informatie over het project op:

www.wsrl.nl/A5H

Naar boven