Wijziging reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland

Provinciale Staten van Noord-Holland;

 

gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten van 18 september 2018, met kenmerk 1026204;

 

Provinciale Staten van Zuid-Holland;

 

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 11 september 2018, met het besluitnummer PZH-2018-660248422;

 

 

gelet op artikel 2 en 6 van de Waterschapswet,

 

besluiten:

Artikel I  

 

Het reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt als volgt gewijzigd:

 

 

A.

 

Na artikel 2 wordt ingevoegd:

 

Artikel 2a

De waterstaatswerken die zijn opgenomen in de als bijlage bij dit besluit opgenomen op 16 december 2015 gesloten ‘Overeenkomst tot overdracht van het beheer van polders (fase 2) in de gemeente Leiden’ gaan per 1 januari 2017 in beheer over van de gemeente Leiden naar het Hoogheemraadschap van Rijnland.

 

Artikel 2b

De waterstaatswerken die zijn opgenomen in de als bijlage bij dit besluit opgenomen ‘Overeenkomst tot overdracht van het feitelijk beheer van watergangen, kunstwerken en waterkeringen in Bennebroekerpolder-Noord en Bennebroekerpolder-Zuid gelegen in de gemeente Bloemendaal’ gaan per 1 juli 2014 in beheer over van de gemeente Bloemendaal naar het hoogheemraadschap van Rijnland.

 

 

B.

 

In artikel 3, vijfde lid wordt “gemeente Wassenaar en gemeente Oegstgeest” vervangen door: Kikkerpolder in de gemeenten Leiden en Oegstgeest.

 

 

C.

 

In artikel 9, tweede lid, wordt onder verlettering van onderdeel b tot c een onderdeel ingevoegd, luidende:

 

  • b.

    Het lid, bedoeld in het eerste lid, onderdeel c, wordt benoemd door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren.

 

 

D.

 

Artikel 14 komt te luiden:

 

Artikel 14 Benoeming voorzitter

  • 1.

    Voor de toepassing van artikel 46, derde en vijfde lid, van de Waterschapswet wordt onder gedeputeerde staten verstaan: gedeputeerde staten van Zuid-Holland.

  • 2.

    Gedeputeerde staten van Zuid-Holland zenden, na het horen van gedeputeerde staten van Noord-Holland, de aanbeveling door aan de Minister.

  • 3.

    De aflegging van de eed (verklaring en belofte), bedoeld in artikel 50 van de Waterschapswet, vindt plaats in handen van de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland.

 

 

E.

 

Artikel 20 komt te vervallen.

 

 

F.

 

De Bijlage behorende bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt vervangen door de bij dit besluit gevoegde Bijlage bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland (17.1145_3).

 

 

 

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2019 of, ingeval voor die datum het besluit nog niet is goedgekeurd, op de datum van inwerkingtreding van het goedkeuringsbesluit van de Minister, en werkt in dat geval terug tot en met 1 januari 2019. Ten aanzien van het nieuwe artikel 2a werkt dit besluit terug tot en met 1 januari 2017 en ten aanzien van artikel 2b tot en met 1 juli 2014.

 

Haarlem, 12 november 2018.

Provinciale Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

K. Bolt, statengriffier

Den Haag, 17 oktober 2018.

Provinciale Staten van Zuid-Holland,

drs. J. Smit, voorzitter

E.W.K. Meurs, statengriffier

Toelichting:  

 

 

A en B

 

Herpoldering

 

Het was tot eind van de zeventiger jaren van de vorige eeuw provinciaal beleid om bij uitbreiding van stedelijke bebouwing het betreffende gebied te onttrekken aan de taakstelling en het gezag van het waterschapsbestuur en over te dragen aan het gemeentebestuur (het zogenaamde ‘ontpolderen’).

 

In 1991 is geconcludeerd dat de Waterschapswet er vanuit gaat dat waterbeheer wordt uitgeoefend door waterschappen en is besloten om de in het verleden ontpolderde gebieden zo veel mogelijk weer in waterschapsverband te brengen. Binnen het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland is dit proces nog niet afgerond. Hoewel de kaart van het waterschap geen witte vlekken bevat zijn er nog steeds waterstaatswerken die formeel niet bij het waterschap in beheer zijn.

 

Artikel 5a van de Waterschapswet beschrijft het proces als waterstaatswerken in beheer overgaan naar het waterschap. Bij of krachtens reglement worden waterstaatswerken aangewezen die in beheer overgaan naar het waterschap en wordt de datum daarvoor bepaald. De oude en nieuwe beheerder gaan over tot levering en aanvaarding van de onroerende goederen en stellen gezamenlijk vast of een verrekening nodig is en tot welk bedrag. In de praktijk wordt er meestal een overeenkomst gesloten tussen de oude en de nieuwe beheerder, waarin de waterstaatswerken worden geïdentificeerd en waarin de afspraken worden vastgelegd over de overdracht.

 

De gemeente Leiden en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben op 16 december 2015 een overeenkomst gesloten over de overdracht van de waterstaatswerken in de polders Schuttersveld, Wijkpark Stevenshof, Pesthuispolder Noord, Pesthuispolder Zuid, poldergebied gelegen aan de Telderskade en het poldergebied gelegen aan de Vollenhovenkade. Op dezelfde manier hebben de gemeente Bloemendaal en het hoogheemraadschap in 2014 een overeenkomst gesloten met betrekking tot het onder beheer brengen van de waterstaatswerken in de Bennebroekerpolder-Noord en de Bennebroekerpolder-Zuid. Met het tussenvoegen van de artikelen 2a en 2b in het reglement wordt een laatste formele stap gezet om de overdracht af te ronden.

 

Ook in de Kikkerpolder in de gemeente Leiden moet nog herpoldering plaatsvinden. Daarover zijn gemeente en waterschap in gesprek, maar er is nog geen overeenkomst. Middels de wijziging van artikel 3 lid 5 wordt het mogelijk gemaakt voor gedeputeerde staten om in een later stadium deze overdracht formeel af te ronden.

 

 

C

 

Tot 1 januari 2015 was het Bosschap verantwoordelijk voor de benoeming van vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen in het algemeen bestuur van het waterschap. Op 1 januari 2015 is het Bosschap opgeheven. Van eind februari 2015 tot 1 januari 2018 heeft de Minister middels het Besluit aanwijzing Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren als benoemende organisatie van waterschapsbestuurders de Vereniging van Bos- en Natuurterreineneigenaren (VBNE) aangewezen. De gedachte was destijds dat de provincies deze aanwijzing uiterlijk in 2017 in de verschillende reglementen van de waterschappen zouden opnemen. Dat is nog niet gebeurd. Met dit besluit wordt het aanwijzen van de VBNE alsnog in het reglement van bestuur opgenomen. De VBNE is als belangenbehartiger van bos- en natuurterreineigenaren het geschikte lichaam om de vertegenwoordigers van de categorie natuurterreinen voor de waterschapsbesturen te benoemen.

 

D en E

 

Benoeming dijkgraaf

 

Bij de benoeming van een nieuwe dijkgraaf heeft de wetgever in artikel 46 van de Waterschapswet een rol toebedeeld aan gedeputeerde staten. Hoe een en ander moet worden ingevuld als het een interprovinciaal waterschap betreft, is niet bepaald. Het is gebruikelijk om in het reglement voor dergelijke waterschappen iets op te nemen over de rolverdeling tussen de betrokken colleges. Dat is tot nu toe in het geval van Rijnland nog niet gebeurd. Tijdens het proces van de benoeming van de nieuwe dijkgraaf in 2017 is gebleken dat het toch handig is om hierover een bepaling op te nemen. Met de nu voorgestelde bepaling is voor het waterschap duidelijk aan welk college zij de correspondentie kan richten.

 

De bepaling over de beëdiging die in artikel 20 stond is verplaatst naar het nieuwe artikel 14.

 

 

F

 

Bijlage: Kaart met grens beheergebied

 

In de afgelopen jaren is gebleken dat er onduidelijkheden waren over de ligging van de formele grens tussen waterschappen, of dat grenzen zijn veranderd zonder dat dat formeel is vastgelegd. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft in de afgelopen jaren alle grenzen nagelopen en met de buurwaterschappen (nieuwe) afspraken gemaakt over de ligging van de grens. Dat heeft tot allerlei kleine aanpassingen van de grenzen geleid en tot een wat grotere wijziging op de grens met Delfland bij Leidschendam-Voorburg (Sijtwendetunnel).

 

Daarnaast heeft een afstemming tussen provincie en waterschap plaatsgevonden om op een hoger detailniveau dan in het verleden te bewerkstelligen dat beide instanties identieke grenzen hanteren. Dat heeft geleidt tot een nieuwe kaart, die als bijlage bij dit besluit is gevoegd en onderdeel gaat uitmaken van het reglement.

Bijlagen:  

 

 

Bijlage behorende bij artikel I, onder A, artikel 2a.

 

Overeenkomst tot overdracht van het beheer van polders (fase 2) in de gemeente Leiden

 

 

Bijlage behorende bij artikel I, onder A, artikel 2b.

 

Overeenkomst tot overdracht van het feitelijk beheer van watergangen, kunstwerken en waterkeringen in Bennebroekerpolder -Noord en Bennebroekerpolder -Zuid gelegen in de gemeente Bloemendaal

 

 

Bijlage behorende bij artikel I, onder F.

 

Bijlage bij het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland (17.1145_3)

 

 

 

Goedkeuring Minister

De voorgaande besluiten van Provinciale Staten van Noord-Holland van 12 november 2018 en van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 17 oktober 2018 tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn bij besluit van 5 december 2018, nr. IENW/BSK-2018/259182, goedgekeurd door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

 

 

 

 

Uitgegeven op PM

 

Namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

 

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Naar boven