Kennisgeving vaststelling provinciaal inpassingplan en verlening omgevingsvergunning 'Windpark Greenport Venlo'

 

Algemeen

Gedeputeerde Staten van Limburg maken, gelet op het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat Provinciale Staten van Limburg op 28 september 2018 met toepassing van artikel 3.26 Wro het provinciaal inpassingsplan ‘Windpark Greenport Venlo’ gewijzigd hebben vastgesteld. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten van Limburg op 28 september 2018 de omgevingsvergunning verleend ten behoeve van de realisering van negen windturbines en een inkoop- en onderstation op Windpark Greenport Venlo (zaaknummer 2018-202588).

Het inpassingsplan is ten opzichte van het ontwerp-inpassingsplan gewijzigd vastgesteld. Deze wijzigingen zien onder andere op de aanpassing van enkele regels (met name artikel 4), de verbeelding (o.a. opnemen boringsvrije zone) en de toelichting. Ook is een aantal documenten aan de planstukken toegevoegd (zie onderstaand). Voor een compleet overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de Nota van Wijzigingen, behorende bij het ontwerp-inpassingsplan Windpark Greenport Venlo. Deze maakt deel uit van de stukken.

De omgevingsvergunning is eveneens gewijzigd ten opzichte van de ontwerp-vergunning. Voor de wijzigingen wordt verwezen naar de omgevingsvergunning zelf. Het betreft hier vooral tekstuele aanpassingen van enkele vergunningvoorschriften.

Achtergrond

Tegen de achtergrond van het tijdig halen van de provinciale energieopgave (o.a. een afspraak met het Rijk over opwekking van 95,5 MW aan vermogen via windenergie) en ter voorkoming van onnodige vertraging in de realisering van de energietransitie en verduurzaming van Greenport Venlo, heeft de Provincie Limburg besloten om het inpassingsplan en de benodigde omgevingsvergunning voor te bereiden voor het Windpark Greenport Venlo.

Het inpassingsplan en de omgevingsvergunning zijn gericht op het realiseren van negen windturbines en een inkoop- en onderstation in een zone parallel aan de spoorlijn Venlo-Eindhoven. Deze zone is gelegen in de gemeente Venlo en loopt van iets ten zuiden van de Greenportlane tot aan de A73.

Het plangebied ligt in de gemeente Venlo. Voor één windturbine geldt dat de zone van de overdraai van de wieken gedeeltelijk is gelegen op het grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas. De locaties zijn kadastraal bekend als gemeente Venlo, sectie X, perceelnummer 682, sectie X, perceelnummers 1360 en 1365, sectie X, perceelnummer 1348, sectie X, perceelnummer 6, sectie V, perceelnummer 100, sectie V, perceelnummer 112, sectie V, perceelnummer 155 en 155, 561 en sectie K, perceelnummer 9768.

Coördinatieprocedure

Gelet op het besluit van Provinciale Staten van Limburg van 15 juni 2018 is de coördinatieprocedure als bedoeld in artikel 3.33 Wet ruimtelijke ordening op de onderhavige besluiten van toepassing. Het coördinatiebesluit heeft tot gevolg dat de afzonderlijke procedures van het inpassingsplan en de benodigde omgevingsvergunning tegelijk worden doorlopen. De bekendmaking van de verschillende besluiten, de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen en het stellen van beroep vinden hierdoor zoveel mogelijk gelijktijdig plaats. Tevens verzorgen Gedeputeerde Staten van Limburg de coördinatie van de voorbereiding en bekendmaking van alle besluiten.

 

Milieueffectrapportage

De initiatiefnemer heeft in een eerdere fase gekozen voor één m.e.r.-procedure voor zowel het ruimtelijke besluit als voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Vervolgens is een gecombineerd MER opgesteld, waarin zowel de relevante informatie van het plan-MER als het project-MER is opgenomen. In het kader van de inpassingsplanprocedure is aan het bestaande MER een Oplegnotitie (met erratum) toegevoegd waarin de locatiekeuze voor het windpark nader is onderbouwd. De Commissie m.e.r. heeft zowel over het MER als de Oplegnotitie een advies uitgebracht. Mede naar aanleiding hiervan is de Oplegnotitie aangevuld met het rapport Zoekgebieden windenergie Limburg (locatiestudie zoekgebieden voor windenergie) en met een memo over de cumulatieve effecten voor de rosse vleermuis.

Inzage

Het vaststellingsbesluit en het inpassingsplan ‘Windpark Greenport Venlo’, alsmede vorenbedoelde omgevingsvergunning liggen samen met alle bijbehorende stukken met ingang van donderdag 4 oktober 2018 tot en met donderdag 15 november 2018 voor een ieder ter inzage in:

- het Gouvernement, Limburglaan 10, Maastricht op werkdagen van 07.30u tot 18.30u;

- het Stadskantoor van de gemeente Venlo, Hanzeplaats 1, 5912 AT Venlo op de daar gebruikelijke plaats en tijden;

- het gemeentehuis van Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6, 5961 ES Horst op de daar gebruikelijke plaats en tijden.

De stukken met betrekking tot het provinciaal inpassingsplan zijn ook digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer NL.IMRO.9931.PIPWPGV-VG01.

Het vergunningsbesluit (omgevingsvergunning) wordt gedurende de inzagetermijn ook gepubliceerd op www.limburg.nl/actueel/bekendmakingen.

Beroep

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken. Deze beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd.

Gedurende de beroepstermijn kan tegen het besluit tot vaststelling van het inpassingsplan ‘Windpark Greenport Venlo’ en tegen het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning beroep worden ingesteld door belanghebbenden die binnen de in de wet gestelde termijn een zienswijze naar voren hebben gebracht tegen het ontwerp-inpassingsplan en/of de ontwerp-omgevingsvergunning. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht tegen het ontwerp-inpassingsplan en/of de ontwerp-omgevingsvergunning, kunnen ook beroep instellen.

Het inpassingsplan is ten opzichte van het ontwerp-inpassingsplan gewijzigd vastgesteld (zie hiervoor). Dit geldt ook voor de verleende omgevingsvergunning ten opzichte van de ontwerp-omgevingsvergunning. Door belanghebbenden kan ook tegen deze wijzigingen beroep worden ingesteld.

Eventuele beroepen dienen te worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de redenen van het beroep (motivering).

Op het besluit tot vaststelling van bovenvermeld(e) inpassingsplan en omgevingsvergunning is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Voor de beroepsprocedure betekent dit onder andere dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Tevens wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend.

Belanghebbenden die beroep hebben ingesteld kunnen de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tevens verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Een dergelijk verzoek is aan de orde indien er, gelet op de betrokken belangen, sprake is van onverwijlde spoed. In dat geval wordt de inwerkingtreding van de besluiten opgeschort totdat de rechter hierover een besluit heeft genomen.

Verzoekschriften dienen te worden gericht aan:

Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Meer informatie over het instellen van beroep treft u aan op www.raadvanstate.nl.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het inpassingsplan treedt ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Dit geldt ingevolge art. 6.1 lid 2 Wabo ook voor het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning.

Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over het inpassingsplan en de omgevingsvergunning kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer H. Lahaije, telefoon: 06-46974310.

Naar boven