Bekendmaking voorgenomen overdracht gronden in plangebied vathorst te Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort is voornemens met inachtneming van een termijn van 20 kalenderdagen, ingaande de dag na deze publicatie, over te dragen aan Ontwikkelingsbedrijf Vathorst percelen grond gelegen aan/nabij Baak van Yerseke, Bergenboulevard, Lindeboomseweg en Hamburgweg te Amersfoort, respectievelijk kadastraal bekend gemeente Hoogland, sectie O nrs. 4131, 5144, 5145 en 4755 en sectie C nr. 2279 ged. (hierna: de percelen). De percelen hebben een gezamenlijke oppervlakte van ca. 20.380 m². De percelen zijn gelegen in het plangebied Vathorst en hebben de bestemming bedrijventerrein of woningbouw.

De levering van de voormelde percelen vindt plaats ter uitvoering van de in 1998 tussen een negental partijen, waaronder de gemeente Amersfoort, gesloten Grondexploitatie- en realisatieovereenkomst Vathorst (hierna: ‘GROK’). De GROK is een samenstel aan samenhangende afspraken over samenwerking, locatie-ontwikkeling en projectontwikkeling binnen het plangebied Vathorst. De afspraken over samenwerking hebben geleid tot de gezamenlijke oprichting van het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (hierna: OBV). Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het voor gezamenlijke rekening inbrengen en herverdelen van de bij de contractspartijen in eigendom zijnde gronden. Die inbreng heeft plaatsgevonden bij een op naam van de gemeente gestelde grondbank. Herverdeling vindt, na bouwrijp maken door tussenkomst van OBV, plaats onder de inbrengende contractspartijen. Gelet op de aan de vorming van de grondbank ten grondslag liggende afspraken zoals opgenomen in de GROK kan de gemeente niet vrijelijk over de ingebrachte gronden beschikken.

Nu aan deze afspraken al sinds 1998 uitvoering wordt gegeven, mag en kan OBV er op vertrouwen dat de gemeente ook de haar nog resterende verplichtingen nakomt. Gelet op vorenstaande wordt OBV derhalve aangemerkt als enige serieuze gegadigde voor de gronden binnen het plangebied Vathorst.

Gelet op vorenstaande overwegingen zijn wij van oordeel dat de overdracht van de percelen kan plaatsvinden zonder bredere selectieprocedure. Volstaan wordt met deze voorafgaande bekendmaking.

Amersfoort, 23 januari 2023

Burgemeester en wethouders van Amersfoort

Naar boven