Verkeersbesluit voor een tijdelijke afsluiting voor motorvoertuigen en fietsverkeer aan Nesse te Waddinxveen

1. Aanleiding

In 2020 werd de Nesse vanwege de vraag naar meer terrasruimte door het coronabeleid tijdelijk afgesloten voor auto en fietsverkeer. Buiten het makkelijker uitvoeren van de 1,5 meter regel, werd door de afsluiting een veiligere werkomgeving gecreëerd voor horecapersoneel. Zij waren nu niet genoodzaakt om de rijbaan over te steken om de terrassen langs de Gouwe te bereiken. Doordat de herinrichting veel waardering heeft opgeleverd vanuit de horecaondernemers en ook voor bezoekers een aantrekkelijkere omgeving creëert, is besloten de tijdelijke afsluiting opnieuw uit te voeren tijdens het terrassenseizoen van 1 april tot 1 november.

2. Juridisch kader

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van artikel 37 BABW moet voor de tijdelijke plaatsing van verkeersmaatregelen die langer dan 4 maanden duren een verkeersbesluit genomen worden.

Op grond van de Mandaatregeling Waddinxveen 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de beleidsadviseur verkeer.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

3. Motivering

De afgelopen jaren is gedurende het terrassenseizoen de Nesse afgesloten geweest voor auto en fietsverkeer. Dit is door de ondernemers als positief ervaren. Naar aanleiding van gesprekken met de horecaondernemers is gebleken dat de medewerkers zich veiliger voelen met deze maatregelen, omdat zij door deze maatregelen niet te maken hebben met te hoge snelheden van het fietsverkeer (denk hier bijvoorbeeld aan wielrenners).

Doormiddel van het plaatsen van voetgangerssluizen op de Nesse en het plaatsen van een verkeersbord op de eerste en de laatste voetgangerssluizen wordt benadrukt dat men zich in een voetgangerszone bevindt.

Hierbij is rekening gehouden met de fietsers die hun kinderen van en naar school willen brengen. De doorgang door de voetgangerssluizen is 140 cm gemaakt zodat fietsverkeer op een veilige manier naar school kan.

Overeenkomstig artikel 2, lid 1, sub a t/m d, van de WVW1994 en artikel 21 van het BABW op de bovengenoemde weg(en) maatregelen dienen te worden genomen met als doel:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

4. Uitvoering van het besluit

De voetgangerssluizen op de Nesse zijn te passeren door rolstoelers en de voetgangerssluizen op de rijbaan worden draaibaar om hulpdiensten toegang te geven tot het tijdelijke voetgangersgebied. Ook zijn ze zodanig geplaatst, dat het voor fietsers en scooters lastig wordt om rijdend/ fietsend de route door het voetgangersgebied te nemen. Lopen met de fiets/ scooter aan de hand blijft wel mogelijk.

5. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur. Hij bracht hierover een negatief advies uit. In verband met het bevorderen van de veiligheid van de medewerkers van de horeca op locatie wordt dit besluit alsnog genomen.

6. Belangenafweging

De tijdelijke herinrichting is besproken met de ondernemers .

7. Publicatie

De bekendmaking van de ter inzagelegging van het besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, worden gepubliceerd in het Gemeenteblad. Tevens wordt het verkeersbesluit gepubliceerd op de gemeentepagina van het Hart van Holland.

7. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

  • 1)

    Het instellen van een voetgangersgebied van Nesse 2 t/m Nesse 20, van 1 april tot 1 november.

  • 2)

    Het plaatsen van drie voetgangerssluizen waarbij aan beide ingangen van het voetgangersgebied met bord ‘start voetgangerszone (G07zb) wordt aangegeven.

  • 3)

    Het plaatsen van bord ‘voetpad’(G07) ter hoogte van Nesse 2 en Nesse 20.

  • 4)

    Op basis van dit besluit kan de Nesse jaarlijks van 1 april tot 1 november op bovenstaande wijze getransformeerd worden tot voetgangersgebied totdat een herinrichting plaatsvindt van het betreffende gebied.

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening.

Bovenstaande verkeersborden conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990).

Waddinxveen, 20-03-2023

Namens burgemeester en wethouders van Waddinxveen,

de beleidsadviseur verkeer,

J. van Oostrum

Dit besluit is elektronisch ondertekend en daarom niet voorzien van een fysieke handtekening.

 

N.B.

Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar maken

Stuur binnen 6 weken na de bekendmaking van dit besluit uw schriftelijke bezwaar op. Schrijf een gemotiveerd bezwaarschrift en stuur deze naar:

Gemeente Waddinxveen

College van burgemeester en wethouders

t.a.v. de commissie bezwaarschriften

Postbus 400

2740 AK Waddinxveen

Vergeet u niet het bezwaarschrift te ondertekenen.

In het bezwaarschrift zet u:

  • Uw naam en adres;

  • De datum van uw bezwaarschrift;

  • Een omschrijving van de beslissing van de gemeente, waartegen u bezwaar maakt;

  • Waarom u het niet met de beslissing eens bent.

Vergeet u niet het bezwaarschrift te ondertekenen. Stuur een kopie van deze brief mee met uw bezwaarschrift.

Hebt u een bezwaarschrift ingediend? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening vragen

Hebt u een bezwaarschrift ingediend en meent u dat uw belangen zo zwaar wegen dat u de beslissing

op uw bezwaren niet kunt afwachten? De Algemene wet bestuursrecht geeft u dan de mogelijkheid

om een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank

(Postbus 20302, 2500 EH Den Haag).

U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Daarvoor moet u wel beschikken

over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de website

http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht voor meer informatie over het digitaal indienen van een verzoek om voorlopige voorziening.

Aan de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan:

  • a.

    de adviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur;

  • b.

    cluster Communicatie ter publicatie;

 

Naar boven