Bekendmaking van voorlopige aanwijzing van percelen gelegen binnen het plangebied “Nieuw Weiburg" te Harderwijk ingevolge artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten

Burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk maken op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 20 maart 2023 (ingevolge het bepaalde in artikel 6 van de Wvg) hebben besloten om de percelen gelegen in het plangebied “Nieuw Weiburg” te Harderwijk voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn. Het besluit van burgemeester en wethouders treedt in werking, één dag na publicatie in het Gemeenteblad; te weten op 21 maart 2023 en geldt voor 3 maanden. Op de dag na publicatie in het Gemeenteblad wordt het besluit van burgemeester en wethouders in het gemeentelijke beperkingenregister geregistreerd. Dit is conform de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (Wkpb). De percelen zijn niet eerder betrokken geweest bij (voorlopige en/of vervroegde) aanwijzingen ingevolge de Wvg.

Ligging, huidig gebruik en toegedachte bestemming

De percelen zijn gelegen in het gebied “Nieuw Weiburg”. Het plangebied wordt globaal omsloten door Westeinde, Weiburglaan en Westermeenweg. Aan de percelen wordt een niet-agrarische bestemming toebedacht te weten: wonen, bedrijven en maatschappelijk (woon-, werk-, zorg-, onderwijs- en verblijfsfuncties), welke bestemming afwijkt van het huidig gebruik welke bedrijvigheid behelst. Daar waar sprake is van vergelijkbaar gebruik zal dit in de toekomst intensiever van aard zijn. De percelen zijn nog niet opgenomen in een (nieuw) bestemmingsplan.

Ter inzage legging

Het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart 2023 ligt samen met en het bij het voorstel van burgemeester en wethouders (inhoudende een besluit tot voorlopige aanwijzing) behorende kadastrale overzicht (bestaande uit een kaart en lijst van de onroerende zaken waarop de aanwijzing betrekking heeft vermeldende de kadastrale aanduiding, de grootte en de namen van de eigenaren en van de rechthebbenden op de beperkte rechten volgens de kadastrale registratie) met ingang van 22 maart 2023 gedurende zes weken voor een ieder kosteloos ter inzage bij de informatiebalie in het Stadhuis Harderwijk, Havendam 56 te Harderwijk.

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10 van de Wvg van toepassing is verklaard. De aanbiedingsplicht houdt in dat de eigenaren van de aangewezen percelen en de rechthebbenden op de beperkte rechten, wanneer zij hun (recht op het) eigendom wil verkopen, dit eerst aan de gemeente Harderwijk te koop moeten aanbieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is. De eigenaren en de rechthebbenden op de beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Burgemeester en wethouders zijn voornemens om de raad van de gemeente Harderwijk voor te stellen om tot bestendiging van de voorlopige aanwijzing over te gaan door binnen een termijn van drie maanden de aangewezen percelen bij raadsbesluit (vervroegd) aan te wijzen op grond van artikelen 2 en 4 van de Wvg.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken ingaande op 22 maart 2022 een bezwaarschrift indienen tegen het voorstel van burgemeester en wethouders. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk, ter attentie van mevrouw G. Somerwil, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk.

Degenen die een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Postbus 9008, 7200 GJ Zutphen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Zienswijzen

Binnen drie maanden na dagtekening van het voorstel van burgemeester en wethouders dient de raad van de gemeente Harderwijk de voorlopige aanwijzing van de percelen te bestendigen.

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad van de gemeente Harderwijk te nemen besluit tot aanwijzing van de percelen worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Awb, in de gelegenheid gesteld om vanaf 22 maart 2023 gedurende een periode van vier weken, naar keuze schriftelijk en/of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen besluit van de raad van de gemeente Harderwijk naar voren te brengen. Het ontwerp raadsvoorstel en raadsbesluit liggen samen met het voorstel van burgemeester en wethouders met bijbehorende stukken ter inzage.

De zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de raad van de gemeente Harderwijk, ter attentie van mevrouw G. Somerwil, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met mevrouw G. Somerwil (telefoonnummer 0341 411 149).

Naar boven