Kennisgeving

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, omgevingsvergunning bouw, afwijken bestemmingsplan, wijzigen monument en bomenkap, en verkeersbesluit.

De Directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Burgemeester en wethouders van Amsterdam, ingevolge artikel 3.8 juncto artikel 3.31 Wet ruimtelijke ordening (Wro), het volgende bekend.

Voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 t.b.v. een museum voor hedendaagse kunst is een bestemmingsplan opgesteld dat voorziet in het juridisch planologisch kader voor een museum. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is tevens het besluit genomen om geen exploitatieplan vast te stellen.

 

Daarnaast is voor deze ontwikkeling een omgevingsvergunning verleend (activiteiten bouw, afwijken bestemmingsplan, wijzigen monument en bomenkap). Voorts is een verkeersbesluit genomen voor de aanleg van drie algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en vijf laad- en losplaatsen.

Op de besluitvorming is de gecoördineerde procedure als bedoeld in paragraaf 3.6.1 Wro van toepassing. Gecoördineerde besluiten worden voor de mogelijkheid van beroep ais één besluit aangemerkt.

Bestemmingsplan

Het plangebied betreft uitsluitend het gebied van het monumentale voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 te Amsterdam. Het bestemmingsplan biedt een culturele bestemming voor het op de kavel gewenste museuminitiatief. Het totale programma dat het bestemmingsplan mogelijk maakt bedraagt maximaal 19.500 m2 bvo.

Het bestemmingsplan voorziet in een maximaal programma, maximale bouwhoogtes en onder de hoofdbestemming Cultuur en ontspanning zijn meerdere (sub)functies vastgelegd:

a. museum, ateliers, horeca van categorie 6 (culturele horeca), Artist in Residence verblijven voor kunstenaars en personen verbonden aan het museum;

b. met de daarbij behorende ondersteunende detailhandel, ondersteunende educatieve functie, kantoorruimten, bibliotheek, terrassen, dakterrassen, daktuin, verkeersareaal, fietsparkeervoorzieningen, laad- en losplaatsen, berging- en opslagruimten, nutsvoorzieningen, tuinen.

Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld. Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 6 oktober 2022. De nota van wijzigingen is onderdeel van het raadsbesluit.

Exploitatieplan

Bij besluit van gelijke datum en nummer heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het verhaal van de kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of andere nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning maakt de beoogde verbouw en uitbreiding van het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 mogelijk. Daarbij is het plan in het kader van de coördinatieprocedure onder meer getoetst aan het bestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening. Ten behoeve van de voorgenomen vergunningverlening wordt toepassing gegeven aan twee in dit plan zelf opgenomen afwijkingsbevoegdheden. Omdat het gebouw als gemeentelijk monument is aangewezen, heeft ook een beoordeling plaatsgevonden van de monumentale aspecten van de verbouwing en uitbreiding. Ten behoeve van de uitvoering van het bouwplan is het verder noodzakelijk twee bomen te kappen. De omgevingsvergunning voorziet in toestemming voor deze kap; hieraan is een verplichting tot herplant gekoppeld.

Naar aanleiding van de zienswijzen met betrekking tot de ontwerp-omgevingsvergunning, zoals die ter inzage heeft gelegen, heeft een aanpassing plaatsgevonden van de hieraan verbonden voorschriften en een aantal bij de vergunning behorende rapporten en tekeningen.

Aanvrager: Stichting Hartwig Art Foundation

Zaaknummer: 10719913

 

Inzage:

De beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie gedurende zes weken (digitaal) ter inzage bij:

- loket.odnzkg.nl (digitaal) onder bekendmakingen;

- Stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-zuid;

- het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum;

Het bestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening met de daarop betrekking hebbende stukken is daarnaast digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K2104BPGST-VG01.

Beroep

De bovengenoemde besluiten worden overeenkomstig het bepaalde in artikel 8.3, lid 1, Wro voor de mogelijkheid van beroep als één besluit aangemerkt.

Beroep kan worden ingesteld door de volgende (rechts)personen:

- Belanghebbenden;

- Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;

- Niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

Tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kan uitsluitend door belanghebbenden beroep worden ingesteld.

Het beroep kan met ingang van 21 oktober 2022 gedurende zes weken bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld worden. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage.

Met ingang van 14 april 2011 is in de Crisis- en herstelwet het project Amsterdam Zuidas aangewezen in bijlage II (bijlage Aa, nummer 3). Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, de omgevingsvergunning en het verkeersbesluit treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist

Heeft u een vraag over deze zaak dan kunt u gebruik maken van dit webformulier

Alle stukken inzien?

Kijk op de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om alle gepubliceerde documenten in te zien. Klik hier voor de directe link naar de publicatie.

Naar boven