Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte Sint-Jorisplein

Burgemeester en wethouders van Schiedam

besluiten

1. de straatnaam Sint-Jorisplein vast te stellen voor de openbare ruimte ten westen van het rijksmonument Sint Jorisdoelen, ten zuiden van het Groenweegje en ten noorden van de Schie, volgens de bij dit besluit horende tekening.

 

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het bezwaarschrift dient in ieder geval uw naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk) te staan. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen.

 

Aldus vastgesteld op 18 januari 2022.

Burgemeester en wethouders van Schiedam,

de secretaris,

C.E. Bos

de burgemeester,

C.H.J. Lamers

Toelichting

Naamgeving Sint-Jorisplein

Op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte heeft het college van burgemeester en wethouders de naam Sint-Jorisplein vastgesteld voor het plein dat ontstaat ten westen van het rijksmonument Sint Jorisdoelen, ten zuiden van het Groenweegje en ten noorden van de Schie.

Deze naam verwijst naar de geschiedenis van het gebied als schietterrein van het Sint-Jorisgilde, gevestigd in de Sint Jorisdoelen. Dit gebouw is gevestigd aan het Doeleplein. Deze bestaande naam verwijst naar de functie. Met de nieuwe naam wordt ook de naamgever Sint-Joris vernoemd.

De schrijfwijze met een koppelteken is correct volgens de Woordenlijst Nederlandse taal. Dit is de officiële Nederlandse spelling, wettelijk voorgeschreven voor de overheid. In het Rijksmonumentenregister (Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed) staat het monument zonder koppelteken vermeld. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om nu in de naamgeving van de straatnaam de correcte spelling te volgen.

 

Vergelijkbare straatnamen hebben geen koppelteken

Er zijn verschillende andere straatnamen in Schiedam die beginnen met ‘Sint’. Deze hebben geen koppelteken. Het betreft onder meer Sint Anna Zusterstraat, Sint Janshofje, Sint Liduinahof en Sint Pietersteeg. In de naamgeving Sint-Jorisplein geeft de correcte spelling de doorslag, met koppelteken dus.

Naar boven