Tegemoetkoming corona cultuur voor instellingen en evenementenorganisaties cultuur 2021

Burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsdelta;

 

overwegende dat in de "Algemene Subsidieverordening Eemsdelta 2021" de wettelijke grondslag voor

de subsidieverstrekking ten behoeve van activiteiten is vastgelegd;

 

dat zij op grond van artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Eemsdelta 2021 bevoegd zijn nadere regels te stellen waarin de te subsidiëren activiteiten, de doelgroepen en de verdeling van de subsidie per beleidsterrein worden beschreven;

 

overwegende dat het in het kader van de Coronacrisis wenselijk is ondersteuning te bieden aan culturele instellingen en evenementenorganisaties voor cultuur;

 

besluiten vast te stellen de volgende:

 

Subsidieregeling tegemoetkoming corona cultuur voor instellingen en evenementenorganisaties cultuur 2021

 

 

 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Coronamaatregelen: alle maatregelen die door het Rijk en de veiligheidsregio omwille van de veiligheid zijn gesteld vanaf 12 maart 2020 om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan zoals, afgelasten van evenementen, samenkomsten en concerten;

  • b.

    Culturele activiteiten: activiteiten die gericht zijn op kunst, cultuur en media.

  • c.

    Middelgrote culturele instelling: een vereniging of stichting, niet zijnde een amateurkunstvereniging, die gevestigd en actief is in de gemeente Eemsdelta, die zich ten doel stelt activiteiten te verrichten of (middel)grote evenementen te organiseren op het gebied van cultuur in Eemsdelta en die minder dan € 50.000,- gemeentelijk subsidie per jaar ontvangt op structurele basis;

  • d.

    Grote culturele instelling: een vereniging of stichting, die gevestigd en actief is in de gemeente Eemsdelta, die zich ten doel stelt activiteiten te verrichten op het gebied van cultuur in Eemsdelta en die meer dan € 50.000,- gemeentelijk subsidie per jaar ontvangt op structurele basis;

  • e.

    Exploitatieschade COVID19: het exploitatietekort dat is ontstaan op de exploitatierekening van een culturele instelling, gedurende de eerste zes maanden van 2021 en dat aantoonbaar is ontstaan als gevolgd van de coronamaatregelen. Dit in vergelijking met de exploitatie over de eerste zes maanden van 2019;

  • f.

    Investeringen: financiële investeringen die bedoeld zijn om een culturele instelling te helpen aanpassen aan de veranderend omstandigheden in verband met de COVID-19 epidemie en die aantoonbaar zijn ontstaan als gevolg van de coronamaatregelen. Hieronder verstaan we ook investeringen om weer op te starten, leden te werven en een boost te geven aan het opstarten van het culturele seizoen;

  • g.

    Algemene reserve: het cumulatieve financiële resultaat uit het verleden per balansdatum 31-12-2020 dat vrij besteedbaar is.

 

Artikel 2. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze regeling is van toepassing op de verstrekking van subsidies aan culturele instellingen en evenementenorganisaties voor cultuur door het college van burgemeester en wethouders voor het in artikel 3 genoemde doel.

 

Artikel 3. Doel van de regeling

De subsidieregeling heeft tot doel:

  • 1.

    Tegemoet te komen aan middelgrote tot grote culturele instellingen die in verband met de coronamaatregelen exploitatieschade op hebben gelopen in het eerste half jaar van 2021, (subsidie exploitatieschade).

  • 2.

    Culturele instellingen via een investeringssubsidie een injectie te geven dan wel te helpen aanpassen aan de veranderende omstandigheden als gevolg van COVID-19 in 2021 (subsidie investeringen).

 

Artikel 4. Doelgroep

  • 1.

    Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan middelgrote tot grote culturele instellingen en evenementenorganisaties cultuur die gevestigd dan wel actief zijn in de gemeente Eemsdelta.

  • 2.

    De instellingen vallend onder artikel 6, lid 2, betreffen voornamelijk de (geregistreerde) musea en grote podia.

  • 3.

    De instellingen vallend onder artikel 6, lid 3, betreffen voornamelijk gesubsidieerde evenementenorganisaties voor cultuur, podia, (middelgrote) expositieruimten en muziekverenigingen.

  • 4.

    De instelling is een rechtspersoon zonder winstoogmerk.

  • 5.

    De instelling is geen amateurkunstvereniging.

 

Artikel 5. Voorwaarden aanvraag

  • 1.

    Subsidieaanvragen worden aangevraagd via een door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld aanvraagformulier.

  • 1.

    In afwijking van artikel 6 van de Algemene subsidieverordening Eemsdelta 2021 gelden de volgende regels bij het aanvragen van een subsidie op basis van deze subsidieregeling.

    • a.

      Een overzicht van de exploitatieschade: het exploitatietekort dat is ontstaan op de exploitatierekening van uw instelling, gedurende de eerste zes maanden van 2021 en dat aantoonbaar is ontstaan als gevolg van de coronamaatregelen. Dit, in vergelijking met de exploitatie over de eerste zes maanden 2019, op basis van uw vastgestelde jaarrekening 2019 (zie rekenmodel).

    • b.

      Indien van toepassing een kostenraming van de gevraagde financiële investering die bedoeld is om uw instelling te helpen aanpassen aan de veranderende omstandigheden in verband met de COVID 19 epidemie en die aantoonbaar zijn ontstaan als gevolg van de coronamaatregelen.

    • c.

      In geval van een investering een inhoudelijk plan (max 1 A4) met planning (te realiseren voor eind 2022).

    • d.

      Een vastgestelde jaarrekening over 2019.

    • e.

      Overzicht van reeds verleende compensatiebijdragen van overheidswege (NOW, TOGS, TOZO etc.)

  • 2.

    In afwijking van artikel 7 van de Algemene Subsidieverordening Eemsdelta 2021 dient een aanvraag voor subsidie voor 10 oktober 2021 te worden ingediend.

  • 3.

    Per instelling kan maximaal één aanvraag worden ingediend voor 2021, waarbij een combinatie van subsidie exploitatieschade en een subsidie investeringen mogelijk is.

 

Artikel 6. Hoogte subsidie

  • 1.

    De subsidie exploitatieschade kan in combinatie met de subsidie investeringen aangevraagd worden.

  • 2.

    De hoogte van de subsidie voor grote culturele instellingen die meer dan € 50.000,-- structureel gemeentelijk subsidie ontvangen, bedraagt maximaal € 17.500,- per (gecombineerde) aanvraag.

  • 3.

    De hoogte van de subsidie voor middelgrote culturele instellingen die minder dan € 50.000,-- structureel gemeentelijk subsidie ontvangen bedraagt maximaal € 4.500,-- voor een (gecombineerde) aanvraag.

 

Artikel 7. Voorwaarden subsidie

  • 1.

    De subsidie exploitatieschade is bedoeld als tegemoetkoming voor de exploitatieschade van de genoemde instellingen over de eerste zes maanden van 2021, als gevolg van de coronamaatregelen, in vergelijking met de exploitatie van de instelling over de eerste zes maanden van 2019.

  • 2.

    Bij een investering heeft deze betrekking op het kalenderjaar 2021, met een uitloop van het plegen van de investering naar 2022.

 

Artikel 8. Verstrekking en verantwoording

Gelet op en deels in afwijking van artikel 14, lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Eemsdelta 2021, wordt een subsidie die onder deze regeling valt direct vastgesteld.

 

Artikel 9. Subsidieplafond

Het college van burgemeester en wethouders verleent de subsidies in het kader van deze subsidieregeling naar rato tot maximaal het subsidieplafond van in totaal € 175.000,-- is bereikt.

 

Artikel 10. Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in de artikelen 9 en 10 van de Algemene subsidieverordening Eemsdelta 2021 kan de subsidie geweigerd worden indien:

  • 1.

    De aanvraag niet gericht is op het (gedeeltelijk) oplossen van exploitatieproblemen als gevolg van coronamaatregelen;

  • 2.

    De aanvraag gericht is op het aanvullen van (geoormerkte) reserves.

  • 3.

    De aanvraag een amateurkunstvereniging of kleine evenementenorganisatie betreft.

  • 4.

    De aanvrager niet gevestigd dan wel actief is in Eemsdelta.

 

Artikel 11. Termijnen

Aanvragen voor deze regeling moeten uiterlijk 10 oktober 2021 worden ingediend voor exploitatieschade die is ontstaan tot 1 juli 2021 en/of voor plannen met investeringen in 2021 en 2022.

 

Artikel 12. Hardheidsclausule

Van artikelen 1, 3, 4, 5, 6 en 10 (of artikelleden) van deze regeling kan worden afgeweken als dit voor een subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zouden zijn tot de daarmee te dienen belangen.

 

Artikel 13. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling tegemoetkoming corona cultuur voor instellingen en evenementenorganisaties cultuur 2021.

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van Eemsdelta op 7 september 2021.

G. Beukema,

burgemeester

R. Koch,

secretaris

Naar boven