Gemeente Amsterdam - Verlengingsbesluit cameratoezicht op en rond de Dijkmanshuizenstraat

Overwegende:

 

dat de burgemeester van Amsterdam op grond van artikel 2.24 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), juncto artikel 151c Gemeentewet, de bevoegdheid heeft om te kunnen besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats als dat naar haar oordeel noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de openbare orde;

 

Proportionaliteit

Uit informatie van de politie en het stadsdeel ten aanzien van de Dijkmanshuizenstraat blijkt dat er sinds 25 juli 2020 verschillende incidenten op de Dijkmanshuizenstraat hebben plaatsgevonden. Zo is er op 25 juli 2020 een woning in deze straat beschoten en zijn er op

21 en 26 oktober 2020 ontploffingen geweest bij twee woningen in deze straat, waarbij de voordeuren heftig zijn ontwricht en vernield. Op 19 en 20 maart 2021 is dezelfde woning in de Dijkmanshuizenstraat opnieuw beschoten. Deze incidenten leveren een gevaar op voor de openbare orde. Bewoners voelen zich als gevolg hiervan niet meer veilig in hun woon- en leefomgeving.

 

Subsidiariteit / andere maatregelen

Ter handhaving van de openbare orde op bovengenoemde locatie zijn de volgende maatregelen getroffen:

  • -

    Extra surveillance door politie;

  • -

    Extra toezicht in de avond- en nachturen door particulier ingehuurde toezichthouders;

  • -

    Inzet van een buurtveiligheidsteam waarbij nauw wordt samen gewerkt met handhaving, politie en stadsdeel waarbij gezamenlijke acties worden georganiseerd.

Belangenafweging

Het verlengen van cameratoezicht is in dit geval in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde. Uit deze continue monitoring van het gebied is gebleken dat de onrust onder bewoners nog steeds dermate groot is dat het verlenging van het cameratoezicht rechtvaardigt. Daarbij komt dat er meer tijd nodig is om een duurzame oplossing voor de mogelijke oorzaak van de beschietingen te vinden.

 

De burgemeester heeft het belang van een effectieve handhaving van de openbare orde enerzijds en de daarmee gepaard gaande mogelijke inperking van het recht op privacy anderzijds tegen elkaar heeft afgewogen. In die afweging moet aan het algemene belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen meer gewicht worden toegekend dan aan het belang om geen inmenging te dulden in de privacy.

 

De burgemeester volgt de (verstoringen van de) openbare orde op en rond de Dijkmanshuizenstraat permanent en het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal onmiddellijk worden ingetrokken indien het cameratoezicht niet meer noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde.

 

Besluit

Gelet op artikel 151c Gemeentewet juncto artikel 2.24 APV;

 

Brengt ter algemene kennis dat zij op 14 juni 2021 heeft besloten:

 

  • 1.

    Het cameraproject op en rond de Dijkmanshuizenstraat, dat een looptijd heeft tot 19 juni 2021, te verlengen tot 19 augustus 2021. De begrenzing van het gebied waar de camera’s worden ingezet is aangegeven in bijgevoegde plattegrond;

  • 2.

    Te bepalen dat dit besluit geldt voor de periode van 19 juni 2021 tot 19 augustus 2021;

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit wordt bekend gemaakt in het Gemeenteblad en direct in werking treedt.

Femke Halsema

Burgemeester van Amsterdam

 

Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan binnen zes weken na publicatie van dit besluit een bezwaarschrift worden ingediend bij de Burgemeester. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. U kunt een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam.

 

 

Naar boven