Gemeente Stichtse Vecht Beleidsregel Gehandicaptenparkeerplaats (GPP) 7 juli 2020

1. Gehandicaptenparkeerplaats

1.1 Inleiding

Het beleid van de gemeente Stichtse Vecht voor de verstrekking van een gehandicaptenparkeerplaats (GPP) is voor wat betreft de medische criteria gebaseerd op de wettelijke Regeling Gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Een voertuig dat is voorzien van een GPK mag in de openbare ruimte worden geparkeerd of tijdelijk stilstaan voor het in en uit laten stappen van personen indien dit niet ten koste gaat van de verkeersveiligheid en/of het overige verkeer niet wordt gehinderd.

 

2. Algemene informatie

 

Er zijn twee soorten formele gehandicaptenparkeerplaatsen:

  • 1.

    Een gehandicaptenparkeerplaats - algemeen (GPP-A)

  • 2.

    Een individuele gehandicaptenparkeerplaats - op - kenteken (GPP-OK)

 

2.1 Gehandicaptenparkeerplaats – algemeen (GPP-A)

Een GPP-A is niet speciaal aan het kenteken van een bepaald voertuig gekoppeld, maar is een parkeervoorziening waar elk voertuig mag worden geparkeerd dat is voorzien van een GPK. Voor overige voertuigen geldt tijdens de werkingstijden van de GPP-A een parkeerverbod. Het aantal GPP-A bij publieke voorzieningen zoals bibliotheek en gemeentehuis is gebaseerd op de ASVV (Aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom). Dit is maatwerk en is afhankelijk van het totaal aantal parkeerplaatsen bij de voorziening. Deze parkeerplaatsen moeten zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw liggen. De afstand tot de ingang moet minder dan 100 meter zijn. Dit is de norm voor het verkrijgen van een GPK. Voor openbare gebouwen, voor bestemmingen die voor mensen met een handicap toegankelijk zijn en voor aangepaste woningen moet tenminste één aangepaste parkeerplaats op minder dan 50 meter aanwezig zijn. Voor grote (openbare) parkeerterreinen en -garages wordt in principe de stelregel aangehouden van 1 GPP-A op 50 parkeerplaatsen. Het werkelijk aantal GPP-A wordt in de overleg met het bevoegd gezag voor de handhaving van het verkeersregiem, de lokale gehandicaptenorganisaties en na evaluatie van de situatie bepaald c.q. eventueel aangepast.

 

2.2 Individuele gehandicaptenparkeerplaats - op - kenteken (GPP-OK)

Een GPP-OK kan in de nabijheid van de woning en/of van het werk worden aangelegd. Deze parkeerplaats is gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. Verstrekking van GPP-OK aan instellingen is niet toegestaan. Zij kunnen wel een verzoek indienen tot plaatsing van een GPP-A.

Voor de aanvraag van een GPP-OK is als bijlage van de beleidsregel een werkprocedure (schema + toelichting) beschreven.

 

2.3 Criteria gehandicaptenparkeerplaats - op - kenteken (GPP-OK)

2.3.1 Persoonlijke criteria

Voor een GPP-OK kunnen in aanmerking komen:

1. bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen en van brommobielen, die ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking hebben van langdurige aard, waardoor zij - met de gebruikelijke loophulpmiddelen - in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan 50 meter aan een stuk te voet te overbruggen;

2. bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen en van brommobielen, die ten gevolge van een aandoening of gebrek permanent rolstoelgebonden zijn;

3. bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen en van brommobielen, die ten gevolge van een aandoening of gebrek aantoonbare ernstige beperkingen, andere dan loopbeperkingen hebben;

4. Naast de hiervoor genoemde criteria geldt:

a. Voor de gehandicaptenparkeerplaats voor bestuurders dat:

  • 1.

    De aanvrager in de gemeente woont of werkt waar de aanvraag voor de voorziening wordt ingediend;

  • 2.

    De aanvrager reeds over een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder beschikt die nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van de aanvraag of voor deze kaart in aanmerking kan komen;

  • 3.

    De aanvrager zelf over een auto moet beschikken;

  • 4.

    De aanvrager zelf in die auto moet rijden en dus een geldig rijbewijs heeft;

  • 5.

    De aanvrager niet zelf over parkeer- of stallingruimte bij of nabij zijn woonadres beschikt dan wel POET (Parkeren-Op-Eigen-Terrein) mogelijk/realiseerbaar is;

  • 6.

    Nabij het woonadres van de aanvrager onvoldoende openbare parkeerruimte aanwezig is.

b. Voor de gehandicaptenparkeerplaats op het werkadres dat

  • 1.

    De werknemer die de aanvraag indient in dienst is bij het bedrijf waar de parkeerplaats aangelegd moet worden;

  • 2.

    Het bedrijf blijkens een uittreksel van de Kamer van Koophandel gevestigd is in de gemeente Stichtse Vecht op het adres waarvoor de parkeerplaats is aangevraagd;

  • 3.

    De werknemer voor wie de plaats is aangevraagd kentekenhouder is van het motorvoertuig en in het bezit is van een geldig rijbewijs en Europese gehandicaptenparkeerkaart die nog minimaal 6 maanden geldig is op de datum van de aanvraag.

  • 4.

    De vestiging van het bedrijf dat de aanvraag doet niet over een geschikte eigen parkeergelegenheid beschikt waar de gehandicapte werknemer kan parkeren dan wel POET (Parkeren-Op-Eigen-Terrein) mogelijk/realiseerbaar is;

 

5. Voor een GPP-OK komen niet in aanmerking:

Passagiers van motorvoertuigen en van brommobielen die in het bezit zijn van een GPK en voor het vervoer van deur tot deur afhankelijk zijn van de hulp van de bestuurder. De bestuurder mag in de directe nabijheid van de bestemming parkeren of met het voertuig stilstaan om de passagier in-uit te laten stappen, te begeleiden van en naar de bestemming mits het overige verkeer niet wordt gehinderd. In alle situaties geldt dat de bestuurder het voertuig niet langer op een dergelijke locatie mag stilstaan dan mag parkeren dan strikt noodzakelijk.

Eén en ander is niet toegestaan wanneer er een verbod om stil te staan is ingesteld op de betreffende weg. Is er sprake van een parkeerverbod dan dient de parkeerschijf te worden gebruikt en geldt er een maximale parkeerduur van 3 uur.

 

2.3.2 Parkeerdruk

Een voorwaarde om voor een gehandicaptenparkeerplaats in aanmerking te komen is de parkeerdruk binnen een straal van 50 meter vanaf de woning. Het begrip parkeerdruk geeft aan hoeveel parkeercapaciteit er op een bepaald moment bezet is. Een parkeeronderzoek dient informatie te verschaffen over de parkeercapaciteit, de parkeerdruk en de bezettingsgraad bij het woon- of werkadres van de aanvrager.

De resultaten en de conclusies van het parkeeronderzoek worden met de aanvrager besproken. De dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf de woning- of werkadres van de aanvrager kan bij een bezettingsgraad van de parkeercapaciteit < 85% als GPP-OK worden toegewezen. Als er geen parkeerplaats aanwezig is of de bezettinggraad is > 85% dan dient nader bepaald te worden of er openbare of private ruimte (groen of grijs) aangewend kan worden voor de realisering van de GPP-OK.

Één en ander dient in nauw overleg met de aanvrager te worden uitgewerkt.

 

2.3.3 Toewijzing / afwijzing GPP-OK

Het hoofd van de afdeling Wijken en Kernen, gemandateerd door het college, neemt op advies het team Bestek en Beheer een besluit over de toewijzing dan wel afwijzing van het verzoek voor een GPP-OK. Na toewijzing van de GPP-OK dient in het kader van de Wegenverkeerswet een verkeersbesluit te worden genomen. Belanghebbenden kunnen tegen het verkeersbesluit een bezwaarschrift indienen.

Tegen de afwijzing van het verzoek voor een GPP-OK kan de aanvrager een bezwaarschrift indienen.

 

2.3.4 Vervallen GPP-OK

In de volgende gevallen komt een GPP-OK te vervallen:

1. Wanneer zich een wijziging voordoet in één van de omstandigheden die relevant waren voor het verlenen van de ontheffing:

  • bij verhuizing;

  • bij overlijden;

  • bij vervallen van de GPK;

  • wanneer men geen auto meer in bezit heeft;

  • bij het vervallen of intrekken van het rijbewijs;

  • indien niet (langer) wordt voldaan aan de voorwaarden gesteld bij of krachtens deze beleidsregel;

  • Indien blijkt dat bij de aanvraag van een ontheffing onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt.

 

2. Indien blijkt dat bij de aanvraag van een ontheffing onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt

 

Het beëindigen van de GPP-OK is een verantwoordelijkheid van het team Buiten. De melding van een mutatie komt via het Wmo-loket binnen en wordt doorgegeven aan het team Buiten.

 

2.3.5 Kosten GPP-OK

De kosten voor de aanvraag van een GPP-OK komen conform de legesverordening ten laste van de aanvrager. De kosten voor de aanleg dan wel de inrichting van een parkeervoorziening op eigen terrein en van een GPP-OK komen ten laste van de aanvrager aan wie een GPP-OK wordt toegewezen. De kosten voor de realisering van een GPP-OK op een aanwezige parkeerplaats in de openbare ruimte bedragen inclusief de ambtelijke begeleiding € 510,--. De kosten voor een GPP-OK betreffende een nieuw aan te leggen parkeerplaats in de openbare ruimte die ten koste gaat van andere verkeersinfrastructuur en/of openbare groenvoorziening worden op basis van werkelijke gemaakte kosten bij de aanvrager in rekening gebracht. Voor wijzigingen van een GPP aangaande het wijzigen van de kenteken van het motorvoertuig kan worden volstaan met een administratieve melding aan de gemeente en het zelf wijzigen (stickeren) van het kenteken op het verkeersbord. Aan het zelf-stickeren zijn kwaliteitseisen verbonden.

 

3. Bepalingen, citeertitel, inwerkingtreding, overgangsbepaling

 

De regels omtrent geldigheid, beperking, verlies van geldigheid en ongeldig verklaring worden van overeenkomstige toepassing geacht op de GPP-OK.

 

De beleidsregel wordt aangehaald als “Beleidsregel gehandicaptenparkeerplaats (GPP)” d.d. 7 juli 2020.

 

De beleidsregel treedt inwerking op de eerste dag na bekendmaking.

 

Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze beleidsregel een aanvraag voor een GPP is ingediend en voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze beleidsregel niet op de aanvraag is beslist, wordt

 

  • op aanvragen die zijn ingediend vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze beleidsregel beslist met toepassing van de Beleidsregel Gehandicaptenparkeerplaats van 30 januari 2018 (GPP 30 januari 2018).

  • Op bezwaarschriften gericht tegen een beschikking op een aanvraag genomen voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze beleidsregel beslist met toepassing van de Beleidsregel Gehandicaptenparkeerplaats van 30 januari 2018 (GPP 30 januari 2018).

 

 

 

 

 

Maarssen, 7 juli 2020

Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht

gemeentesecretaris burgemeester

drs. F.J. Halsema drs. A.J.H.T.H. Reinders

Naar boven