Voorontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Beuningen’

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen maken het volgende bekend.

Het voorontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Beuningen’  ligt van 5 juni 2020 tot en met 16 juli 2020 voor iedereen ter inzage.

 

Plannen zijn in voorbereiding om rondom Knooppunt Ewijk een windpark van maximaal 5 windturbines aan te leggen. Door de beoogde omvang van het windpark moet voor het vaststellen van het bestemmingsplan een m.e.r.-procedure worden doorlopen. De uitkomst hiervan, het milieueffectrapport (MER), wordt in een later stadium ook gebruikt voor de aanvraag van de benodigde vergunningen.

 

De voorlopige uitkomsten van de milieueffectrapportage (concept) leveren een zoekgebied op waarbinnen een lijnopstelling met maximaal 5 windturbines mogelijk is ten zuiden van de Maas en Waalweg (N322) en de A73 rondom knooppunt Ewijk. Een nadere bepaling van de hoogten, aantallen en exacte locaties moet nog plaatsvinden en nog nader worden onderzocht.

 

Omdat het huidige bestemmingsplan de aanleg van een windpark niet mogelijk maakt, is het nodig dat de gemeente een nieuw bestemmingsplan vaststelt. Het ter inzage leggen van een voorontwerpbestemmingsplan vormt de eerste stap in die procedure.

Behalve de formele stukken van het bestemmingsplan (verbeelding, regels en toelichting) zijn ook diverse achterliggende onderzoekrapportages in te zien. Naast het concept-milieueffectrapport (concept MER) gaat het onder meer om: een akoestisch onderzoek, een slagschaduwonderzoek en een onderzoek naar de externe veiligheid.

 

Inzage en inspraakreacties:

Het voorontwerpbestemmingsplan is raadpleegbaar gemaakt en beschikbaar gesteld op de volgende wijze:

  • 1.

    Het plan is op werkdagen in te zien op afspraak (tel. 14 024), op het gemeentehuis.

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0209.BPWindpkBeuningen-vo01 

  • 1.

    De bronbestanden vindt u hier.

https://digitaleplannen.nl/0209/402B4B49-3859-4246-AB20-695C1BDD2E44

 

In de genoemde periode kunt u naar keuze schriftelijk of mondeling uw reactie over het plan naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Beuningen, Postbus 14, 6640 AA Beuningen. In de inspraakreactie geeft u duidelijk aan op welke onderdelen van het voorontwerpbestemmingsplan deze betrekking heeft. Voor het naar voren brengen van een mondelinge inspraakreactie maakt u een afspraak via telefoonnummer 14 024. Van de mondelinge zienswijzen wordt een verslag gemaakt.

 

Informatieavond

In de loop van de inzageperiode organiseren wij een informatieavond. In verband met de Corona-maatregelen wordt nog gezocht naar een geschikte invulling van een dergelijke avond. Meer informatie volgt op een later moment.

 

Vervolgprocedure

Na het verwerken van de eventuele inspraakreacties en afronding van alle onderzoeken wordt een ontwerpbestemmingsplan zes weken ter inzage gelegd. Dan bestaat de mogelijkheid tijdens deze periode schriftelijk of mondeling zienswijzen omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar te maken. Gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan zal te zijner tijd ook de ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage worden gelegd. Ook ten aanzien van de ontwerp-omgevingsvergunning kunt u dan een zienswijze naar voren brengen. Na behandeling van de eventuele zienswijzen stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast, waarna beroepsmogelijkheden openstaan bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State tegen de vaststelling.

 

Naar boven