Beleidsregels betreffende automatische betaling van de aanslagen gemeente Het Hogeland 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Het Hogeland;

Gelet op artikel 250, lid 1 van de Gemeentewet en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Besluit vast te stellen Beleidsregels betreffende automatische betaling van de aanslagen

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1.

    Belastingschuld: Het bedrag aan gemeentelijke belastingen dat op het aanslagbiljet staat vermeld en daadwerkelijk moet worden betaald;

  • 2.

    Belastingjaar: Periode van 1 januari tot en met 31 december waarover de gemeentelijke belastingen geheven worden;

  • 3.

    De incassant: De gemeente Het Hogeland.

  • 4.

    Belastingplichtige: Natuurlijk- en rechtspersoon.

Artikel 2 Doel van de automatische incasso

De automatische incasso heeft tot doel om de belastingplichtige in de gelegenheid te stellen om op een eenvoudige en gespreide wijze aan de betalingsverplichting te kunnen voldoen.

Artikel 3 Termijnen

  • 1.

    Zolang de verschuldigde bedragen door middel van automatische incasso van de betaalrekening van de belastingschuldige kunnen worden afgeschreven, dat de aanslagen moeten worden betaald in zoveel gelijke termijnen als er in het kalenderjaar waarop zij betrekking hebben na de maand van dagtekening van het aanslagbiljet nog volle maanden overblijven, met dien verstande dat het aantal termijnen ten hoogste negen bedraagt. De eerste termijn vervalt een maand na de dagtekening van het aanslagbiljet en elk van de volgende termijnen telkens een maand later.

  • 2.

    Wanneer pas na oplegging van de aanslag een machtiging voor automatische incasso afgegeven wordt, zal het termijnbedrag bepaald worden zoals genoemd in lid 1, onder aftrek van de reeds verstreken termijnen.

  • 3.

    Indien er tijdens de incassoperiode een vermindering op de belastingaanslag wordt verleend, wordt het bedrag van de vermindering in mindering gebracht op de resterende termijnen.

Artikel 4 Gemeentelijke belastingen

In de automatische incasso zijn de volgende belastingen opgenomen:

  • 1.

    Onroerende-zaakbelastingen;

  • 2.

    Roerende-zaakbelastingen;

  • 3.

    Afvalstoffenheffing (inclusief diftar);

  • 4.

    Afvalstoffenheffing extra container;

  • 5.

    Rioolheffing;

  • 6.

    Lijkbezorgingsrechten;

  • 7.

    Forensenbelasting.

Artikel 5 Deelname aan de automatische incasso

  • 1.

    Deelname aan de automatische incasso in 9 termijnen is mogelijk door of ten behoeve van belastingplichtigen indien het totaalbedrag van een aanslagbiljet niet meer is dan € 15.000,00 en niet minder is dan € 120,00.

  • 2.

    Deelname aan de automatische incasso in 3 termijnen is mogelijk door of ten behoeve van belastingplichtigen indien het totaalbedrag van een aanslagbiljet meer is dan € 15.000,00 of minder is dan € 120,00.

  • 3.

    De incassant kan de deelname weigeren indien er omstandigheden worden geconstateerd of vermoed die het regelmatig verloop van de betalingen belemmeren of zouden kunnen belemmeren.

  • 4.

    Indien het totaalbedrag van een aanslagbiljet € 25,00 of minder is, wordt het bedrag in één keer geïncasseerd.

  • 5.

    Voor de voormalige gemeente De Marne geldt dat de Diftarnota in één termijn wordt geïncasseerd.

Artikel 6 Aanmelding

  • 1.

    Aanmelding voor automatische incasso vindt plaats door de groene machtigingskaart in te leveren bij / te versturen naar het Team Financiële administratie – belastingen van de gemeente Het Hogeland.

  • 2.

    De machtiging tot automatische incasso wordt zonder tegenbericht ieder jaar stilzwijgend verlengd.

Artikel 7 Tijdstip van afschrijving

De incassant zal het termijnbedrag automatisch afschrijven op of omstreeks de laatste dag van iedere maand.

Artikel 8 Mededeling belastingplichtige

De belastingplichtige wordt bij de oplegging van het aanslagbiljet mededeling gedaan dat het totaalbedrag in termijnen automatisch van zijn rekening wordt afgeschreven.

Artikel 9 Ontbindende voorwaarden

De automatische incasso wordt beëindigd:

  • 1.

    Indien de automatische incasso gedurende twee opeenvolgende maanden niet slaagt, tenzij het gestorneerde termijnbedrag is betaald;

  • 2.

    Indien de belastingplichtige surseance van betaling heeft aangevraagd, in staat van faillissement is gesteld, naar het buitenland vertrekt of dreigt te vertrekken, of indien er anderszins omstandigheden worden geconstateerd die een regelmatig verloop van de incasso zouden kunnen belemmeren;

  • 3.

    In de gevallen 1 en 2 dient het totaal nog verschuldigde bedrag binnen 3 maanden na de dagtekening van het aanslagbiljet te worden voldaan, dan wel onmiddellijk, indien deze datum is verstreken.

Artikel 10 Overlijden

Bij overlijden van de belastingplichtige wordt de automatische incasso niet beëindigd.

Artikel 11 Echtscheiding of beëindiging samenleving(sovereenkomst) / partnerschap

  • 1.

    Echtscheiding of beëindiging van de samenleving(sovereenkomst) /partnerschap van de belastingplichtige beëindigt de automatische incasso niet;

  • 2.

    Indien als gevolg van de echtscheiding of beëindiging van de samenleving(sovereenkomst)/partnerschap niet meer kan worden geïncasseerd op het bestaande rekeningnummer dan dient de belastingplichtige zo spoedig mogelijk een rekeningnummer door te geven waarop de automatische incasso kan plaatsvinden.

Artikel 12 Verhuizing

  • 1.

    Verhuizing van de belastingplichtige binnen de gemeente Het Hogeland beëindigt de automatische incasso niet;

  • 2.

    Bij verhuizing naar een andere gemeente dient de belastingplichtige het nog verschuldigde bedrag binnen 3 maanden na de dagtekening van het aanslagbiljet te voldoen, dan wel onmiddellijk, indien deze datum is verstreken.

  • 3.

    Bij verhuizing naar een andere gemeente dient de belastingplichtige aan het einde van het belastingjaar de incasso voor het nieuwe belastingjaar zelf te beëindigen.

Artikel 13 Uitstel van betaling bij een bezwaarschrift

Indien tijdens de periode van automatische incasso een bezwaarschrift wordt ingediend wordt de automatische incasso niet stopgezet. Mocht blijken dat belastingplichtige in aanmerking komt voor vermindering of ontheffing dan wordt dit verrekend met de nog resterende termijnen.

Artikel 14 Kwijtschelding

Indien tijdens de periode van automatische incasso kwijtschelding wordt aangevraagd wordt de automatische incasso niet stopgezet. Mocht blijken dat belastingplichtige in aanmerking komt voor kwijtschelding dan wordt het reeds ontvangen bedrag teruggestort.

Artikel 15 Wijziging bank/giro-incasso

Wijzigingen betreffende het rekeningnummer dienen terstond te worden gemeld aan het Team Financiële administratie - Belastingen. Het nieuwe rekeningnummer dient middels een nieuwe machtigingskaart doorgegeven te worden.

Artikel 16 Terugstorting

Indien de belastingplichtige het niet eens is met een afgeschreven termijn, kan opdracht tot terugstorting worden gegeven aan de bankinstelling binnen 56 dagen na afschrijving.

Artikel 17 Beëindiging van de incasso-overeenkomst

Automatische incasso kan door de belastingplichtige te allen tijde worden opgeheven door het inzenden van de rode kaart. In dit geval dient het totaal nog verschuldigde bedrag binnen 3 maanden na de dagtekening van het aanslagbiljet te worden voldaan, dan wel onmiddellijk, indien deze datum is verstreken.

Artikel 18 Slotbepaling

  • 1.

    Deze beleidsregels treden met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2019.

  • 2.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels betreffende automatische betaling van de aanslagen gemeente Het Hogeland 2019”.

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Het Hogeland op 5 maart 2019

H.J. Bolding, burgemeester

P.P.M. van Vilsteren, secretaris

Naar boven