Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 12 – 2019

Van Casteren naar Caasteren

 

Het is nie de bedoeling om de naam Casteren

In dit gedicht te gaan verbasteren

Mer hier in Caasteren klinkt da heel normaal

Dus vanaf nu in ’t Caasters vur allemaal

 

Over Caasteren valt veul te zeggen

We gaan proberen ’t allemaal uit te leggen

Vruuger was Caasteren nogal beroemd

Veelvuldig op tv en in de krant vernoemd

 

Het was zoals de verhalen luiden

Iets met een dokter en veul kruiden

Mer zoals ik nu heb vernomen

Is de rust weer terug gekomen

 

Het is ontegenzeggelijk Den Aord

Die hier in ’t dorp de cultuur bewaord

Hier gebruiken ze ginne telefoon of tablets

Mer nog het gezellige Brabantse geklets

 

Wa men hier het mist is opgevallen

Ze zen zo actief bezig met z’n allen

Een echt Caasterse wil ‘n nieuwe meulen maken

Als ze tenminste aan het geld raken

 

De Meulen zou mee water en op wind gaan draaien

De Beerze zurgt vur water, ’t moet dan wel eens waaien

Op enkele dingen moet ik nog wel wijzen

Net als bijna overal, zen ze hier ook aan ’t vergrijzen

 

Ook vragen de mensen hier, doe eindelijk is iets meer

Aan ‘t hinderlijke sluipverkeer

Over de ontvangst was ik wel zo goed content

Men advies aan Caasteren, blijf zo als ge bent.

 

Jullie dorpsdichter, Jan van Limpt

 

Pilot asbestinzameling in Netersel

 

De landelijke overheid stelt de eis dat uiterlijk in 2024 al het asbesthoudend materiaal dat aan de buitenlucht is blootgesteld moet zijn verwijderd. De gemeente Bladel streeft ernaar dit voor 2024 te bereiken. Het asbesthoudend materiaal begint te verweren. De levensduur zit erop, waardoor er asbestvezels vrijkomen in de lucht. Deze asbestvezels kunnen longkanker veroorzaken.

 

Daarnaast keren verzekeringsmaatschappijen steeds vaker niet of maar gedeeltelijk uit bij brand als er asbest is vrijgekomen. Dit vanwege de hoge kosten voor het opruimen van het asbest in de omgeving. De eigenaar van het gebouw draait op voor de kosten. Met andere woorden, als u nog een schuurtje heeft met asbesthoudende golfplaten, dan bent u waarschijnlijk niet meer voldoende verzekerd bij brand.

Dat zijn dus twee hele goede redenen om ervoor te zorgen dat asbesthoudend materiaal zo snel mogelijk wordt verwijderd.

 

Pilotactie

De gemeente Bladel wil een handje helpen bij de sanering van asbest. Eén van de acties die zij daarom organiseert is het houden van een pilotproject in Netersel waar de inzameling van asbest wordt gestimuleerd. De gemeente informeert deelnemers over hoe asbest gesaneerd dient te worden, stelt gratis beschermende kleding en inpakmateriaal beschikbaar en organiseert een inzameldag waarbij op een centrale locatie in het dorp asbest ingeleverd kan worden.

 

Interesse?

De inzameling is bedoeld voor bewoners van Netersel, voor een maximum oppervlakte van 35 m2 per kadastraal perceel. Voor een grotere oppervlakte is verwijdering door een erkend saneringsbedrijf verplicht en daarom komen de grotere oppervlaktes nu niet in aanmerking. Op maandag 15 april om 20.00 uur wordt een informatieavond voor deze pilot gehouden in de Poel. De inzameldag wordt gehouden op 15 juni.

 

Binnenkort worden bewoners aangeschreven die - op basis van een inventarisatie - mogelijk in bezit zijn van een asbest-verdacht dak. Bewoners van Netersel die geen brief ontvangen, maar wel (vermoeden) in het bezit (te) zijn van een asbest dak, kunnen ook deelnemen. Wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u zich alvast aanmelden via kcc@bladel.nl onder vermelding van Pilot asbestinzameling Netersel.

 

Bij een succesvolle uitkomst wordt de pilot mogelijk uitgebreid naar andere kernen van de gemeente Bladel. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (www.odzob.nl/expertises/asbest) en GGD (www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/asbest-en-gezondheid/).

 

Nieuwe manieren van wonen

 

De gemeente Bladel is door uitdagingen zoals de toenemende vergrijzing, kleiner wordende gezinnen en het groeiende aantal alleenstaande volwassenen met of zonder kinderen, andere manieren van wonen aan het verkennen. Een mogelijke alternatieve vorm is cohousing of gemeenschappelijk wonen. In België noemen ze dit ‘samenhuizen’ (www.samenhuizen.be). Dit is een overkoepelende term voor met elkaar wonen in meer of mindere mate van gemeenschappelijkheid, in een grote of kleine groep, met verschillende leeftijden. Hierbij woon je weliswaar helemaal zelfstandig, maar kun je wel samen met je buren gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een ruimte voor feestjes, een gemeenschappelijke tuin of een gezamenlijke eetruimte. Dit biedt dan ook mogelijkheden om iets te doen aan eenzaamheid en om langer thuis te blijven wonen. Bij samenhuizen kan het gaan om huren of kopen, maar ook andere vormen zoals erfpacht zijn mogelijk.

 

De gemeente Bladel heeft op 27 februari 2019 in samenwerking met de Belgische organisatie Samenhuizen een informatieavond georganiseerd over cohousing. De avond diende als een eerste verkenning naar de interesse voor een dergelijke woonvorm in de gemeente Bladel. Er is dan ook nog geen concrete locatie of bouwvorm voor een samenhuizen-project. Het betrof een avond voor genodigden. Aanwezig waren onder andere makelaars, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van verschillende CPO-initiatieven. Ook waren er vertegenwoordigers van de Stichting Cluster Senioren Bladel, de KBO, de ondernemersvereniging en Buurtzorg Bladel.

 

Tijdens de avond is een algemene inleiding gegeven over de verschillende soorten woongemeenschappen met hun voor- en nadelen. Hierbij ging het onder meer over de praktische, sociale, maatschappelijke en ecologische meerwaarde die Samenhuizen kan bieden. Na het informatieve gedeelte is de aanwezigen gevraagd naar hun ideeën over nieuwe vormen van wonen. De conclusie die op basis van deze avond is getrokken, is dat er momenteel weinig interesse is voor het ontwikkelen van een woonvorm als samenhuizen in de gemeente Bladel. De gemeente Bladel staat echter altijd nog open voor dergelijke initiatieven.

 

Boomfeestdag 2019

 

Op woensdag 13 maart hebben ruim 260 basisschoolleerlingen bomen geplant op diverse plantlocaties in de gemeente Bladel. Zo hebben de leerlingen van de in Bladel gevestigde basisscholen bomen geplant aan de Burgemeester van Woenseldreef in Hapert. Vorig jaar zijn er door een grote groep leerlingen ook al bomen geplant op deze locatie, maar door de droge zomer van afgelopen jaar hebben deze bomen het helaas niet gered. Daarom is er op deze locatie opnieuw geplant. De St. Jansschool, basisschool de Vest, de Lambertusschool en het Palet hebben bomen geplant op een tweetal plantpercelen in Hoogeloon.

De boomsoorten die dit jaar door de deelnemers zijn geplant, zijn onder andere de eik, linde en hazelaar. De organisatie van de boomfeestdag was, evenals voorgaande jaren, in de vertrouwde handen van Bosgroep Zuid Nederland.

 

Wegafsluiting Helleneind 25 t/m 29 maart

 

Voor het aanleggen van een nieuw regenwaterriool wordt de kruising Helleneind/Vogelwikke afgesloten van maandag 25 t/m vrijdag 29 maart. De werkzaamheden betreffen riolerings- en bestratingswerkzaamheden en worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Reyrink uit Esbeek.

 

Ter plaatse wordt er een omleiding ingesteld. De bushaltes aan het Helleneind en Europalaan worden tijdelijk buiten gebruik gesteld. Er wordt wel een tijdelijke bushalte voorzien op de Gozelinusbocht ter hoogte van de Kamille.

 

Inschrijftermijn gratis weerbaarheidsaanbod vrijwilligers verlengd

 

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen het verenigingsleven. De werkzaamheden als trainer, leider of coach van jeugd zijn uitdagend. Hoe houd je bijvoorbeeld op een goede manier de leiding over de groep en zorg je ervoor dat iedereen zich prettig voelt binnen jouw team? Hoe ga je om met respectloos gedrag of met onderlinge rivaliteit? Met de gratis training “weerbaarheid & de (sport)vereniging” wil de gemeente Bladel vrijwilligers hierbij ondersteunen.

 

Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid is het vermogen om zelfredzaam, aangepast gedrag te vertonen en om met een stressvolle situatie om te gaan. Het verwijst naar onze assertiviteit (voor jezelf opkomen), maar impliceert ook dat iemand aandacht heeft voor en zich kan inleven in de gevoelens van een ander. Weerbaarheid speelt op verschillende manieren een rol binnen een vereniging. Denk daarbij aan de steeds groter wordende rol en invloed van sociale media, de mondigheid van ouders en kinderen, en de rivaliteit die kan spelen tussen verenigingen, spelers, staf en toeschouwers op en rond het veld. Weerbaarheid is te ontwikkelen door middel van een training.

 

Waarde van de training

De training vergroot het inzicht in het eigen handelen en het handelen van de ander. De training is gebaseerd op "Rots & Water", een methode die ook in het onderwijs in onze gemeente wordt toegepast. De focus wordt gelegd op wat binnen de vereniging van belang is op het gebied van weerbaarheid en communicatie: (zelf)vertrouwen, zelfbeheersing, durven vragen, nee zeggen, grenzen stellen, voor jezelf opkomen, opkomen vooranderen, anderen aanspreken op hun gedrag en respect voor jezelf en anderen kunnen tonen. De training is daarmee uitermate geschikt om vrijwilligers te helpen bij hun rol als leider/trainer/coach op het vlak van weerbaarheid.

 

Praktische informatie

Een training bestaat uit ongeveer 10 deelnemers van één of meerdere verenigingen. De training bestaat uit acht uur, in principe verdeeld over 4 bijeenkomsten van 2 uur. Voor inhoudelijke vragen over de training kunt u contact opnemen met Ruben Keulers op nummer 06-48810508 of info@themovementcompany.nl

 

Aanmelden?

Vrijwilligers van verenigingen die werken met jeugd kunnen zich tot 1 april aanmelden via t.waale@bladel.nl onder vermelding van naam, contactgegevens en rol binnen de vereniging. Daarbij kan eventueel een voorkeur voor dagen/tijdstip aangegeven worden.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

 

Werk: Verbetermaatregelen riolering bedrijventerrein De Sleutel Bladel

Periode: t/m week 12

Uitvoering: aannemersbedrijf Reyrink B.V.

 

Werk: Rioleringswerkzaamheden Berschotten Bladel

Periode: t/m week 12

Uitvoering: aannemersbedrijf Reyrink B.V.

 

Werk: Aanleg blauwe ader kruising Helleneind / Vogelwikke Bladel

Ter plaatse wordt er een omleidingsroute ingesteld.

Periode: t/m week 13

Uitvoering: aannemersbedrijf Reyrink B.V.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-361636.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van Brabant Water

 

Werk: Vernieuwen waterleiding Koolbogt , Boskant, Smidseind, Sportparkstraat, Marktstraat, Bongerd, De Korte Vore, Markt, Europalaan, Kruispad, Schutsboom, Spieveld, Heeleind, Ericastraat, Gagelstraat, Klokkebeienstraat, Victor de Bucklaan, Prof. Dr. J E de Quaystraat, Molenstraat, Molenakkers, Charel Baelemanshofke, Sniederslaan, Bergmolen en Bleijenhoek.

Periode: t/m week 14

Uitvoering: Hurkmans B.V.

 

Naar boven