Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 42 - 2019

 

Veilig fietsen: blijf uit de dode hoek!

Weet u waar u veilig fietst in de buurt van een bus of vrachtwagen? Vermijd de dode hoek! Daar kan de chauffeur u namelijk niet zien.

Onthoud altijd: als u de chauffeur kunt zien, dan ziet hij of zij u ook. Rechts achter de bus of vrachtwagen, op een afstand van minstens 3 meter, kan de chauffeur zien. Ga er nooit naast fietsen, want dan ziet de chauffeur u niet.

 

Dieren niet meer voeren bij ‘t Dierenwaaike

In het burgemeester Wouterspark in Hapert ligt een prachtige dierenweide waar (groot)ouders met kinderen heel veel plezier aan beleven. De verzorging en het voeren van de dieren maar ook het onderhoud van ’t Dierenwaaike wordt met veel enthousiasme uitgevoerd door vrijwilligers.

Het voeren van de dieren door burgers wordt met de beste bedoelingen gedaan, maar lang niet alles wat er in gegooid wordt, wordt door de dieren gegeten. Zo is er kort geleden een grote hoeveelheid deegresten ingegooid. Maar ook resten van citrusvruchten en brood zijn hier een voorbeeld van. Dit kan gevaar opleveren voor de gezondheid van de dieren.

De gemeente begrijpt goed dat het leuk is voor de kleine kinderen om de dieren te voeren, maar om de gezondheid van de dieren te waarborgen, mogen de dieren niet meer gevoerd worden.

 

Griezelen met Zwarte Kaat

Eind oktober wordt er flink gegriezeld in Bladel. Bladel Centrum staat dan in het teken van Halloween en Zwarte Kaat.

Vrijdag 25 oktober is er een ‘Zwarte Kaat Tocht’. Vanaf 19.00 uur is de plattegrond van de wandeling met de Horror Rebus gratis af te halen op het pleintje voor het Gindrahuis in de Sniederslaan. Er zijn prijzen te winnen voor de engst verklede deelnemers en voor degenen met de juiste oplossing van de Horror Rebus.

Op zaterdag 26 oktober is er een avondwandeling in de bossen tijdens de Nacht van de Nacht. Dit jaar is een speciale Zwarte Kaat editie, in samenwerking met Staatsbosbeheer, Landgoed Ten Vorsel, Heemkundekring Pladella Villa en Stichting Centrummanagement Bladel. De wandeling start om 19.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Aanmelden kan door vóór 24 oktober te mailen naar kcc@bladel.nl waarna u de geheime startlocatie ontvangt. Ben er snel bij want er is maar mogelijkheid voor een beperkt aantal deelnemers! De tocht is geschikt voor kinderen (deelname onder 13 jaar onder begeleiding van een volwassene). De route is niet geschikt voor rollende hulpmiddelen (kinderwagens, rollators etc.). Deelname is gratis.

Zondag 27 oktober zijn alle winkels geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Op donderdag 31 oktober is er bij de Heemkunde Kring Pladella Villa een spannende Halloween tentoonstelling over Zwarte Kaat. U bent van harte welkom van 13.00 tot 21.00 uur in de Heemkamer, Bleijenhoek 57 in Bladel.

 

#Kempenbranie; IJslandse aanpak in de Kempen

Heeft u de branie om nee te zeggen?

Voor jongeren kan het lastig zijn om nee te zeggen tegen drank en andere verdovende middelen. Daar is lef voor nodig. Ook als ouder heeft u lef nodig om hierover goede afspraken te maken met uw kind. In de Kempen wordt dat ‘branie’ genoemd.

Onder de naam #Kempenbranie werken de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden samen aan een nieuwe aanpak om alcohol- en drugsproblemen bij jongeren te voorkomen. Daarbij ligt de nadruk op het veranderen van de omgeving waarin de jeugd opgroeit en op een positief jeugdbeleid. Deze aanpak komt uit IJsland.

Twintig jaar geleden waren IJslandse jongeren de grootste verbruikers van heel Europa op het gebied van alcohol, sigaretten en drugs. De aanpak was enorm succesvol. IJslandse jongeren gebruiken anno 2019 het minst aan drank en andere verdovende middelen van alle jongeren in Europa. Daarbij is ook pestgedrag op IJslandse scholen afgenomen, zijn diefstalcijfers omlaag gegaan en zijn deelname aan sport en (vrijwilligers)werk flink gestegen onder jongeren.

Kijk dan op www.kempenbranie.nl onder ‘onderzoek’ om alle resultaten in één keer te zien.

 

Inloopbijeenkomst Groene Long

Op woensdag 30 oktober is er van 16.00 tot 19.00 uur een inloopmogelijkheid in Den Herd in Bladel voor degenen die graag op de hoogte willen blijven van het participatieproject ‘Groene Long’. Dit is de eerste inloopbijeenkomst, gedurende het project zullen deze regelmatig georganiseerd worden. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectgroep via groenelong@bladel.nl of 0497-361636.

 

GGD start met regionale vaccinatiecampagne

Vanaf 21 oktober start de GGD Brabant-Zuidoost weer met de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Zij vaccineren gedurende twee weken op elf goed bereikbare plaatsen in de hele regio.

Welke vaccinaties?

BMR/DTP, HPV

Kinderen die dit jaar 9 worden, krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) en tegen difterie, tetanus en polio (DTP).

Meisjes die dit jaar 13 worden, krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccinatie).

Inhaal Meningokokken ACWY

Jongeren, geboren tussen 2001 en 2005, die in het najaar 2018 en/of voorjaar 2019 de meningokokken ACWY-vaccinatie hebben gemist, kunnen alsnog hun prik halen. Zij krijgen hiervoor een herinneringsuitnodiging.

Extra aanbod HPV-vaccinatie

Dit najaar is er landelijk een inhaalmogelijkheid voor meisjes, geboren in 2002 en 2003, die nog niet tegen HPV gevaccineerd zijn. Zij krijgen van het RIVM hiervoor een uitnodiging. Deze meisjes moeten daarna nog twee keer terugkomen voor de tweede en derde HPV-vaccinatie. Pas na de derde vaccinatie zijn zij voldoende beschermd.

Data en locaties

De GGD vaccineert van 21 oktober t/m 4 november. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stuurt ongeveer twee weken voor de vaccinatiedatum een brief met oproepkaart. In de brief staan datum, tijd en plaats van de inenting genoemd. Kunt u niet op de aangegeven datum? Of heeft u koorts op de dagen van inenting (38,5 of meer)? Dan kunt u naar één van de andere prikdagen komen. U hoeft dit niet door te geven, maar houd er wel rekening mee dat u wat langer moet wachten. Bij verhindering stuurt het RIVM na een jaar automatisch een tweede oproep. Alle informatie over de vaccinaties, en de priklocaties en -priktijden vindt u op de website www.ggdbzo.nl.

 

Vrijwilligersmarkt voor de Kempen

Op vrijdag 25 oktober aanstaande wordt voor de derde keer ‘Dé Vrijwilligersmarkt voor de Kempen’ georganiseerd in de Muzenval te Eersel. In samenwerking met de gemeente Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden wordt voor alle vrijwilligersorganisaties uit de Kempen de mogelijkheid geboden zich te presenteren, te netwerken en kennis te maken met inwoners die belangstelling hebben in vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers kunnen zich van 16.00 tot 19.00 uur informeren bij meer dan 35 stands over vrijwilligerswerk om zo beter een keuze te kunnen maken wat betreft de invulling van hun eigen vrije tijd. Wie weet wat voor mooie samenwerking hieruit volgt. Vrijwilligersorganisaties die willen deelnemen kunnen zich aanmelden via info@eerselvoorelkaar.nl.

Bent u op zoek naar leuk vrijwilligerswerk, een maatschappelijke stage of een maatschappelijk verantwoord teamuitje of familiedag? Wilt u iets gaan doen voor een ander én voor uzelf? Eenmalig of regelmatig? Bezoek dan deze unieke vrijwilligersmarkt voor de Kempen en laat u inspireren. Maak kennis met de uiteenlopende vrijwilligersorganisaties uit de vier Kempengemeenten.

Vanuit de gemeente Bladel zal ook het VrijwilligersBureau Bladel aanwezig zijn. Hun inloopspreekuur is elke woensdag en vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.vrijwilligersbureaubladel.nl.

Vrijwilligers en vrijwilligersorganisatie kunnen voor vragen over diverse onderwerpen ook contact opnemen met de vrijwilligersondersteuner van de gemeente Bladel: Marjo Leijten via m.leijten@bladel.nl of 06-199170067.

 

Blijf uit de rook!

Het is altijd spannend als er ergens brand is. Wellicht bent u geneigd om te gaan kijken. Grote kans dat u dan in de rook staat, maar rook is altijd ongezond. Met de campagne ‘Blijf uit de rook’ wil de brandweer u en andere inwoners attenderen op de gevaren van rook. De campagne start in de Brabant Veilig Week op 7 oktober.

Waarom deze campagne?

De ervaring leert dat bij een brand omwonenden, voorbijgangers en andere inwoners meestal niet bekend zijn met de gevaren van rook en vaak anders handelen dan gewenst. Met name in het eerste uur van een incident wordt gezien dat mensen als toeschouwer naar de plaats van het incident komen. Hierbij bestaat natuurlijk de kans dat zij in de rook staan.

Doel

De ‘Blijf uit de rook’-campagne heeft daarom als doel inwoners bewust maken van de gevaren en schadelijkheid van rook. Want schone rook bestaat niet. Ook bij woningbranden of branden in de natuur komen stoffen vrij die ongezond zijn.

Advies bij brand: Blijf altijd uit de rook

Daarom is het advies en de boodschap van de campagne: Blijf altijd uit de rook! Is er brand? Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en doe (indien mogelijk) de ventilatie uit.

Meer weten?

Kijk op www.blijfuitderook.nl.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Onderhoud bestrating Zwartakkers in Bladel

Periode: week 40 t/m week 48

Uitvoering: Wegenbouw Steevens B.V.

 

Werk: Aanleggen weg en persriool De Steenakkers en Dalweg in Hapert

Periode: week 34 t/m week 52

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van Beers

 

Werk: Herinrichting Ganzestraat en Nieuwstraat in Hapert

Periode: week 20-2019 t/m week 12-2020

Uitvoering: Aannemingsbedrijf van der Zanden

 

Naar boven