Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Subsidieregeling Sociale Basis in verband met een tijdige werking, het tussentijds wijzigen van een langlopende/meerjarige subsidie en enkele technische wijzigingen (Eerste wijzigingsbesluit Subsidieregeling Sociale Basis)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 160, eerste lid, van de Gemeentewet en artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013,

 

besluit:

Artikel I

De Subsidieregeling Sociale Basis wordt als volgt gewijzigd:

 

  • a.

    Artikel 1.6, eerste lid, komt te luiden:

    • 1.

      Aanvragen om éénmalige subsidie kunnen vanaf 1 november voor het jaar waarop ze betrekking hebben worden ingediend en worden behandeld in volgorde van binnenkomst.

 

  • b.

    Artikel 3.1, eerste lid, komt te luiden:

    • 1.

      Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2019 en werkt terug tot en met 1 september 2019.

 

  • c.

    In artikel 3.1 wordt onder vernummering van de leden 2 en 3 tot 3 en 4 een lid ingevoegd, luidende:

    • 2.

      Deze regeling vervalt met ingang van 1 januari 2024.

 

  • d.

    Artikel 3.2, derde lid, komt te luiden:

    • 3.

      Een langlopende/meerjarige subsidie verleend op grond van de Subsidieregeling basisvoorzieningen in de stadsdelen 2017, kan tussentijds gewijzigd worden, en wordt aan het einde van de langlopende/meerjarige periode vastgesteld, volgens de bepalingen van die regeling.

 

  • e.

    De toelichting op artikel 1.6, eerste lid, komt te luiden:

  • 1e lid:

  • Aanvragen om éénmalige subsidie worden behandeld in volgorde van binnenkomst: éénmalige aanvragen worden vanaf 1 november voorafgaand aan het kalenderjaar waarin activiteiten worden uitgevoerd ingediend en op volgorde van binnenkomst beoordeeld. In die beoordeling worden aanvragen niet vergeleken, maar individueel beoordeeld langs de criteria zoals in het derde lid beschreven.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel III

Dit besluit wordt aangehaald als: Eerste wijzigingsbesluit Subsidieregeling Sociale Basis.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 2 oktober 2019

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Algemeen deel

 

Er kan alleen subsidie worden aangevraagd en worden toegekend op een geldende regeling. Derhalve wordt de inwerkingtredingsdatum vervroegd van 1 januari 2020 naar 1 november 2019 en wordt bepaald dat de regeling terugwerkt tot en met 1 september 2019, zijnde de datum vanaf wanneer periodieke subsidie kon worden aangevraagd.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I, onderdeel a:

In de oorspronkelijke versie van de regeling is alleen in de toelichting opgenomen vanaf wanneer éénmalige subsidies kunnen worden aangevraagd, namelijk in het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Voor aanvragen die betrekking hebben op activiteiten die op 1 januari starten, betekent dit dat er geen afhandelingsruimte is ingebouwd. Voor afhandeling staat 8 weken. Door de datum voor het indienen van aanvragen aan te passen naar 1 november het jaar voorafgaand aan uitvoering, wordt de benodigde afhandelingsruimte ingebouwd. De datum voor het indienen wordt in de regeling zelf opgenomen zodat voor aanvragers ook zonder het lezen van de toelichting duidelijk is per wanneer ze een aanvraag kunnen doen.

 

Artikel I, onderdeel d:

In de oorspronkelijke versie van de regeling is alleen vaststelling van langlopende/meerjarig verleende subsidie, op basis van de regeling waarop ze zijn verleend, geregeld. Met deze aanpassing wordt geregeld dat dit ook geldt voor tussentijdse wijzigingen van deze subsidies.

Naar boven