Wijziging Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente 2015

De raad van de gemeente Enschede;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 mei 2019;

 

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel c, en derde lid en artikel 36b van de Participatiewet;

besluit :

 

  • I.

    vast te stellen de verordening tot wijziging van de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Enschede 2015

 

C.

Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 3. Toekenning en verstrekking individuele studietoeslag

  • 1.

    De individuele studietoeslag wordt verleend vanaf de eerste dag van de maand waarin de aanvraag is ingediend.

  • 2.

    De individuele studietoeslag wordt toegekend voor de (resterende) duur van het school- of studiejaar.

  • 3.

    School- of studiejaar is het tijdvak dat aanvangt op 1 augustus van enig kalenderjaar en eindigt op 31 juli daaropvolgend.

  • 4.

    Het recht op de individuele studietoeslag eindigt zodra betrokkene niet langer voldoet aan het bepaalde in artikel 36b, eerste lid, van de Participatiewet of als betrokkene naar een andere gemeente verhuist.

 

Artikel 5 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 5. Hoogte individuele studietoeslag

  • 1.

    De individuele studietoeslag bedraagt € 300,- per maand.

  • 2.

    Het bedrag, genoemd in het eerste lid, wordt jaarlijks geïndexeerd conform de ontwikkeling van de consumentenprijsindex voor huishoudens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek per 1 september van enig jaar. De bedragen worden naar boven afgerond op hele euro's.

 

Artikel 6 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 6. Betaling individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag wordt per maand uitbetaald.

 

  • II.

    Te bepalen dat de Toelichting op de verordening wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage.

 

  • III.

    Te bepalen dat het bepaalde onder I. en II. in werking treedt op de dag, volgende op die van haar bekendmaking en terug werkt tot 1 januari 2019.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 9 juli 2019.

De griffier, R.M. Jongedijk

De voorzitter, dr. G.O. van Veldhuizen

Artikelsgewijze toelichting verordening tot wijziging van de Verordening individuele studietoeslag Enschede 2015

 

Artikel 3. Toekenning en verstrekking individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag wordt toegekend met ingang van de eerste dag van de maand waarin de aanvraag is ingediend. De individuele studietoeslag wordt toegekend voor de (resterende) duur van het school- of studiejaar (een school- of studiejaar in Nederland loopt van 1 augustus van enig kalenderjaar en eindigt op 31 juli van het jaar daarop). Aan het einde van het schooljaar is bekend of de belanghebbende doorgaat met de opleiding of niet. Herbeoordeling vindt op dat moment plaats. Indien nog aan de voorwaarden voor toekenning wordt voldaan, wordt de studietoeslag automatisch verlengd voor het komende schooljaar.

Is sprake van gehuwden, die allebei afzonderlijk voldoen aan de voorwaarden voor een individuele studietoeslag, dan komen zij ieder in aanmerking voor een individuele studietoeslag.

Het recht op de individuele studietoeslag eindigt zodra betrokkene niet langer voldoet aan het bepaalde in artikel 36b, eerste lid, van de Participatiewet of als betrokkene naar een andere gemeente verhuist. In dat geval wordt een beschikking genomen waarbij het recht met ingang van die datum wordt ingetrokken.

 

Artikel 5. Hoogte individuele studietoeslag

Het bedrag, genoemd in het eerste lid, wordt jaarlijks per 1 september geïndexeerd conform de ontwikkelingen van de consumentenprijsindex voor huishoudens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (waarbij geldt 2015 als vertrekpunt). De bedragen worden naar boven afgerond op hele euro's. Deze bepaling voorkomt dat de verordening telkens opnieuw moet worden vastgesteld, enkel voor indexatie van de bedragen.

 

Naar boven