Overbruggingsuitkeringen

 

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de navolgende beleidsregels Overbruggingsuitkeringen onder intrekking van de richtlijn Overbruggingsuitkeringen

 

Uitgangspunt is dat er geen overbruggingsuitkeringen voor algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan worden verstrekt. De bijstandsnorm wordt geacht toereikend te zijn.

In het geval dat, ondanks het bovenstaande uitgangspunt, op grond van bijzondere omstandigheden toch een overbruggingsuitkering voor algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan wordt verstrekt, en voorschotten onvoldoende zijn, wordt de bijstand verstrekt als algemene bijstand om niet.

Over een periode waarover (aanvullend) recht op een uitkering bestaat, is dit recht ter hoogte van de bijstandsnorm die van toepassing is. Als er recht bestaat op (aanvullende) bijstand kan er financiële krapte ontstaan die kan leiden tot betalingsproblemen of bestedingsproblemen gedurende de periode dat betaling van de uitkering nog niet heeft plaatsgevonden. Voor het oplossen van deze problemen kan algemene bijstand in de vorm van een overbruggingsuitkering worden verleend.

 

Toekenningscriteria

Een overbruggingsuitkering kan onder andere worden verleend:

  • Indien iemand onverwacht in omstandigheden geraakt waarin hij op een minimumuitkering van de gemeente Almere aangewezen raakt (bijv. verlatingen);

  • Er moet sprake zijn van dreigend of acuut geldgebrek door het ontbreken van voldoende middelen op het moment van de aanvraag.

  • De betalingsproblemen of bestedingsproblemen mogen niet voorzienbaar en te voorkomen zijn (geweest). De problemen moeten dus door plotselinge en onvoorzienbare omstandigheden zijn ontstaan.

 

  • 1.

    Bij de beoordeling hiervan moeten alle middelen (ook die in ander verband - deels - zouden worden vrijgelaten) worden betrokken. Geen rekening kan worden gehouden met (aflossingsverplichtingen i.v.m.) schulden;

  • 2.

    Voorschot verlening biedt geen (volledige) oplossing om betalingsproblemen of bestedingsproblemen te verlichten.

     

Over toekenning van de overbruggingsuitkering moet expliciet worden gerapporteerd, in beginsel gelijktijdig met de aanvraagafhandeling van de reguliere uitkering.

 

Hoogte van de bijzondere bijstand

De overbruggingsuitkering wordt verstrekt tot maximaal 90% van het toe te kennen bijstandsbedrag per maand en wordt per individueel geval bepaald met name wat de te overbruggen periode betreft. Uitgangspunt is dat de periode zoveel mogelijk wordt beperkt.

Voorbeeld:

Stel een vrouw is verlaten door de voormalige partner die tevens kostwinner was en heeft geen spaargeld. Zij vraagt op 15 maart aan, dan is een overbruggingsuitkering tot 31 maart niet voldoende, want dan krijgt ze een halve maand uitkering en daar kan ze april niet mee doorkomen. Bij verlating, detentie en bij statushouders zal de minimale periode van de overbruggingsuitkering één maand zijn.

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na hun bekendmaking.

 

 

Aldus vastgesteld,

Almere, datum 15 juli 2019

Burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

de afdelingsmanager Werk en Inkomen

P. Benschop

Naar boven