VERORDENING STIMULERINGS REGELING GEVELVERBETERING 2019

HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN

 

 

Artikel 1. Begripsomschrijving

1. In de verordening wordt verstaan onder:

a. aanvrager: de natuurlijke of rechtspersoon die voor eigen rekening en risico een bedrijf of beroep zelfstandig uitoefent en eigenaar is van een bedrijfspand dat ligt in het toepassingsgebied als bedoeld in artikel 3 van deze verordening.

b. bedrijfspand: een pand dat wordt gebruikt en is bestemd voor detailhandel, horeca of dienstverlening;

c. college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo.

d. gevelherstel: herstelactiviteiten als metselwerk, voegwerk, kozijnen, ramen, deuren, goten, hemelwaterafvoeren, kroonlijsten, ornamenten, kolommen, lateien en dergelijke welke zich in de voor- en/of zijgevel bevinden.

e. Awb: Algemene wet bestuursrecht.

f. subsidie: subsidie als bedoeld in artikel 4:21 van de Awb.

g. subsidieplafond: het subsidieplafond als bedoeld in artikel 4:22 Awb.

h. subsidievaststelling: subsidievaststelling zoals bedoeld in afdeling 4.2.5. van de Awb. Het definitieve besluit tot verlening van een subsidie.

 

Artikel 2. Subsidieplafond

Voor de financiële ondersteuning van gevelverbetering binnen het toepassingsgebied wordt eenmalig een fonds opgericht ter hoogte van € 300.000,00. Het bedrag van het fonds geldt tevens als het subsidieplafond voor de op grond van deze verordening te verstrekken subsidies. Op het moment dat voornoemd bedrag volledig is toegekend, vervalt de aanspraak op subsidie.

 

Artikel 3. Toepassingsgebied

1. Deze subsidieverordening is van toepassing op te verstrekken subsidie ten behoeve van het verbeteren van de presentatie van de gevels door de maatregelen als beschreven in hoofdstukken 2 tot en met 9 van deze Verordening en voor zover het desbetreffende bedrijfspand is gelegen binnen het centrumgebied zoals weergegeven op bijlage 1.

2. Het college is bevoegd te besluiten tot wijziging van het centrumgebied bedoeld in het eerste lid. De gemeenteraad wordt door het college per ommegaande in kennis gesteld van een wijzigingsbesluit.

 

Artikel 4. Bevoegdheid college

1. Het college is belast met de uitvoering van deze verordening.

2. Het college is bevoegd om nadere regels te stellen.

3. In gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslist het college

 

Artikel 5. Subsidie

1. Het college kan aan de aanvrager subsidie verlenen in de kosten van de navolgende activiteiten:

a. de bouwkundige opname van de voor- en eventueel de zijgevel van een pand;

b. een verkennende studie voor een verbeteringsplan, waarvan de toegevoegde waarde wordt erkend door de welstands- en erfgoedcommissie;

c. het maken van een feitelijk ontwerp;

d. de renovatiekosten;

e. groenvoorzieningen die worden aangebracht vóór of aan de gevel;

f. de verwijderingskosten van de aanwezige reclame

g. de aanschaf-, aanbreng- en installatiekosten van de nieuwe reclame-uitingen en de daarvoor eventueel noodzakelijk bouwkundige aanpassingen.

2. De activiteit, zoals genoemd onder het eerste lid onder a van dit artikel, komt alleen voor subsidie in aanmerking indien:

a. de te subsidiëren activiteit betrekking heeft op de voor-en zijgevel van het pand, voor zover deze zijgevel grenst aan het openbaar gebied.

b. de te subsidiëren activiteit voldoet aan de eisen die hieraan worden gesteld in hoofdstuk 2 van deze verordening.

3. Gemaakte arbeidsuren in verband met het in eigen beheer, en daarom niet door een professionele opdrachtnemer, uitvoeren van een activiteit, genoemd onder het eerste lid onder a. tot en met g., komen niet voor subsidie op grond van deze verordening in aanmerking.

4. Voor een activiteit genoemd in het eerste lid onder a. tot en met g. kan op grond van deze verordening per pand ten hoogste één keer subsidie worden verstrekt.

5. Het college beslist in volgorde van binnenkomst op de onderscheidenlijke aanvragen subsidie op grond van deze verordening, met dien verstande dat, wanneer de aanvrager geen volledige aanvraag heeft gedaan en toepassing wordt gegeven aan artikel 4:5 Awb, als datum van ontvangst van de aanvraag de dag wordt aangemerkt waarop de ontbrekende gegevens of bescheiden allen zijn ontvangen.

 

Artikel 6. Hoogte subsidie

Het totaal te verstrekken subsidie op grond van deze verordening is gemaximaliseerd op een bedrag van € 10.000,00 per pand. Subsidie wordt verstrekt over de investeringsbedragen ex BTW.

 

Artikel 7. Subsidieverlening

1. De aanvrager kan een aanvraag om subsidieverlening indienen bij het college.

2. De aanvrage als bedoeld in het eerste lid geschiedt middels het door het college voor dat doel vastgesteld formulier.

3. Het college beslist binnen 8 weken na ontvangst van de (volledige) aanvraag over de verlening van de aangevraagde subsidie.

 

Artikel 8. Weigeringsgronden subsidieverlening

1. Het college kan, naast de in de artikelen 4:25 en 4:35 van de Awb genoemde gevallen, subsidie weigeren indien de werkzaamheden waarvoor de subsidie is aangevraagd al zijn uitgevoerd of daarmee een aanvang is gemaakt voordat de aanvraag is ingediend.

2. De subsidie wordt in ieder geval door het college geweigerd indien:

a. de aanvrager niet voldoet aan de voorwaarden en criteria die bij of krachtens deze verordening zijn vastgesteld om voor subsidiering in aanmerking te komen;

b. het budget voor de toepassing van deze verordening uitgeput is door het bereiken van het subsidieplafond bedoeld in artikel 2 van deze verordening;

c. aanvrager de feitelijk gemaakte kosten niet kan bewijzen middels facturen, bonnen of andere betalingsbewijzen;

d. voor de te verrichten werkzaamheden een omgevingsvergunning is vereist en deze is geweigerd;

e. het budget van de ter beschikking gestelde financiële middelen wordt overschreden.

 

Artikel 9. Algemene voorwaarden voor subsidieverlening

1. Het college verleent subsidie op grond van deze verordening onder de algemene voorwaarden dat:

a. voor de activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd niet op een andere manier subsidie wordt verleend;

b. de te subsidiëren activiteit binnen 3 maanden na de datum subsidieverlening wordt gestart en uiterlijk 15 maanden na datum beschikking subsidieverlening geheel dient te zijn verricht en akkoord bevonden door het college.

c. aan door het college met toezicht en handhaving belaste personen wordt toegang verleend tot de werkzaamheden en inzage in de bescheiden en, zo nodig, verstrekt de aanvrager alle gegevens die betrekking hebben op de uitvoering;

d. er wordt niet afgeweken van het vooraf goedgekeurde ontwerp van de te subsidiëren activiteit tenzij dat op voorhand, schriftelijk en expliciet zijdens het college is geaccordeerd;

e. indien de aanvrager, evenals de rechtsopvolger van een pand ten aanzien waarvan voor gevelverbetering een subsidie is toegekend tussen het moment van subsidieverlening en de subsidievaststelling het pand vervreemd, is de aanvrager verplicht in de verkoopovereenkomst een derdenbeding op te nemen dat ertoe strekt dat alle verplichtingen van de verkoper ten aanzien van de verleende subsidie overgaan op de koper van het desbetreffende pand;

2. Het college kan, naast de voorwaarden genoemd in het eerste lid van dit artikel, aanvullende voorwaarden stellen aan de subsidieverlening.

 

Artikel 10. Subsidievaststelling

1. De aanvrager doet het verzoek om subsidievaststelling middels het door het college voor dat doel vastgestelde formulier.

2. De aanvrager doet het verzoek om subsidievaststelling uiterlijk 4 weken nadat de gesubsidieerde activiteiten volledig zijn uitgevoerd en door het college akkoord zijn bevonden.

3. Het college stelt de subsidie binnen acht weken vast na ontvangst van het verzoek om subsidievaststelling.

 

Artikel 11. Betaling

Binnen vier weken na de dagtekening van de beschikking tot subsidievaststelling wordt het subsidiebedrag betaald en/of verrekend met eventuele gedane voorschotten.

 

HOOFDSTUK 2. SUBSIDIE IN DE KOSTEN VAN BOUWKUNDIGE OPNAME EN ADVISERING VOOR- EN ZIJGEVEL VAN HET PAND

 

 

Artikel 12. Eisen bouwkundige opname en verkennende studie

De bouwkundige opname van de voor- en eventueel de zijgevel van een pand en een verkennende studie voor een verbeteringsplan dient te worden opgemaakt. De toegevoegde waarde dient te worden erkend door de welstands- en erfgoedcommissie.

 

Artikel 13. Hoogte subsidie

De subsidie in de kosten van bouwkundige opname en advisering bedraagt ten hoogste € 500,00.

 

HOOFDSTUK 3. SUBSIDIE IN DE ONTWERPKOSTEN

 

 

Artikel 14. Eisen bouwkundige opname en advies

Er dient een feitelijk ontwerp te worden opgesteld voor de gevelverbetering.

 

Artikel 15. Hoogte subsidie

De subsidie in de kosten van het feitelijk ontwerp bedraagt ten hoogste 50% van de ontwerpkosten met een maximum van € 3.000,00 bij een hoekpand en € 2.000 bij een tussenpand.

 

HOOFDSTUK 4. SUBSIDIE KOSTEN GEVELHERSTEL, INCLUSIEF SCHILDERWERK

 

 

Artikel 16. Voorwaarden

Het college verleent een subsidie in de kosten van gevelherstel, inclusief schilderwerk, onder de voorwaarden dat:

a. de voorgenomen werkzaamheden in het kader van gevelherstel door een ter zake deskundige zijn geadviseerd. Dit dient te blijken uit de door deze deskundige opgestelde rapportage naar aanleiding van een opname zoals bedoeld in artikel 12 van deze verordening;

b. het schilderwerk onderdeel uitmaakt van een integraal gevelverbeteringsplan en geen kwestie is van regulier of achterstallig onderhoud;

c. het voorgenomen gevelherstel voldoet aan redelijke eisen van welstand.

 

Artikel 17 . Hoogte subsidie

De subsidie in de kosten van gevelherstel bedraagt 50% van de kosten tot een maximumbedrag van € 7.500,00.

 

 

HOOFDSTUK 5. SUBSIDIE KOSTEN AANBRENGEN GROENVOORZIENINGEN VOOR OF IN DE GEVEL

 

 

Artikel 18 Doel

Het aanleggen van groene gevels op bestaande gebouwen wordt gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de biodiversiteit, de vergroening, de leefkwaliteit, de regenbestendigheid, de geluidsdruk, het verminderen van CO2-emissies door energiebesparing en het tegengaan van de opwarming van Geldrop-Centrum.

 

Artikel 19. Voorwaarden

Het college verleent subsidie in de kosten van het aanbrengen van groenvoorzieningen voor of in de gevel onder de voorwaarden dat het groen onderdeel uitmaakt van een integraal plan voor de gevelverbetering en de gevel na het aanbrengen van de groenvoorzieningen voldoet aan redelijke eisen van welstand en bijdraagt aan de verhoging van biodiversiteit.

 

Artikel 19a. Hoogte subsidie

Op de bepalingen in dit hoofdstuk is artikel 6 onverkort van toepassing.

 

HOOFDSTUK 6. SUBSIDIE VERWIJDEREN EN VERVANGEN RECLAME-UITINGEN

 

 

Artikel 20. Voorwaarden

Het college verleent subsidie in de kosten van het verwijderen van aanwezige reclame-uitingen en de aanschaf-, aanbreng- en installatiekosten van nieuwe reclame-uitingen en in de kosten van de eventuele daarvoor noodzakelijke bouwkundige aanpassingen onder de voorwaarden dat:

a. De nieuwe reclame-uitingen voldoen aan de criteria zoals opgenomen in het “Reclamebeleid Centrum Geldrop”;

b. De nieuwe reclame-uitingen, indien ze niet vergunningvrij zijn, voldoen aan redelijke eisen van welstand.

 

Artikel 21. Hoogte subsidie

1. De subsidie voor het verwijderen van aanwezige reclame-uitingen en de aanschaf-, aanbreng- en installatiekosten van nieuwe reclame-uitingen

bedraagt ten hoogste € 2.500,00.

2. De subsidie in de kosten van de eventuele noodzakelijke bouwkundige aanpassingen bedraagt ten hoogste € 1.000,00.

 

HOOFDSTUK 7. STOEPBORDEN

 

 

Artikel 22. Voorwaarden

Het college verleent subsidie in de kosten voor een stoepbord dat voldoet aan de criteria zoals opgenomen in het reclamebeleid Geldrop Centrum.

 

Artikel 23. Hoogte subsidie

De subsidie is 50% van een stoepbord met een maximum van € 75,00.

 

HOOFDSTUK 8. SLOTBEPALINGEN

 

 

Artikel 24. Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

a. Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van aanvrager van het bepaalde in deze verordening of krachtens deze verordening nader vastgestelde regels afwijken, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

b. In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, onduidelijk is of anderszins vragen oproept, treft het college, nadat zij de aanvrager heeft gehoord en -zo nodig- advies heeft ingewonnen, de nodige voorzieningen, stelt zij nadere voorschriften of geeft zij noodzakelijke aanwijzingen en/of neemt zij de noodzakelijke beslissingen.

 

Artikel 25. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de achtste dag na bekendmaking.

 

Artikel 26. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als ´Verordening Stimuleringsregeling Gevelverbetering 2019´.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 13 mei 2019,

 

 

 

 

De raad van de gemeente Geldrop-Mierlo,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d. 13 mei 2019

Gelet op artikel 149 Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit vast te stellen de Verordening Stimuleringsregeling Gevelverbetering 2019.

 

 

de griffier, de voorzitter,

Naar boven